Nemec: Tento klub musí mít vyšší ambice

Trenér frýdecko-místeckých mužů Miroslav Nemec se ohlédl za nedávno skončeným podzimem.

Frýdecko-místecké áčko je po šestnácti podzimních duelech na 9. místě druholigové tabulky, což je prozatím naše nejlepší umístění po návratu do Fortuna národní ligy. Hráči si nyní budou užívat pár týdnů zaslouženého odpočinku. Pro jejich trenéra Miroslava Nemce ale podzimní sezona ještě neskončila. „Chystám se na takovou krátkou pracovní návštěvu Zimbabwe. Tam navštívím tréninkový kemp, je možné, že se domů vrátím třeba i s případnou posilou pro náš klub,“ prozradil pětačtyřicetiletý kouč Frýdku-Místku.

Polovina sezony je za vámi. Získali jste 21 bodů, jste s tímto bodovým ziskem spokojen?

Přiznám se, že nevím, jak to mám brát. Před sezonou jsme si dali určité cíle, jenže jsme nakonec tam, kde momentálně jsme. Když se ohlédneme za našimi podzimními zápasy, tak jsme si vědomi, že těch získaných bodů mohlo být určitě více.

Těmi ztrátami máte na mysli asi zápasy s Olomoucí, Sokolovem a dalšími?

Přesně tak, byly to ale i domácí nezdary se Žižkovem a Prostějovem. Je toho víc. Definovat, zda jsme, či nejsme spokojeni, fakt nevím.

V této chvíli máte ale čtrnáct bodů na sestupové pozice, s tím určitě musíte být po předešlých sezonách spokojeni?

Tak ano, s tímto určitě. V této chvíli to sice vypadá, že jsme zachráněni, ale už jsme si to řekli v šatně i s hráči. Naše ambice jsou daleko vyšší, a proto uděláme přes zimu maximum. Uvidíme pak, co nám ukáží jarní odvety.

Zimní období je využíváno také i k obměně kádru. Víte už o nějakých pohybech ve frýdecko-místeckém celku?

V této chvíli už můžu prozradit, že na jaře u nás již nebude pokračovat útočník Lukáš Stratil. Patrikovi Krčulovi se zase snažíme najít klub na hostování. Jinak ta fluktuace v týmu nebude nijak obrovská. Chceme kádr obměnit o nějaké čtyři hráče. Víme na jakých postech to bude, ale nebudu ještě říkat konkrétní jména, pokud ti hráči u nás nejsou.

Je mezi nimi i nějaký vytáhlý útočník, který Frýdku po odchodu Hoška chybí?

Ano, už máme někoho rozjednaného, ale opravdu po mě konkrétní jména ještě nechtějte. Sám víte, že teď řeknu jméno, pak nám to nevyjde a budeme za hlupáky. Fanoušci si musí bohužel počkat.

Stěžejní pro odvetnou část bude i udržení hráčů, kterým se během podzimu dařilo. Mám na mysli nejlepšího střelce mužstva Nicolase Šumského či reprezentanta do 20 let Tomáše Hykela…

V tom nevidím žádný problém. Dohodli jsme se s majitelem klubu, že v této chvíli není žádný náš hráč na prodej. Oslabení mužstva tedy nehrozí.

Ani kdyby klubu přistála na stůl velmi lukrativní nabídka?

A co je to lukrativní nabídka?

Ono asi bude také záležet i na těch hráčích samotných. Co když budou chtít z Frýdku odejít?

Musím zdůraznit, že vše nejprve začalo u individuálních pohovorů u všech hráčů, u kterých víme, že je o ně zájem. Tam jsme si vyslechli jejich postoj a představy. Následně jsme si sedli s majitelem klubu a dohodli se, že v momentální chvíli není žádný náš hráč na prodej.

Jak sám naznačujete, jste určitě v neustálém kontaktu s nejvyšším vedením klubu. Máte možnost na ně zapůsobit, aby se udělalo něco s trávníkem zde ve Stovkách? Přeci jen u posledních domácích zápasů bylo znát, že místní plocha nepatří zrovna ke chlubení…

Tak víme, že nás tam tlačí bota, ale my můžeme působit na naše vedení popřípadě i na samotné město, pouze a pouze svými výsledky. Od toho se vše odvíjí. Na podzim jsme snad udělali takový první krok, na jaře k němu doufám doplníme ten druhý. Nechci říct, že pak město přinutíme, to ne. Já spíš věřím, že nám určitě nějakým způsobem pomůže. Pro mě jako Slováka, který žije momentálně tady, je doslova úžasné, jak se zdejší město stará o místní sportoviště. Sám jsem měl možnost vidět volejbal, házenou či hokej a všechna ta sportoviště jsou špičková.

Uvědomujete si vůbec, že jste po postupu Valcířů do druhé ligy jejich momentálně nejúspěšnějším trenérem?

Nejúspěšnější určitě ne (rázně). To budu až tehdy, kdy se nám podaří udělat ten vysněný krok, který chceme učinit v nejbližších letech.

Mám tomu rozumět tak, že si pohráváte s myšlenkou postupu do nejvyšší soutěže?

Určitě. Ambice mít musíme. Když jsem si přečetl některé články před sezonou, tak to na mě působilo tak, že tenhle tým ty ambice nemá. Toto město i klub musí mít nejvyšší ambice. Zaslouží si je totiž.

Co teď po sezoně čeká vaše svěřence?

Minulý týden jsme už měli takový klidnější režim. Byl tam tenis, ale i jiné sporty. S kluky si dáme i společný gulášek. Pak dostanou čtyři týdny volno a potom obdrží individuální plány. Kromě Tipsport ligy, kterou odehrajeme doma ve Stovkách, se střetneme s týmy z první slovenské ligy jako Podbrezová či Zlaté Moravce. Dále bychom si měli zahrát s Nitrou, myslím si, že v programu je i zápas s trnavskou rezervou.

Rozhovor a statistiky jsme převzali z Frýdecko-místeckého Deníku.