Ligové žáky čeká na úvod jara Opava

Po soutěžích dorostu se o tomto víkendu rozjedou také soutěže žáků. V neděli půjdou do boje naši ligoví starší žáci, kteří přivítají ve Stovkách tým Slezského FC Opava.

Oba týmy starších žáků jsou na start jarní sezony připraveny. Jak? Tak na to se mohou fanoušci frýdecko-místecké mládeže přijít osobně podívat v neděli 25. března do Stovek, kdy od 10 hodin hostí "U15" Opavu, tým "U14" se střetne se stejným soupeřem, ale až od 11.45 hodin.

Ještě před začátkem sezony jsme zkusili vyzpovídat trenéry U15 a U14. Zde jsou tedy jejich odpovědi.

Starší žáci U15 (trenéři: Karel Orel a Milan Šponer)

Jak z vašeho pohledu hodnotíte zimní přípravu družstva?

Naše zimní příprava proběhla v poněkud složitějších podmínkách. Bohužel v tréninkovém procesu jsme museli hodně improvizovat a přizpůsobovat jej počtu hráčů, kteří byli v danou dobu k dispozici. Kromě nemocí a přípravě kluků na přijímací zkoušky na střední školy to bylo dáno tím, že 5 kluků (což je 1/4 kádru) je zapojena do projektu RFA v Karviné. Někteří zase přestali docházet na tréninky a pravděpodobně skončí u nás v klubu (Bongilaj, Chalachan) a někteří podstoupili operační zákroky a jejich rekonvalescence je dlouhodobějšího charakteru. Takže jsme po většinu času vždy v první polovině týdne trénovali společně s naší U14kou, teprve až se koncem týdne vrátili hráči z RFA, byl tréninkový proces odpovídající představám. Naštěstí i tento stav nám dovolil odehrát sedm přípravných utkání s kvalitními soupeři, ve kterých na druhou stranu, skoro všichni hráči měli téměř 100% herní zatížení. Zmínit musím rovněž i soustředění ve Frýdlantu nad Ostravicí, kterého se zúčastnil maximální možný počet hráčů. Soustředění tedy splnilo svůj účel a byli jsme s ním velmi spokojeni.

Změnil se přes zimu váš kádr, pokud ano, jak?

Kádr tohoto ročníku je pro nás tak trochu "noční můrou". Už na podzim jsme se potýkali s velmi úzkým kádrem hráčů. Proto jsme v zimě vyvinuli velké úsilí o doplnění kádru. Oslovili jsme asi 10 vytipovaných hráčů, ať už z okolních vesnic, nebo i z větších vzdáleností a měst. Vedli jsme s rodiči a kluby intenzivní jednání o možnosti působení jejich kluků a hráčů u nás. Ale bohužel většina z nich z různých důvodů odmítla. Pro mě, jako trenéra, je to těžce pochopitelné. Nechápu, že kluci, kteří se věnují fotbalu odmalička, nemají v dnešní době zájem si zahrát nejvyšší možnou soutěž ve své věkové kategorii. Vždyť Frýdek hraje žákovskou ligu, kde jde o titul Mistra ČR a porovnává se s takovými týmy jako je Baník Ostrava, Olomouc, Zbrojovka Brno, Slovácko, Zlín, Jihlava a jiné. A možná ještě smutnější je to, že ti, kteří zájem mají a chtěli by u nás hrát, tak jim to nechce zase umožnit jejich mateřský klub z nižších soutěží. Změny ale přeci jen v kádru nastaly. Podařilo se nám na poslední chvíli získat hráče Tomáše Maléře z Vigantic, který hrál na podzim v Rožnově pod Radhoštěm. Dále s námi trénuje a rád by u nás i hrál Patrick Büchy z Bílovce. Ovšem v jeho případě už delší dobu nechce najít společnou řeč s námi jeho mateřský klub.

Máte dané cíle pro jarní odvetnou část?

Podzim se nám moc nepovedl, to všichni víme. Takže chceme zlepšit nejen herní projev v zápasech s výkonnostně vyrovnanými soupeři, ale udělat maximum i pro to, abychom tyhle zápasy vyhrávali, což se nám v podzimních bojích ve většině případech nepodařilo. Taky musíme zlepšit naší defenzivní činnost celého družstva a vyvarovat se triviálních chyb, kterých bylo velké množství a stálo nás to hodně úplně zbytečných gólů. Jen poté můžeme pomýšlet na větší počet vítězství, než tomu bylo v podzimní části soutěže. A také v neposlední řadě už budeme kluky připravovat, především po mentální stránce, na jejich přechod do dorostenecké kategorie.

Starší žáci U14 (trenéři: Lubomír Macíček a Miroslav Poledník)

Jak z vašeho pohledu hodnotíte zimní přípravu družstva?

Zimní přípravu na jarní část soutěže jsme začali 10. ledna. Od 7. do 11. února jsme se pak zúčastnili soustředění v krásném areálu v Jeseníku nad Odrou. V průběhu přípravy jsme odehráli jeden halový turnaj v Přerově, kde jsme skončili sedmí. K tomu musím připočíst ještě devět přípravných utkání s českými, slovenskými a polskými soupeři s bilancí 8 výher a 1 porážky. S přístupem hráčů k neoblíbené zimní přípravě jsme byli spokojeni. 

Změnil se přes zimu váš kádr, pokud ano, jak?

V závěru podzimní části se nám přestalo výsledkově dařit a zdálo se nám, že někteří hráči si byli svými místy v sestavě jistí, a to díky malé konkurenci. I proto jsme v průběhu zimní přípravy doplnili náš tým čtyřmi novými hráči, kteří okamžitě začali plnit to, co jsme od nich chtěli a očekávali. Samozřejmě, že kluci výborně zapadli do našeho týmu. Jedná se tedy o hráče: Adam Stareček z 1. BFK Frýdlant nad Ostravicí, Lukáš Sladovník z Rožnova pod Radhoštěm, Patrika Vachníka z Horní Bečvy a Štěpána Vykopala z SK Brušperk. Pevně věříme, že tito hráči budou příslibem do budoucna a přejeme jim tímto, nechť se jim u nás daří. 

Máte dané cíle pro jarní odvetnou část?

Našim cílem je postupně připravit kluky do starší kategorie U15 a pevně věříme, že vhodným doplněním výše zmiňovaných hráčů budeme silnější a dokážeme potrápit soupeře ze špičky ligové tabulky.