Jan Šilák na výměnném pobytu v Kanadě

Čtrnáctiletý Jan Šilák si za své studijní i fotbalové výsledky vysloužil týdenní výměnný pobyt v kanadské Ottawě. V tomto týdnu zase hostil u sebe svého kamaráda Luke DuSautoy.

Jak se vyplácí poctivost na fotbalovém hřišti a zároveň i ve škole se přesvědčil před nedávnem čtrnáctiletý Jan Šilák. Obránce naší U15ky je členem Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje, která se před nedávnem zúčastnila týdenního výměnného pobytu v zahraničí. Šilák tak měl možnost poznat, jak se žije a trénuje v daleké Kanadě.

Do Ottawy, šestého největšího kanadského města, vyrazilo celkem sedm mladých fotbalistů z Regionálních akademií po celé republice. A co pomohlo Janu Šilákovi k finálnímu výběru? Výborný prospěch ve škole, chování a hlavně znalost cizího jazyka.

Jejich trasa vedla přes Frankfurt do kanadské Ottawy. Ta se pak stala na týden Šilákovým přechodným působištěm. A jaký měli kluci program? Pobyt v rodině, škola, prohlídka města, ale samozřejmě došlo i na jejich milovaný fotbal.

Kanada bývá označována jako kolébka ledního hokeje. Ale co fotbal? „Bylo poznat, že v Kanadě jsou národními sporty hlavně hokej a americký fotbal. Ten jejich klasický fotbal se mi ale vůbec nelíbil. Připadal mi takový zastaralý,“ připojuje Šilák svůj poznatek.

Fotbalisté Kanady se zatím probojovali na mistrovství světa jen jednou. Zahráli si v roce 1986 v Mexiku. Letos ovšem země javorového listu vyhlásila společnou kandidaturu s USA a Mexikem na pořádání světového šampionátu 2026.

Ale zpět k mládežnickému fotbalu. Zázemím a úrovní se fotbalové akademie v Kanadě těm českým nevyrovnají. „Bylo to naprosto o něčem jiném. Kluci z jejich akademie neměli možnost se nikde převléct ani osprchovat, jelikož u hřišť šatny nemají. Člověk tak alespoň poznal, že si má vážit všeho, co máme k dispozici my,“ dodal Šilák.

Mladí fotbalisté z České republiky navštívili Ottawu a Montreal, podívali se i na fotbalový zápas Ottawa Fury FC – Louisville City FC. „Říkali, že je to druhá liga, ale u nás má větší kvalitu,“ prozradil Šilák další zážitek.

V tomto týdnu se role obrátily. Mladí fotbalisté z Kanady totiž přicestovali na týdenní stáž do Evropy, takže opět došlo na setkání Jana Šiláka s jeho dnes již kamarádem Luke DuSautoy. „Já si ten pobyt u vás v Česku moc užívám. Bydlel jsem se svou rodinou v Anglii, kde se mně fotbal zalíbil a začal jej pak po přestěhování do Kanady i hrát. U vás je fotbal hodně o zkušenostech. Na tréninku šlo poznat, že si zdejší kluci uměli najít prostor, kde si mají pro míč naběhnout. Líbí se mi také, jak mají kluci v akademii pestrý program. Pořád mají co dělat, to je u nás úplně jiné. Na co si ale nemůžu zvyknout, tak je jídlo. To máte úplně jiné, než my,“ pousmál se Luke, který si na vlastní kůži vyzkoušel také trénink s frýdecko-místeckou U15. „Z českých fotbalistů znám brankáře Petra Čecha. A ještě jeden hráč se mi líbí, jak on se to jmenuje? Jo, Hamšík, ten je moc šikovný,“ dodal hráč akademie Cumberland Cobras Ottawa.

*****
„Takový výměnný pobyt je pro kluky obrovským životním obohacením. Takhle mají možnost poznat nejen jinou krajinu či zem, ale také i místní návyky a prostředí. Z takového pobytu si pak přivezou spoustu nezapomenutelných zážitků,“
dodal šéftrenér SpSM v MFK Frýdek-Místek Karel Orel.
*****


Česká republika vs. Kanada

Postřeh Jana Šiláka: Fotbal je v Kanadě oproti tomu našemu hodně silový. Musím ale říct, že mi to dalo dost zkušeností, především pro mou hru v defenzívě. Jinak zázemí jejich akademie s tou naší srovnávat vůbec nejde. I proto si musíme vážit toho, co máme k dispozici my. Já jsem v Karviné moc spokojený. Snad to někde s fotbalem dotáhnu. Co jsem ale ještě zjistil, tak je strašně důležité umět cizí jazyk. Ta angličtina sice byla v Kanadě úplně jiná, než vás ji učí ve škole. Z počátku jsem měl problém porozumět, ale postupem času jsem se s jazykem sžil,".

Regionální akademie FAČR
Akademie je určena pro 25 hráčů z každé kategorie U14 a U15. Projekt má za cíl přivést nejtalentovanější hráče z jednoho regionu do společné školy a umožnit jim vzdělávací a tréninkový proces. Vše za dohledu špičkových odborníků v odpovídajících podmínkách. V ČR je momentálně 8 regionálních fotbalových akademií, v září 2016 byla otevřena i v Karviné. O brankáře se tam od léta letošního roku stará Ondřej Prepsl.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek