Jak podzim MSFL viděli trenéři ostatních týmů?

Fotbalové stadiony osiřely. Blíží se zima a ne jeden fanoušek se již těší na druhý březnový víkend, kdy se opět rozjedou boje ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži.

Moravskoslezská fotbalová liga má za sebou první polovinu zápasů. Po těch sedmnácti odehraných kolech je situace v tabulce následovná. Vede nováček z Blanska, který během podzimu prohrál pouze tři utkání a na své nejbližší pronásledovatele dokázal nahrát pět bodů náskoku.

Poté je však situace v průběžném pořadí vyrovnaná. Vždyť mezi druhými Petřkovicemi a dvanáctými Otrokovicemi je rozdíl pouhých devíti bodů. I z toho pohledu je zřejmé, že bude na vstupu do jarních odvet hodně záležet.

A jak to vypadá na opačném konci tabulky? Momentálně poslední Dolní Benešov to bude mít v odvetách hodně těžké. Tým trenéra Martina Štverky dokázal nasbírat pouhých šest bodů. „Nemůžu říct, že by kluci na hřišti nebojovali. Mnohdy nám scházela i ta fotbalová štěstěna, která se jakoby pořád obracela k nám zády. V mnoha zápasech jsme nebyli horší, ale bodů máme málo. Každopádně nic nebalíme, před námi je ještě celé jaro,“ vzhlíží k lepším výsledkům dolnobenešovský kouč.

Na průběžně 16. a 17. místě jsou béčka ligových celků ze Slovácka a Zlína. Tady se dá mírně očekávat, že si tyto rezervní celky budou v jarních odvetách pomáhat borci z nejvyšší soutěže. Tím se určitě nebude dobře dýchat mužstvům, která jsou v tabulce mírně před nimi (Znojmo, Hlučín, Uherský Brod). Každopádně jaro bude v MSFL určitě hodně zajímavé a snad se této soutěži zvedne i průměrná divácká návštěva, která momentálně činí „pouhých“ 287 diváků.

A jak viděli podzim někteří zástupci třetiligových celků?

FK BLANSKO

Když Blansko s přehledem ovládlo v minulé sezoně divizi, málokdo tušil, že by hráči tohoto týmu mohli o půl roku později opanovat i třetí nejvyšší soutěž. Inu, je tomu ale tak. „Zatím se ale o postupu bavit nechci,“ zdůrazňoval hned po sezoně kouč Blanska Zbyněk Zbořil. I on pak naznačil, že svůj kádr pro MSFL skládal dlouho dopředu, ještě než bylo zřejmé, že můžou v Blansku slavit postup o soutěž výše. „I když jsme už v zimě přiváděli hráče s výhledem na MSFL a po postupu jsme se snažili o doplnění mužstva vytipovanými hráči, tak musím přiznat, že se nám vůbec nedařilo. Nakonec jsme sáhli na Slovensko a tento tah nám vyšel. Těžko se samozřejmě odhadovaly možnosti mužstva, protože jsem měl velký respekt k rozšířené soutěži, do které naskočila béčka ligových mužstev, ale v tréninku jsem cítil sílu a kvalitu. Zápasy v letní přípravě nám moc nenapověděly, ale už od úvodních kol MSFL jsem z toho měl dobrý pocit,“ řekl Zbořil, který si nemyslí, že by v Blansku byla kvalita kádru o hodně vyšší než u ostatních soupeřů v soutěži. „Kvalitní kádry má více mužstev v popředí tabulky, ale my jsme měli obrovskou výhodu v konkurenci, která tady je. Hodně zápasů jsme dokázali rozhodovat po vystřídání, zvyšovali jsme tempo zápasů a častokrát i kvalitu hry. A další důvod je, že jsme prošli podzimní částí až na poslední dvě kola víceméně bez zranění,“ těší blanenského trenéra.

Nováčkovi se podzim zkrátka povedl. Doma před svými fanoušky tým ani jednou neprohrál, ba co víc, z devíti zápasů neztratil ani bod. Venku to však trochu drhlo. „Každý chce vyhrávat doma a nám se to dařilo. Bylo to vždy před fantastickou návštěvou, což nikdo nečekal, že v Blansku bude až takový zájem o fotbal. Po každém domácím zápase jsem opakoval, že před takovou návštěvou se klukům hraje líp a hrozně si toho v kabině vážíme. Všichni naopak víme, že bilance venku není dobrá. V půlce podzimu jsem říkal, že jestli chceme hrát nahoře, tak musíme vozit vítězství i z venku. Povedlo se na Slovácku a v Brodě, ale devět bodů z venku je málo. Máme na čem pracovat, venku klukům nešla hlava hlavně ve vstupech do zápasů a v některých zápasech jsme měli i špatnou produktivitu. Ale tvrdím, že v této soutěži může porazit každý každého a zvlášť venku to je těžké pro všechny včetně nás,“ upozorňuje Zbořil.

A kdo bude pro Blansko na jaře největším soupeřem v boji o postup? „Před vzájemným zápasem s Frýdkem jsem to řekl jasně. Frýdek považuji za největšího favorita na postup a za tím si stojím. Kousat bude Sigma i Uničov a může vyplavat klidně někdo další. Naše podzimní výkony a umístění jsou spíše závazkem, než povinností a já udělám všechno pro to, abychom byli na jarní odvety nachystaní. Chceme čeřit vodu až do konce sezony,“ uzavřel Zbyněk Zbořil.

