Zhodnocení podzimu s trenérem Pulpitem

Podzimní část MSFL jsme zakončili na třetí příčce, kdy na vedoucí tým Blanska ztrácíme pět bodů. „Tím, že Blansko v posledním kole zaváhalo, tak jsme se udrželi ve hře o postup. Na jaře se o něj budeme chtít určitě poprat,“ řekl v rozhovoru kouč Valcířů Martin Pulpit.

Na bližší analýzy a shrnutí celého podzimu je teď spousta času. Vždyť další ostré utkání odehrají frýdecko-místečtí fotbalisté až na jaře, přesněji v sobotu 7. března 2020, kdy budou doma ve Stovkách hostit poslední celek soutěže z Dolního Benešova. „Skončili jsme po podzimu třetí, čímž jsme si v podstatě splnili daný předsezonní cíl, kdy jsme chtěli skončit do čtvrtého místa,“ začal s hodnocením trenér Pulpit. „Na Blansko tak máme ztrátu pěti bodů, což nás stále drží ve hře o postup do druhé ligy. Na jaře se o tuto možnost určitě popereme,“ zdůraznil frýdecko-místecký stratég.

I on ale ví, že Valcíři musí v jarních odvetách zlepšit spoustu věcí, které je během podzimu sužovaly. „V první řadě musíme být v zápasech disciplinovanější. Na můj vkus jsme dostali zbytečně moc červených karet. Tahle oslabení pak berou síly, a to nejen v samotném utkání, kdy se musí dohrávat v oslabení, ale následně pak i v dalších zápasech, jelikož musíme se sestavou různě hýbat a točit,“ podotkl Pulpit.

S čím naopak byl kouč Valcířů nadmíru spokojen, tak s podporou místních fanoušků. „Určitě chci a budu mluvit za celý náš tým, poděkovat našim věřným fanouškům, kteří nám po celý podzim věřili a podporovali nás. Jejich pomoc a víra nám strašně moc pomáhá, i na ně budeme v jarních odvetách moc spoléhat,“ dodal trenér Lipiny.

Je jasné, že podzimní část sezony právě skončila, takže je možná na nějaké hodnocení ještě brzo. Jak se ale díváte na tuhle část sezony z pohledu hlavního trenéra?

Tak já v první řadě budu ještě čekat na výsledek Blanska (rozhovor vznikal těsně po domácím utkání s Velkým Meziříčím, takže v té chvíli ještě výsledky zbylých utkání nebyly známy, pozn. red.). Pokud by Blansko na Vrchovině prohrálo, bylo by to o pět bodů, což si myslím, že by na jaře bylo hratelné. Pokud ale odskočí na více bodů, tak samozřejmě takové mužstvo, s tak kvalitním a širokým kádrem, si těžko nechá to první místo utéct. Podzim se dá rozdělit na takové dvě základní části. A to utkání doma, kde si myslím, že až na zápasy s Otrokovicemi a Zlínem B jsme všechny vyhráli, což je určitě pozitivní. Troufám si tvrdit, že kdybychom po poháru hráli s Otrokovicemi o den později, tak by dostali čtyřku. Karviná nám v pohárovém střetnutí vzala strašně moc sil, pokud si vzpomenete, tak jsme museli v závěru pak hodně střídat, hráči doslova tahali nohy. Se Zlínem to nebyla tak otázka soupeře, jako naší nekoncentrovanosti, nechytrosti a neschopnosti vstřelit branku. Z domácích zápasů jsme ale získali dvacet bodů, a to je dobrý počin. No a co se týče utkání venku, tak tam bych to rozdělil na více částí. Na střetnutí, která se nám opravdu povedla. Tam řadím naše zápasy v Petřkovicích, herně a výsledkově se nám povedl zápas na Baníku B a také i v Rosicích. Herně jsme soupeře přehráli v Dolním Benešově, leč tam jsme se bohužel nedokázali prosadit střelecky. A pak už to jsou utkání, která se nám vyloženě nepovedla, ať už v Uničově, které jsme vůbec nezvládli. Pak ve Znojmě, kde jsme hráli velmi dobrý první poločas, ale vedení a celý zápas jsme nakonec ztratili. Další duel pak byl v Kroměříži, kde jsme sehráli špatně přístupově první půli. Pak jsme soupeře přehráli a kdyby Šohaj netrefil tyč, věřím, že bychom tam nakonec 4:3 vyhráli. A určitě co se týče herní složky, tak naše nejvydařenější střetnutí podzimu jsme odehráli v Blansku, kde jsme favorita soutěže jasně přehráli a zasloužili jsme si tam NE remizovat, ale určitě vyhrát.

