Vyskočil: Gól? Psali mi, co blázním

Na webu Fortuna národní ligy vyšel rozhovor s naším útočníkem Martinem Vyskočilem.

Sobotní utkání mezi Frýdkem-Místkem a Baníkem Ostrava přineslo největší překvapení začátku jarní části Fortuna národní ligy. Domácí šli do vedení hned v šesté minutě, a i když poté inkasovali, krásným gólem Martina Vyskočila strhli tříbodový úspěch na svou stranu. "Po prohře ve Vlašimi jsme to chtěli zvládnout, a že to bylo proti Baníku a před takovou kulisou, to vše jen zdvojnásobilo," neskrývá nadšení pětatřicetiletý ofenzivní hráč, který už však s šancí v první lize moc nepočítá: "Stále se cítím dobře, leč je mi pětatřicet a kluby dnes sází na mládí, takže mi asi nebude hořet telefon z první ligy."

Derby jste rozhodl povedenými nůžkami, jaké máte s odstupem času ted pocity?

Pocity jsou určitě výborné. Chtěli jsme to utkání zvládnout, což se nám podařilo. A to, že jsem o našem vítězství rozhodl právě já, sice může těšit mě jako střelce, ale já jsem to jen zakončil. Pochvala patří celému mužstvu, které makalo až do poslední minuty. To nám přineslo úspěch.

Dal jste již někdy hezčí branku?
Už jsem dal pár branek, které jsem fakt nečekal. A tahle k nim určitě patří. Takovým způsobem, nůžkami přes sebe, jsem to ještě v mistrovském zápase nedal, i když už jsem asi vstřelil i hezčí góly. Beru to jako normální branku, nedělám z toho už nějakou bombu.

Nicméně se o tom gólu hodně mluví a jeho video koluje na internetu. Jaký je to pro vás pocit?

Já už to tak neberu. Kdyby mi bylo osmnáct či dvacet let, tak by to asi bylo něco trošku jiného. Sám jsem to teda sdílel a určitě to potěší. Známí mi říkali, co blázním, takhle se na stará kolena lámat. Mě však hlavně těší to, že jsme vyhráli. Po prohře ve Vlašimi jsme to chtěli zvládnout, a že to bylo proti Baníku a před takovou kulisou, to vše jen zdvojnásobilo.

Pojďme k zápasu, skórovali jste hned v páté minutě...

Určitě se lépe hraje tomu, kdo se jako první dostane do vedení. Baník jsme tím trošku zmrazili a chvíli trvalo než využili svoji šanci, což se jim tedy podařilo až po naší chybě.

Baník má ve svém poli řadu známějších fotbalistů a stejně prohrál. Čím jste je dokázali porazit?

Je tam hodně mladých fotbalistů, co již mají nějakou zkušenost a nasbírané starty, ale samozřejmě i u nás máme šikovné hráče. Fortuna národní liga je však o tom, že každý dokáže porazit každého. Což se teď ukázalo.

Co tedy byl ten klíčovým moment?

Asi ten můj gól na 2:1. Věděli jsme, že k nám Baník pojede vyhrát, tak jsme si říkali, že i remízový stav je pro nás dobrý. Bod bychom asi brali. Dokázali jsme však dát gól na 2:1, Ostravané byli nervóznější, a v posledních deseti minutách nás dostali pod tlak, ale byly to jen takové ty nákopy a standardky. My jsme konec odjezdili na 120 procent. Jak se říká, jezdili jsme po zadku a dohráli to zkušeněji.

Jak jste si užil atmosféru? Přeci jen Stovky nejsou vyprodané každý týden...

Ve Frýdku to zvykem není, já jsem si to užíval v Trnavě, kde na stadion chodila spousta lidí, na pohárových zápasech jsem zažil i čtyřicetitisícové návštěvy. Pro mně to tedy nebylo něco extrémního, ale na druhou ligu je to krásná návštěva. Všichni ví, že fanoušci Baníku Ostrava dělají tu největší atmosféru. Já jsem to přímo zažil v časech, kdy Baník vyhrál titul a my hráli na Bazalech, a pak vlastně v odvetě u nás v Olomouci ten titul získali. Tehdy to byla prvoligová atmosféra a ještě ve větším počtu.

Před startem jara se ozývaly hlasy o tom, že Baník Ostrava má nejlepší tým ve Fortuna národní lize. Je to tak?

Přiznám se, že jsem je neviděl v zimě hrát, ale co jsem slyšel ohlasy, tak sladili dobrý mančaft a měli by to mít s postupem snadnější. Mužstvo mají jedno z těch nejlepších, takže uvidíme. Teprve máme za sebou první dvě kola. Ještě se sehrávali a navíc u nás hráli na obtížnějším terénu. Druhá liga je taková, že každý může porazit každého. Zda to zvládnou či ne, bude záležet hlavně na psychice. Někdy i dobré mužstvo nezvládne výsledkově dva tři zápasy a velice těžko se mu z toho dostává. Naopak pokud se jim to podaří, tak s tím kvalitním mančaftem by neměli mít s postupem problém.

Na hlavu hráčů Ostravy se snesla vlna kritiky a urážek, není to už trochu kruté?

Je to dvousečné. Kdyby nám dal Baník gól a oni vyhráli 2:1, tak by něco takového vůbec nevzniklo. Fanoušci je dostali pod tlak, aby v každém utkání vyhrávali a šli za postupem, navíc Frýdek je pro Baník jakoby soupeř nižší kategorie, kterého by měli kdykoliv porazit. Proto asi ta kritika fanoušků. Někdy je zasloužená, jindy ne. S tím nikdo z hráčů nic nenadělá a naopak se s tím musí poprat. Teď hrají v Opavě, tudíž když vyhrají, fanoušci je zase budou nosit na rukou. To jsme měli i my v Trnavě. Jak se někdy říká, jsou to fanoušci úspěchu, ale oni na to mají právo. Pokud to nesahá až do nějakých konfliktů s hráči, tak si myslím, že jim to třeba může i pomoci k lepším výsledkům a pak zase budou bohové.

V příštím kole jedete na půdu posledního Prostějova, ten navíc dostal sedm branek od Varnsdorfu. Bude těžké to utkání nepodcenit?

Určitě je nechceme podcenit. Já sám vím, jaké to je. Ani nevím, jestli jsme favority, ale asi ano. Jedeme na půdu posledního s cílem vyhrát. Bude to však těžké, první kolo vyhráli, ve druhém sice neuspěli, ale i tak nás čeká boj. Pokud k tomu přistoupíme podobně jako v utkání s Baníkem, tak bychom nemuseli mít strach o špatný výsledek. Já osobně budu dbát na to, aby se mužstvo nachystalo tak, jako na Ostravu. Sice to určitě nebude v takové atmosféře, nicméně pokud mají mít získané body s Baníkem Ostrava nějakou cenu, musíme Prostějov porazit.

A co vy osobně, máte ještě nějaké ligové či zahraniční choutky?

Každý hráč má ty nejvyšší ambice, ale nebudu nějaký snílek. Jsem rád, že můžu Frýdku-Místku pomoci a nějakým způsobem si tady, jak se říká, dohrát kariéru. Stále se cítím dobře, leč je mi pětatřicet a kluby dnes sází na mládí, takže mi asi nebude hořet telefon z první ligy. To určitě nečekám. (smích)

Rozhovor byl převzat z webu FNL.