Devatenáctku posílil navrátilec Vokoun

Záložník Vojtěch Vokoun strávil minulou sezonu v Karviné, v létě se ale náš odchovanec vrátil zpět do Stovek.

Už v sobotu 5. srpna odstartuje nejvyšší soutěž v kategorii dorostu. Našim prvním soupeřem budou fotbalisté nedalekého Baníku Ostrava a v sestavě naší U19ky nebude chybět rovněž i středopolař Vojtěch Vokoun.

Ten uplynulou sezonu strávil v Karviné, kde ač o rok mladší, získával cenné zkušenosti v nejvyšší dorostenecké soutěži. I proto není divu, že se na něj bude trenér Radomír Hlaváč v důležitých zápasech hodně spoléhat. „Na novou sezonu se strašně moc těším,“ přiznal sedmnáctiletý odchovanec Lipiny. Ten se svěřil i s tréninkovými rozdíly mezi oběma kluby. „V Karviné jsme trénovali více silově, tady je to spíše o práci s míčem. Když už běháme, pořád tam ten míč je,“ řekl Vokoun.

Přispěl k tvému návratu fakt, že Frýdek-Místek postoupil s devatenáctkou do nejvyšší soutěže?

Nebudu zastírat, ale ano. Kdyby se to klukům nepovedlo, nejspíš bych dále pokračoval v Karviné.

Právě v Karviné ti v loňské sezoně dávali příležitost si nejvyšší dorosteneckou soutěž zahrát. Můžeš tedy přiblížit, jak náročná soutěž to je a co vlastně tvé spoluhráče v sezoně čeká?

Bude to bezesporu hodně těžká sezona. Ty zápasy jsou všechny hrány ve velké rychlosti, nikdo se tam z hráčů s míčem nemazlí, chodí to, jak se říká rychle od nohy. Náročné to bude určitě i po silové stránce. Každopádně před žádným z těch zápasů, co nás čekají, si nebudeme moci říct, že je jednoduchý, a že s jistotou získáme tři body.

Jak je to s tvou individuální přípravou? Děláš pro sebe něco navíc?

Vyloženě svého individuálního trenéra nemám. Určitě ale něco dělám. Chodívám si třeba zaběhat.

Je nějaký soupeř, na kterého se v nadcházející sezoně vyloženě těšíš?

Určitě se moc těším na utkání s Karvinou, jelikož jsem tam ten rok působil a bude to pro mě takové prestižní. Jinak to budou ještě zápasy s prestižními celky, jako je Sparta, Slavia či Plzeň.

Během té sezony se hodně najezdíte, několik soupeřů je ze vzdálených koutů naší vlasti. Jak fotbalista v tvém věku snáší to náročné cestování?

Vše záleží na tom, kde se jede a také i kdy se jede. Na mnoho vzdálenějších tras vyrážíme s denním předstihem, což je v pohodě. Odpadne tím to brzké ranní vstávání. V Karviné jsme většinou jezdili k zápasům vlakem, což mi naprosto vyhovovalo.

A co tedy po cestě vlastně děláš?

No koukám z okna (smích). U toho pak poslouchám hudbu a dopředu se snažím už soustředit na zápas.

Jak vůbec trávíš dny či chvíle bez fotbalu?

Snažím se být co nejčastěji se svou přítelkyní. Klidně si ale zajedu na kole anebo ten část trávím se svou rodinou a nejbližšími.

Liga startuje tuto sobotu a vašim soupeřem bude ostravský Baník. Co k soupeři?

Nic lehkého teda, ale já věřím, že nějaké body jsme schopni uhrát. Hned v dalším kole nás pak čeká Plzeň.