V podobné roli, kdy jsme vstupovali do jarních odvet ne v pozici lídra, ale naopak týmu, co může dohánět a překvapit, jsme i tentokráte. Může mužstvu právě tato role na jaře svědčit? Přeci jen nebudou hráči až pod tak velkým tlakem, jako třeba fotbalisté v Blansku?

Já si myslím, že teď je to otázka ve Frýdku udělat nějak ten kádr, aby to bylo už takové konsolidovanější. Aby se hráči tolik neměnili. To je vždy důležité. Každopádně musíme najít další gólové hráče. My si musíme upřímně říct, že já zažívám podobnou situaci, jakou jsem zažíval s Viktorkou (Žižkov, pozn. red.), kdy jsme postupovali do první ligy. Tam nám postup vystřílel doslova Markovič s 24 góly. Nemít teď v týmu Jakuba Teplého, což se hlavně ukázalo v zápasech, ve kterých nám Kuba chyběl, tak jsme neměli dalšího gólového hráče. Málo kluků se k němu připojilo a mám teď na mysli především ofenzivní hráče. Dva góly nám vstřelil Bialek ze stopera, to samé vlastně i Fitus (Petr Literák, pozn. red.). Ti útoční hráči jako Visić, Hykel i Vary (Varadi), který sice dal čtyři branky, ale dvě byly z penalt tuším, tak měli vstřelit více gólů. K tomu si připočtěme ofenzivní záložníky, Šumák (Šumský) s Ožvoldou dali jen jednu branku, Škvára (Skwarzcek) dokonce žádnou. A ty zápasy jsou právě o těch gólech. Mě těší, že jsme všechna utkání odehráli ve stejném rozestavení, soupeři jsme se nepodřizovali, vysoko jsme týmy soupeře napadli, což mě těší, že se to hráči konečně naučili. Když se v tom bude pokračovat v zimní přípravě, tak si myslím, že ten náš způsob hry, ale i samotná hra, může být na jaře ještě kvalitnější, než byla na podzim.

STATISTIKY

Sedmnáct podzimních duelů odchytali za Lipinu dva brankáři. Zkušenější Michal Bárta se objevil v devíti zápasech, o osm let mladší Jiří Ciupa pak v osmi utkáních. Během podzimu Valcíři inkasovali v patnácti případech, což nás řadí ke třetímu celku, který nejméně inkasoval (před námi jsou už jen Blansko s Rosicemi, kteří inkasovali 11x). Naopak Lipina v 8 ze 17 utkání vůbec neinkasovala.

Vůbec nejproduktivnějším hráčem MFK je útočník Jakub Teplý, který ve čtrnácti odehraných zápasech vstřelil za Lipinu 10 branek a na jeden gól pak přihrál. Hned za ním je pak jeho parťák z útoku, Adam Varadi, který naopak odehrál všechna podzimní střetnutí a dokázal nastřílet 4 góly a na 3 branky Lipiny pak ještě přihrát. 

Během podzimu nastoupilo za MFK Frýdek-Místek celkem 29 hráčů (2 brankáři a 27 fotbalistů do pole). Čtyři hráči pak během podzimu odešli na hostování (Mozol do Otrokovic, Hajnoš, Mrkvička a Kutáč do Nového Jičína). Koňařík s Hadim stihli v dresu Lipiny pouhé dva duely, neprosadil se ani Kubík, kterého jsme mohli vidět jen ve čtyřech podzimních zápasech. Za velké pozitivum lze ale označit starty pěti našich dorostenců: Jakub Mikulenka (4 utkání), Jakub Dudek (3), Jakub Nezhoda (2), Marek Bányácski (1) a Daniel Packo (1). 


STATISTIKY
(z webu www.msfl.cz)

Během celého podzimu padlo v Moravskoslezské fotbalové lize 438 branek, o které se podělilo 187 fotbalistů. Průměrná divácká návštěva činí pouhých 287 diváků na utkání, což je na sport, jakým fotbal určitě je, žalostný počet. Jen pro srovnání, nejlepší divácké zázemí měli na podzim u nováčka v Blansku, kde průměrně chodívalo 963 diváků. Hned na druhém místě jsme my, s diváckým průměrem 410 a pak ve Velkém Meziříčí s průměrem 406 diváků. Dodejme ještě, že rozhodčí rozdali na podzim 620 žlutých karet a 25 fotbalistů poslali předčasně do kabin. 

    

   

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek