Devatenáctka sbírala v Nitře zkušenosti

Frýdecko-místečtí starší dorostenci se pod vedením trenérské dvojice Josef Sláma a Radek Punda zúčastnili o uplynulém víkendu kvalitního mezinárodního turnaje ve slovenské Nitře.

Během uplynulého víkendu se naše U19ka zúčastnila kvalitně obsazeného turnaje v Nitře. Během dvou dní se mladí Valcíři měli možnost porovnat s mistrem Slovenska v kategorii U19 a zárveň i účastníkem mládežnické Ligy mistrů - UEFA Youth League - FC Nitra. Mezi dalšími účastníky turnaje byla jedna z nejlepších akademií v Maďarsku - Sándor Karoly Academy MTK Budapešť (druhý tým nejvyšší dorostenecké soutěže v Maďarsku), prvoligový český tým SK Sigma Olomouc a pětici účastníků pak doplnil druhý celek z Maďarska Pécsi MFC.

"Výsledkově jsme sice všechny naše zápasy prohráli, ale už před odjezdem do Nitry jsme věděli, že to vzhledem ke kvalitě soupeřů budeme mít velmi těžké. I přesto jsme ale velmi rádi, že jsme se mohli tohoto prestižního mládežnického turnaje zúčastnit," začal s hodnocením naší účasti v turnaji vedoucí trenér mládeže v MFK Ľubomír Berešík. "Chlapcům turnaj velmi dal, ukázal jim nejen naše dobré stránky, ale zároveň poukázal na naše slabiny, ze kterých se můžeme poučit. Nejdůležitější však je, že kluci v takovýchto zápasech nabírají především cenné zkušenosti. Takové silné soupeře se nám v našem okolí nepodaří jen tak oslovit a sehnat. Od úvodu turnaje jsme věděli, že fotbal bude mnohem rychlejší a také i agresivnější, než je ten, se kterým se potkáváme v soutěži. Kluci se tak této hře museli rychle přizpůsobit. Jediné, co nás může mrzet, je to, že se nám nepodařilo vstřelit gól. I přesto jsme ale rádi za takovouto konfrontaci, kterou bychom pro náš dorostenecký celek potřebovali častěji, abychom se mohli přizpůsobit prvoligovým a hlavně kvalitnějším týmům v republice," zdůraznil Berešík.

26. ročník Memoriálu Erika Chlpíka - turnaj v Nitře (5. místo)
Všechny zápasy se hrály na 2 x 30 minut.
Výsledky MFK FM
FC NITRA - MFK FM 2:0 (1:0) - branky: 24. 1:0, 43. 2:0
Sestava FM: Filipec - Hruška, Kublák (31. Ištok), Mrkvička, Ciesarík - Hladík (31. Wojčík), Pánek (41. Blahuta), Šafner (46. Zima), Šohaj - Liška (31. Karas), Mugove (31. Kopecký).
PÉCSI MFC - MFK FM 2:0 (0:0) - branky: 43. 1:0, 48. 2:0
Sestava FM: Pěgřím - Karas (31. Ištok), Kublák, Blahuta, Wojčík - Hladík (31. Liška), Šafner (39. Kopecký), Mrkvička (31. Vojkovský), Hruška (36. Zima) - Velička, Mugove (43. Karas).
MTK BUDAPEST - MFK FM 2:0 (0:0) - branky: 45. 1:0, 50. 2:0
Sestava FM: Uher - Ištok (31. Karas), Kublák (31. Blahuta), Mrkvička, Ciesarík (31. Wojčík) - Vojkovský (31. Hladík), Pánek (50. Ciesarík), Velička, Šohaj (31. Zima) - Liška (40. Vojkovský), Kopecký.
SK SIGMA OLOMOUC - MFK FM 1:0 (0:0) - branka: 54. 1:0
Sestava FM: Pěgřím (31. Filipec) - Hruška, Kublák, Ištok, Ciesarík - Hladík, Šafner, Mrkvička (31. Pánek), Šohaj - Velička (21. Liška), Mugove (45. Karas). Trenéři: Josef Sláma a Radek Punda.

Ostatní výsledky: Olomouc - MTK Budapešť 1:1 (pk 4:3), FC Nitra - MTK Budapešť 3:3 (pk 4:3), Pécs - Olomouc 0:2, Nitra - Pécs 8:0, MTK Budapešť - Pécs 4:2, Nitra - Olomouc 3:1.

Nejlepší hráč: Ondrej Vrábel (FC Nitra), nejlepší brankář: Denis Gröger (Olomouc), nejlepší střelec: Marek Fábry (FC Nitra, 5 gólů). Cena Vladimíra Chlpíka pro nejlepšího hráče FC Nitra: Jakub Záhon.

Konečné pořadí: 1. FC Nitra 11 b (16:4), 2. SK Sigma Olomouc 8 b (5:4), 3. MTK Budapešť 8 b (10:6), 4. Pécs 3 b (4:14), 5. Frýdek-Místek 0 b (0:7).

Hodnocení trenérů frýdecko-místecké U19 (Josef Sláma a Radek Punda):

V rámci porovnání s hráči ostatních družstev jsme byli konkurenční v oblasti kondiční stránky (rychlost, vytrvalost, síla a obratnost). Rozdílnými aspekty v náš neprospěch je především nesprávné individuální taktické řešení situací - standardní situace, postavení hráčů v obranné činnosti, neefektivní výběr řešení útočných i obranných aktivit, výběr místa. Domníváme se, že důvodem výše uvedeného je rychlost hry, se kterou se běžně nekonfrontujeme.
Výrazný rozdíl v čase při změně útočné a obranné fáze a naopak - oproti hráčům soupeře.
Z technických aspektů nerovnováhy v náš neprospěch vynikla kvalita prvního dotyku s míčem a kvalita přihrávky, kde zaostáváme díky malému časoprostorovému tlaku jak v kvalitě provedení, tak i ve vyhodnocení řešení. Tento jev se projevuje cca u poloviny našich hráčů. Výsledkem je pak dlouhá časová náročnost celé akce, kdy se nejdříve soustředíme na samotné technické provedení převzetí míče a až následně poté vybíráme vhodné následné řešení. Naopak u soupeřů byla viditelná snaha o myšlenkovou současnost, to znamená způsob a provedení převzetí míče již odpovídaly následnému záměru.

Dalším aspektem je adaptace na způsob hry blížící se fotbalu dospělých, která byla u našich protivníků zřejmá. Na této úrovni a v této věkové kategorii jsou již jasně viditelné prvky upřednostňující výsledek utkání před záměrem učení - soubojová orientace na hráče místo míče, použití tolerovaných prvků těsně pod tolerovanou hranicí pravidel (použití rukou v soubojích, snaha o zřejmé přerušení hry bez snahy konstruktivního řešení, slovní provokace z něhož pramení psychická nerovnováha a další). Zde byl náš projev lehce naivní odpovídajíc juniorskému fotbalu.

Celkové shrnutí

Výše uvedené body jsou hlavními aspekty, který byly dle mého názoru zřejmé. Pokud pomineme výkonnostní limity hráčů, bylo by vhodné zvýšit náročnost na kvalitu technického provedení činnosti pro snížení časové a prostorové náročnosti prováděné činnosti. Zlepšení kvality v této oblasti lez dosáhnout vyšší kvalitou soupeřů v přípravných utkáních a časoprostorovým tlakem na hráče v tréninkovém procesu (snaha o maximální rychlost ve vyhodnocení a způsobu provedení herních situací v různé podobě). Dále zvyšovat taktickou vyspělost hráčů (rozbory situací) a psychickou odlonost - vyšší řízenou stresovou zátěží v tréninkovém procesu.

Trenéři MFK FM U19

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B