Buček: Naši fanoušci na Žižkově byli super!

F r ý d e k-M í s t e k - Pro Valcíře byl uplynulý týden náročný. V devíti dnech odehráli ve Fortuna národní lize hned tři utkání. Náročné období, ale také úspěšné, zakončené výhrou na Žižkově a posunem na 14. místo tabulky. O utkání jsme si povídali s naším gólmanem Antonínem Bučkem. Řeč přišla i na nadcházející domácí sobotní utkání proti Českým Budějovicím.

Tondo, důležitá nedělní výhra na Žižkově. Spokojenost i s tím, že se vám proti soupeři povedlo prolomit nepříjemnou sérii, kterou jste s Viktorkou měli?
Na Žižkově jsem chytal poprvé, takže jsem ani nevěděl, že nějaká série je. To mi řekli až kluci po zápase, že se tady vyhrálo snad poprvé. S výhrou samozřejmě spokojenost. Prvních dvacet minut byla Viktorka asi lepší, ale potom jsme převzali iniciativu a byli jsme lepší my. Zaslouženě jsme zvítězili.

Skóre jsme však museli otáčet, když šli domácí v úvodu první půle do vedení. Pro tebe to byla asi hodně složitá situace, moc jsi toho při střele Štípka neviděl...
Přede mnou byli dva hráči, vykukoval jsem z druhé strany. Bohužel jsem balón viděl přes naše hráče až na poslední chvíli. Byla to pro gólmana těžká střela.

Neříkal sis, při neproměněné šanci Nicolase Šumského za stavu 0:1 v první půli, že se nám to vymstí?
Ne. O přestávce jsme si v šatně říkali, že přijdou další šance. Akorát je musíme využít a neprohospodařit je jako v první půli. Ale to je fotbal, Šum (Nicolas Šumský pozn. red.) to nedal, nedají i jiní hráči. Nakonec jsme to zvládli a vyhráli jsme. Historie se neptá, jestli jsme před tím neproměnili nějaké tutovky.

Tentokrát jsme přesilovku po vyloučení žižkovského Musy narozdíl od Třince zvládli. Krátce na to vstřelil Ismar Tandir vítězný gól...
V Třinci jsme hráli přesilovku velkou část zápasu. Teď to bylo až ke konci. Říkal jsem si, aby nás neukolébalo, že jich je o jednoho méně, ovšem zvládli jsme to s přehledem.

Byl to pro vás hodně náročný týden, tři odehraná utkání. Čítám ale, že po sedmi bodech se únava zpracovává daleko lépe?
Určitě. Člověk si může de facto říct, že není vůbec unavený. Protože, jak říkáš, máme sedm bodů, takže si ani neuvědomuješ, že by si unavený být měl. U nás gólmanu jde ale spíše o psychickou únavu, než fyzickou, tolik toho nenaběháme. Kluci toho určitě měli dost, ale po výhře se bude hned lépe trénovat a únava půjde dolů.

V tabulce jsme poskočili na čtrnácté místo. Sledujete to nebo se tím nějak nezaobíráte?
Víme, jak hrají naši soupeři. Musíme bodovat v každém zápase. Soustředíme se především sami na sebe, jak hrají týmy kolem nás, ale sledujeme.

V sobotu nás čeká domácí utkání s Českými Budějovicemi. Ty jsou sice v tabulce na šestém místě, ale na jaře se jim výsledkově nedaří. Bereš to jako výhodu, nebo nevýhodu?
Beru to tak, že ve Fortuna národní lize může každý porazit každého. Třinec byl na podzim fantastický a my jsme jej porazili 1:0. Bude to hlavně o nás, ne o soupeři. Jak k utkání přistoupíme. Když k tomu přistoupíme tak, jak při domácí zápase s Táborskem, tak se nebojím toho, že bychom nemohli bodovat.

Co by mohlo na České Budějovice platit?
Viděl jsem zápas Budějovic v Ústí. Jak jsem zmiňoval v předchozí odpovědi, musíme k tomu přistoupit jako proti Táborsku. Bojovnost, aby Budějovice pocítily, že přijely do Frýdku. Ne, aby se nám v uvozovkách vysmívaly nebo tak. Musíme je přejet se vším všudy. Dát branku třeba v devadesáté minutě, jak to bylo doma naposled.

K tomu by určitě mohli pomoci i naši fanoušci. Mohl bys je pozvat na utkání? Výsledky nyní výborné, krásné počasí...
Předně bychom chtěli poděkovat, kolik bylo fanoušků na Žižkově. Byli super, byli slyšet. Chtěl bych naše fanoušky na domácí utkání s Budějovicemi srdečně pozvat, jejich podpora je pro nás důležitá. Myslím, že momentálně hrajeme pěkný fotbal, k tomu pěkné počasí. Doufám, že přijde alespoň pět tisíc diváků. (s úsměvem)