Jednou z posledních posil se stal obránce Michal Mravec

Ve Spojených státech vystudoval dvě univerzity. Přesto se živí fotbalem. Žilinský odchovanec Michal Mravec už hrál v zámoří, ve Finsku i Polsku. Defenzivní fotbalista to nejprve zkoušel v zimě v Karviné, nakonec se ale stal posilou druholigového MFK Frýdek-Místek.

„Každý fotbalista v přestupovém období hledá nějaké možnosti a v mém případě se objevila Karviná. Poctivě se připravuji a uvidím, jak to dopadne,“ řekl po svém příletu do České republiky třicetiletý Mravec. Z angažmá v ligovém klubu nakonec sešlo a Michal Mravec se stal jednou z posledních zimních posil našeho "A" týmu.

Michale, vy jste takový světoběžník, že? 

Minulé dvě sezony jsem byl ve Finsku. První rok jsme s Rovaniemi hráli Evropskou ligu, což byla velká zkušenost. Skandinávský fotbal je možná našincům – Čechům a Slovákům, ale i Polákům – méně známý, ale je velmi kvalitní. Ve Finsku jsou silné celky HJK Helsinki, Kuopio, Turku... Po dvou tamějších sezonách jsem dobře připravený.

Minulý rok jste hrál za Kokkolan Palloveikot. Už jste nechtěl ve Finsku pokračovat?

Ve Finsku se hraje liga od jara do podzimu, takže skončila. Zase je čas na změnu. Teď jsem byl několik týdnů doma. Připravoval jsem se, cítím se dobře, takže uvidíme.

Přípravné zápasy jste v Čechách odehrál na umělé trávě. Jste na ni z Finska vůbec zvyklý?

Jsem, ale my jsme měli oba povrchy, umělý i přírodní. Umělou trávu, co si vzpomínám, má HJK Helsinki a je i na národním stadionu. Ale je skoro jako přírodní. Není v tom velký rozdíl. Na umělkách se hraje po celém světě. Fotbalista se musí přizpůsobit všemu, ať prší, sněží, je teplo, nebo chladno.

Na nynější chlad si z Finska zvykat nemusíte...

Máte pravdu, že jsme teď při těch zápasech vymrzli, ale tam se mrzne v podstatě celý rok. (směje se) Na to jsem zvyklý. Teploty tam bývaly extrémní, ale není to takový problém.

Dá se říct po kolika letech se vracíte do zdejších končin?

Není to tak dlouho. V Žilině jsem byl v roce 2014 jednu sezonu po letech v Americe. Pak jsem půl roku působil v Bielsko-Białe, když ještě hrálo ligu. Odtamtud jsem zamířil na rok do Atlanty Silverbacks a poté jsem už byl ve Finsku.

Jak jste se dostal do Ameriky?

Létal jsme tam už jako malý chlapec a vystudoval dvě vysoké školy. Zároveň jsem se profesionálně věnoval fotbalu. Amerika byla taková moje srdeční záležitost od malička.

Jaký obory jste vystudoval?

Byznys a management. Ale v první řadě jsem fotbalista. Fotbal je moje největší srdcovka.

Rozhovor byl převzat z webu iDNES.cz (autor: Jiří Seidl)

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B