Schäfer: Všichni se na derby těšíme

Poslední zápas roku si ani jednou v jeho historii nenechal ujít brankář Svatopluk Schäfer. Legendární gólman Valcířů nebude na utkání chybět ani letos.

Nápad na uspořádání derby zápasu mezi dnes již neexistujícími frýdecko-místeckými týmy Válcoven a Slezanu vznikl možná ještě dříve, než se vůbec poprvé v roce 2010 ve frýdeckých Stovkách odehrál. Před těmi osmi lety ale vznikla krásná tradice, která v úterý 31. prosince bude mít své další pokračování. „Já vlastně stál za zrodem této tradice,“ usmívá se při vzpomínce na premiérový ročník Silvestrovského derby Svatopluk Schäfer, který nám před sklonkem letošního roku na pár otázek odpověděl.

Sváťo, jak je vůbec těžké složit kádr na utkání, které se ve Frýdku-Místku hraje pravidelně na Silvestra? (pozn.: Schäfer je po celou dobu konání derby hlavním koordinátorem týmu Válcoven nad 50 let)

Můžu říct, že já jsem sám překvapen, že už od prvního ročníku, kdy jsem začal s oslovováním mých bývalých spoluhráčů či kamarádů, tak pokud nebyli zrovna na nějaké zahraniční dovolené, tak vždy hrozně rádi přišli a vždy se na tento zápas moc těšili. Víte, ono nejde zase tak až jen o ten fotbal. Jde i o to, že se zase po nějaké době vidíme, potkáme se, a že si můžeme společně chvilku poklábosit a pak se v klidu rozejít za svými rodinami. Vezměte si například Laca Zadubana.

Povídej…

Tak ten dojede až ze slovenské Bytče. Když jsem mu letos zavolal, tak na mě hned spustil, že si už myslel, že se letos derby snad ani konat nebude (smích). Fakt jsem hrozně rád, že velmi málo kluků mi vždy řeklo ne. 

Dorazí letos na derby také legendární kouč Lipiny Ján Zachar (82)?

Byl bych hrozně rád, kdyby to klaplo. Mluvil jsem s ním a přislíbil mi, že pokud nebude nemocný, tak by alespoň na chvíli dorazil. A já si toho nesmírně vážím.

Vypadá to tedy, že i v letošním derby to budou mít fotbalisté Slezanu proti vám těžké?

No sestavu bychom měli mít skoro stejnou, jako tomu bylo v loňském roce. Oslovovali jsme ale i kluky, kteří už do hry zasáhnout nemohou nebo nechtějí, ale rádi se na zápas přijdou podívat. Na lavičce by se tak měli objevit třeba Jozef Marchevský či Mirek Somr.

Při pohledu do historie je jasné, že ta kvalita na straně Válcoven je velká. Může jednou přijít doba, kdy začnou mít naopak navrch vaši rivalové ze Slezanu?

Zatím se ty sestavy vždy daly ještě nějak dohromady a vím, že po zániku slezanského oddílu (pozn. v roce 1997 došlo ke spojení Slezanu s Válcovnami) to bude s pořádáním těchto utkání těžší a těžší. S kluky jsme se ale předběžně bavili, že pokud by už Slezan neměl dostatečný počet aktivních hráčů, tak bychom derby odehráli na menším hřišti, třeba v počtu sedmi proti sedmi.

Ty už nějaký ten čas ve frýdecko-místeckém fotbale nepůsobíš, co bys mu ale do nového roku vlastně popřál?

No…co bych mu popřál (na chvíli se zamyslí). Přál bych si, aby Frýdek zůstal Frýdkem. Aby se tady ten fotbal zachoval a alespoň se tu hrála ta třetí liga.