Ondřej Prepsl byl s ČR U16 v Dánsku

Dlouhá léta působil ve Stovkách Ondřej Prepsl jako brankář našeho "A" týmu. Po skončení profesionální kariéry odešel ostravský rodák do divizního Frýdlantu nad Ostravicí a začal pracovat jako trenér brankářů v karvinské regionální akademii. V minulém týdnu se Prepsl zúčastnil jako trenér brankářů ČR U16 Future mezinárodního turnaje v Dánsku.

Svou aktivní sportovní kariéru ještě brankář Ondřej Prepsl na hřebíček pověsit rozhodně nehodlá. Po přestupu z druholigového Frýdku-Místku do divizního Frýdlantu nad Ostravicí se fotbalem stále baví. Navíc se Prepslův koníček stal i jeho zaměstnáním, když se jako trenér brankářů věnuje mladým gólmanům v karvinské mládežnické akademii. V minulém týdnu se třicetiletý gólman zúčastnil s českou reprezentační U16 Future turnaje v Dánsku.

Ondřeji, o jaký výběr se vlastně jednalo?

Šlo o výběr kluků věkové kategorie U16, takzvaný Future, kde jsou zváni hráči, kteří ještě nejsou tak fyzicky vyspělí jako jejich vrstevníci. Jelikož český svaz chce co nejvíce mládežnických hráčů zapojovat do zápasů na mezinárodní scéně, domluvil se s dalšími třemi svazy na bližší spolupráci.

Vy jste se k českému týmu dostal i díky své práci v karvinské akademii. Můžete prozradit, co jste měl v Dánsku na starosti? 

Tak on byl ten náš program docela hodně nabitý, jelikož kluci museli během čtyř dnů odehrát tři těžká utkání. Takže než nějaké to trénování brankářů, měl jsem spíš na starost dostat kluky do psychické pohody. Naladit je na zápasy, jelikož mnoho kluků bylo v reprezentaci vůbec poprvé.

Kteří brankáři s vámi v Dánsku vůbec byli?

Měl jsem tam brankáře Alexandra Němčeka, který ještě vloni byl členem naší karvinské akademie, ale nyní působí v Sigmě Olomouc. Druhým brankářem pak byl zlínský Jakub Somberg.

Jak vůbec český tým dopadl a s kým jste hráli?

Šlo vlastně o miniturnaj zemí, které se na té užší spolupráci UEFA Future týmů domluvili, takže jsme kromě domácích Dánů hráli ještě s Belgií a Švédskem. Ty turnaje by se měly pravidelně střídat v pořadatelství. V prvním utkání jsme hodně smolně prohráli s domácím celkem 1:0, kdy na klucích byla znatelná určitá nervozita. Pak jsme sehráli vyrovnanou partii s Belgičany, kteří byli velice šikovní, ale i zde jsme nakonec prohráli těsně 2:3. Naopak třetí utkání klukům sedlo a Švédy porazili vysoko 5:0.

Teď jste s českým týmem byl jako trenér, vzpomněl jste si ale v Dánsku na chvíli, kdy jste v národním týmu působil jako brankář?

Samozřejmě se mi to všechno vybavilo, jelikož jsem svůj první zápas v reprezentaci odchytal paradoxně proti Dánsku, které bylo našim prvním soupeřem i teď. Musím říct, že se ta doba na mládežnickém reprezentačním poli hodně změnila. Hlavně v servisu pro hráče, vždyť za mé doby žádní trenéři brankářů ani nebyli.

Mluvili jsme rovněž i o vaší práci v karvinské akademii. Jak jste naopak spokojen tam?

Musím říct, že jsem obrovsky spokojený. Denně pracuji s kluky, kteří mají velký zájem na sobě pracovat, chtějí se zlepšovat. Hlavně mě naplňuje, že ta dřina a píle je na klucích pak poznat.

Snímky: archiv Ondřeje Prepsla