Liga se bude hrát za dva roky jinak

Ligové grémium Ligové fotbalové asociace schválilo návrh na změnu herního systému první a druhé ligy, která začne platit od sezony 2018/19. Vedle současného modelu s třiceti koly bude následovat nadstavbová část se třemi skupinami.

Historie pamatuje spoustu událostí, které začali lidé označovat jedním výrazem. Revolvere. Abyste netápali: čeština jej přejala jako revoluci. Teď ale není řeč o politice a důležitých letech 1848 nebo 1989, leč o kulatém míči. Zdejší fotbal také čeká malá revoluce. „Radši bych to nazval slovem evoluce,“ prohlásil Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace.

Zásadní novinka se týká nejvyšší soutěže. Od sezony 2018/2019 se mění její formát. Neskončí 30. kolem, boje budou pokračovat. Na všech frontách: bojovat se bude o titul, půjde o poháry, ale také čekejte bitvy o záchranu. „Impulz byl už zapotřebí," líčí Svoboda, který se po grémiu asociace usmíval. Není se čemu divit, když získal podporu (pro novinku hlasovalo hned třicet profesionálních klubů).

Co čekat? Tabulka na jaře bude důležitá, ale jinak určí pořadí pro nadstavbovou část rozdělenou do tří skupin. „Čas ukáže, zda je to krok správným směrem. Ale není to nic špatného," shodli se bývalí fotbalisté a nyní experti Luděk Zelenka a Petr Švancara. Nejvíce se diskutovalo o zvoleném formátu. „Jsme přesvědčeni, že je to nejlepší systém z hlediska tradice, ekonomiky i klimatu," tvrdí Svoboda.

Problém? Závěr ligy může přinést taktizování, kdy tým radši skončí sedmý, aby měl větší šanci na Evropskou ligu. „Na kritiku jsme reagovali, proto jsme nakonec přistoupili k play-off způsobu na dva zápasy," poznamenal Svoboda s tím, že fanoušci tyto kroky ocení: „Natáhneme sezonu do léta."

Bude to stačit? Fotbalová liga je na tom z pohledu návštěvnosti tak zle, že hůř být už skoro nemůže. Průměr čtyř tisíc diváků v posledním kole hovoří za vše, zvláště když na vedoucí Plzeň se do Hradce přišly podívat jen dvě tisícovky lidí. „Chce to více atraktivity. Na fotbal se nyní tolik nechodí," míní Švancara. „Více zápasů by mohlo pomoci," dodává Zelenka.

Nemyslete, zásadní je také ekonomická stránka věci: delší liga znamená zajímavější produkt pro televize. „Každý tým první ligy dostane o dva miliony korun více," slíbil Svoboda. Největší obavy cítily celky z druhé soutěže z Fortuna národní ligy byly proti revoluci Znojmo a Opava. Bojí se, že se tím elita uzavírá.

Kdy začne liga a kdy skončí?

Pro sezonu 2018/19 se pracuje se dvěma variantami. Pokud se česká reprezentace probojuje na mistrovství světa do Ruska, ligový start je naplánovaný na 21. července 2018. Tedy o osm dnů dřív, než začala aktuální sezona. Pokud by národní tým na šampionátu nestartoval, start soutěže se posune na 14. července. Konec je naplánovaný u obou variant na stejný termín – odvety baráže o první ligu se odehrají první víkend v červnu, kdy je v plánu finále Ligy mistrů. Zimní přestávka pak začne po 19. kole po 9. prosinci, v případě české účasti na MS pak až 16. prosince.

Proč se s novým modelem nezačne již letos?

Na změny v systému ligy dojde až příští rok, dříve to podle šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody nebylo možné. „Vychází to z legislativy, to je jednoznačný limit. Řešili jsme, jestli ještě rok počkat, ale asociaci končí některé velké smlouvy, má to logické souvislosti a návaznosti," vysvětlil Svoboda. Od sezony 2018/19 například dojde ke změně sponzora, který je ve jméně soutěže. ePojisteni.cz nahradí sázková kancelář Fortuna v rámci rekordní smlouvy, která má fotbalu v rámci šestiletého partnerství vynést 500 milionů korun.

Zvýšily se šance na postup druholigovým celkům?

Teoreticky ano, ačkoliv Opava a Znojmo jako jediné hlasovaly proti změně modelu, protože si myslí opak. Z první ligy se nemá stát uzavřená společnost, ačkoliv nově bude mít jistotu postupu mezi elitu pouze vítěz druhé ligy. Přidat se k němu mohou ještě týmy z 2. a 3. místa, pokud zvládnou barážové dvojutkání s týmy ze 14. a 15. místa nejvyšší soutěže. „Barážové zápasy považuji za jedny z nejatraktivnějších," uvedl Svoboda. Druholigoví nováčci dostanou ulehčeno v tom, aby měli vyhovující stadion a další potřebnou infrastrukturu. V současnosti roční podmínku bude tedy možné prodloužit o další rok.

Vyjádření zástupce MFK Frýdek-Místek

Ligového grémia Ligové fotbalové asociace v Praze se zúčastnil za náš klub Radim Mamula, generální ředitel MFK Frýdek-Místek. Ten hlasoval pro zavedení nového modelu. "Jedná se o nesporné zatraktivnění fotbalových soutěží a posílení marketingové oblasti. Tímto bych poděkoval vedení LFA a FAČR za celý projekt, který příznivcům kopané na klubové a veřejné úrovni přinese nové fotbalové zážitky," řekl po návratu domů Mamula. "Co do možnosti proniknutí do ligy přibyl určitě prvek soutěživosti," dodal. V Praze se mimo jiné mluvilo o další novince, která se bude bezprostředně týkat všech mládežnických týmů zařazených do SpSM. "Ohledně mládeže, respektive k nárokům na požadované trenérské licence dojde ke konstruktivní změně v podobě snížení formálních požadavků. V tomto ohledu se klade důraz, aby v klubech trénovali trenéři, kteří jsou pro klub a výchovu důležití svou prací, nikoli pouze přidělenou licencí," naznačil Radim Mamula. V praxi by to tedy mohlo znamenat, že u kategorie mladších žáků by mohl jako hlavní trenér figurovat trenér s licencí B UEFA (nikoli A, jak je tomu doposud).

Do článku jsme využili tyto zdroje (www.souteze.fotbal.cz, www.isport.blesk.cz, www.denik.cz)