Pulpit: Tým se musí postavit na kmenových hráčích

S vizitkou trenéra, který často tahá potápějící se kluby k záchraně v soutěži, zamířil v zimě Martin Pulpit do druholigového Frýdku-Místku. Tamní fotbalisté se po polovině soutěže nacházeli s pouhými jedenácti body na posledním místě tabulky.

Pulpit dostal od klubu jasný úkol, s Valcíři se co nejrychleji dostat do míst, která je v druhé profesionální republikové soutěži udrží. Pulpit tým zvedl, fyzicky vycepoval, ale druhou ligu s Frýdkem-Místkem přece jen nakonec těsně neuhájil. 

Když se zpětně ohlédneme za jarní částí druhé ligy, jak ji hodnotíte z vašeho pohledu?

Tím, že se nám soutěž nepodařilo zachránit, tak určitě nemůžeme hodnotit jaro kladně. To bychom museli být nespravedliví, nebo spíš zvláštní, kdybychom řekli, že ji vnímáme kladně.

Při pohledu na tabulku chybělo Valcířům k záchraně šest bodů. Bylo to ale vše, co nakonec rozhodlo o vašem sestupu?

Podle mě rozhodla především ta naše domácí utkání. Jen si vezměte zápas se Znojmem, který jsme měli dobře rozehraný, a vedli v něm dokonce 2:0. Pak utkání s Varnsdorfem, kdy jsme zase vedli 1:0, no a do třetice to bylo střetnutí s Vítkovicemi, kdy jsme opět ztratili dvougólové vedení. Právě v těchto zápasech nám strašně moc chyběl kreativní záložník typu Šumského. Když k tomu připočtu zranění Mravce, který nám vypadl ze sestavy kvůli zranění, byl to zkrátka důležitý zásah do skladby mužstva. Jedno se ale určitě povedlo.

Povídejte...

Ten tým měl na podzim obrovský problém střílet branky. Aspoň to se nám na jaře podařilo změnit a mužstvo se směrem dopředu nastartovalo. Vždyť Tandir s Varadim vstřelili každý pět branek, Mozol přidal další tři. Co nás ještě položilo, tak strašné chyby v obraně, a hlavně individuální. Ta obranná činnost nebyla taková, jaká měla zkrátka být. Nemůžete každý domácí zápas pravidelně dostávat dvě branky.

A k tomu se vám v závěru soutěže přidalo i karetní ohrožení hned devíti hráčů...

K těm kartám řeknu jen to, že mužstvo spoustu zbytečných karet nasbíralo už na podzim.

Co bude s Frýdkem dál?

Musí se tady spousta věcí změnit. Postavit to všechno na kmenových hráčích. Frýdek měl strašnou spoustu fotbalistů na hostování, navíc ani ta velká fluktuace ničemu nepomohla. Těch věcí je ale více. Jestli ještě ale můžu, tak bych chtěl strašně moc poděkovat divákům. Hlavně těm skalním, kteří nás povzbuzovali i v těch nejtěžších chvílích.

Rozhovor byl převzat z Moravskoslezského deníku.