Hlaváč: Přidělení licencí je pro nás vlastně vysvědčením

V rámci zasedání Tribunálu talentované mládeže bylo rozhodnuto o přidělení statutů SCM a SpSM pro soutěžní ročník 2017/2018.

Jak jsme již naše fanoušky, čtenáře, rodiče či hráče, informovali, obdržel náš klub MFK Frýdek-Místek statut SCM a SpSM pro soutěžní ročník 2017/2018. Znovu se tak ukázalo, že podmínky k výchově fotbalové mládeže jsou ve Stovkách na velmi dobré úrovni. I proto jsme požádali o pár slov vedoucího trenéra SCM a také šéftrenéra mládeže MFK Frýdek-Místek v jedné osobě, Radomíra Hlaváče.

"Výsledky licenčního řízení jsou v podstatě komplexním ukazatelem, jaké podmínky vytvářejí kluby pro výchovu mládeže a s jakými výsledky. Pro udělení této licence musí tyto kluby splnit přísná kritéria FAČR," řekl Hlaváč, který dále pokračoval. "Jedním z hodnotících kritérií je například sportovní úroveň v klubu. Tady se hodnotí a získávají body za to, kolik klub ve čtyřletém zpětném cyklu vychoval reprezentantů. Zkráceně tedy hráči, kteří se objevili v nominacích reprezentačních výběrů," prozradil Radomír Hlaváč.

Během tohoto období se v reprezentačních výběrech z frýdecko-místeckého oddílu objevili tito hráči: M. Merta, J. Fulnek, Kubáň, Kubala, Ostrák, J. Fukala, M. Fukala, Hajnoš, Baďura, Hykel, J. Šašinka, Neumann, A. Preči, Štěrba, Hopp a D. Javorek. "Dalším kritériem jsou hráči, kteří mají starty v 1. a v 2. lize dospělých," dodává Hlaváč. Tady jmenujme hráče jako: M. Fukala, J. Šašinka, Farský, Hykel, Bialek, Celba, Panák, Štěrba a D. Javorek.

"Dále se hodnotí personální obsazení, to znamená skladba trenérů a jejich asistentů působící v našem klubu. Přesněji jaké mají trenérské licence a praxi. Dále pak musí klub vykazovat spolupráci se základní školou, kde naplňuje sportovní třídy chlapci zařazenými do SpSM. V našem případě se jedná o šestou až devátou třídu. Dále je to spolupráce se středními školami, kde studují hráči zařazení do SCM MFK FM. Hodnotí se také sportovně technické zázemí pro mládež. To znamená, kolik je v klubu hracích ploch, s jakým povrchem, s jakými rozměry, šatny, klubovny, regenerace, rehabilitace, lékařská péče a tréninkové vybavení," řekl Hlaváč.

V konkurenci 32 ligových klubů (1. a 2. liga) jsme se umístili na 11. místě. "Pro nás všechny v klubu je to takové malé vysvědčení, jaké se vlastně ve Frýdku-Místku vytvářejí podmínky a vychovávají se v nich mladí fotbalisté," uzavřel Hlaváč.