FC ODRA PETŘKOVICE

V Petřkovicích znovu ukázali, že jejich umístění v uplynulém ročníku MSFL nebylo vůbec náhodné. Tým zpod Landeka je totiž znovu druhý. „Podle mě si tohle umístění tým zaslouží. Nejednou jsme byli herně dominantní, někdy nám ale chybělo větší proměňování šancí. To je nejspíš naše největší slabina,“ připustil kouč Odry Filip Smékal. „Ale na druhé straně jsme na tom v posledních kolech dost zapracovali,“ narážel petřkovický trenér na celkem devět branek v sítích Velkého Meziříčí a Kroměříže.

I v Petřkovicích teď řeší, jak mužstvo pro jarní odvetné boje posílit. „Nabízí se shánět se po hráči na křídlo, případně i útočníkovi pro zvýšení konkurence. Jestli to tak dopadne, se uvidí. Bude také záležet, kdo skončí, nebo bude pokračovat. Byl bych ale rád, kdybychom pokračovali i na jaře v nastoleném trendu,“ dodal Smékal.

MFK FRÝDEK-MÍSTEK

Valcířům v minulé sezoně postup do druhé ligy unikl až v posledním zápase. I proto se v létě netrpělivě čekalo, jaké bude mít tým ze Stovek vůbec ambice. O nich více promluvil trenér Martin Pulpit až po skončení podzimu. „Skončili jsme třetí, čímž jsme si v podstatě splnili daný předsezonní cíl, kdy jsme chtěli skončit do čtvrtého místa. Na Blansko tak máme ztrátu pěti bodů, což nás stále drží ve hře o postup do druhé ligy. Na jaře se o tuto možnost určitě popereme,“ sdělil frýdecko-místecký stratég.

Podzimní výkony, nebo spíše výsledky, byly u Valcířů jako na houpačce. Když už to vypadalo, že se Pulpitovi svěřenci dokáží bodově dotáhnout na vedoucí celek, přišla pokaždé fotbalová facka. Porážky ve Znojmě a především pak v Uničově, to nebudou zápasy, na které fotbalisté tohoto klubu budou rádi vzpomínat. Když se k tomu pak připočtou zbytečné bodové ztráty s béčkem Zlína a posledním Dolním Benešovem, je jasné, že pokud budou chtít Valcíři na jaře pomýšlet směrem výše, musí se těchto výpadků vyvarovat.

Každopádně musíme najít další gólové hráče. Nemít teď v týmu Jakuba Teplého, což se hlavně ukázalo v zápasech, ve kterých nám Kuba chyběl, tak jsme neměli dalšího gólového fotbalistu,“ postěžoval si po posledním utkání trenér Pulpit. 

Valcíři navíc drží krásnou sérii 17 domácích utkání bez porážky. Naposledy před vlastními fanoušky nebodovali 20. října 2018, kdy podlehli Otrokovicím 1:3. Nutno ještě podotknout, že z těch 17 zápasů bylo 13 utkání, kdy Lipina dokonce neobdržela ani gól.

SK UNIČOV

Tento tým z Hané je doslova stálicí třetí nejvyšší soutěže. Vždyť Uničov hraje MSFL nepřetržitě od jejího vzniku, tedy od sezony 1991/92. V roce 2017 dokonce Hanáci tuto soutěž vyhráli, ale postup do FNL nakonec odmítli.

Stejně jako v Blansku, Frýdku-Místku či Rosicích, tak i v Uničově spoléhali během podzimu na bodové úspěchy z domácích utkání. Uničovští totiž ani jednou před svými fanoušky neprohráli. „Mnoho týmů proti nám staví sestavu defenzivně a nechtějí hrát fotbal. Bylo však několik zápasů, kdy se soupeř snažil útočit a ta utkání byla výborná. Oproti minulé sezoně se nám daří doma a pro naše fanoušky je to dobře. Naopak venku jsme zápasy ztratili vlastními chybami a ne tím, že by protivník byl lepší. Když už se nám některé utkání nepovedlo, tak jsme to v následujícím napravili a vzali si zpět herní sebevědomí,“ vrací se k podzimu trenér mužstva Dušan Žmolík.

Uničov je momentálně v tabulce čtvrtý. „S herním projevem jsem spokojený. Před sezonou bych třicet bodů bral, ale některé zápasy jsme zbytečně ztratili. Kdybychom je zvládli, mohla tabulka vypadat jinak. Měli jsme na to, abychom měli stejně bodů jako první Blansko. Bohužel dostáváme laciné góly, které pramení z nekoncentrovanosti. Celkově jsme jich inkasovali hodně, nejvíc z týmů, které jsou nahoře. Naopak jsme dost branek vstřelili, ale na to, kolik šancí si vytváříme, jsme jich mohli dát daleko více. Tyhle nedostatky spolu souvisí, a pokud je odstraníme, tak bude naše síla ještě větší. Důležité je, že všichni víme, že nám mnoho bodů proklouzlo mezi prsty a nikdo není uspokojený,“ zakončil Žmolík.
V úvodu jara se budou uničovští fotbalisté snažit dohnat šestibodovou ztrátu na vedoucí Blansko. „Máme je hned první kolo doma, tak se jim můžeme přiblížit,“ naznačil plány útočník Uničova Aleš Krč. 

SK SIGMA OLOMOUC B

Rezerva ligové Olomouce sice hned na úvod prohrála ve Frýdku-Místku 1:3, ale poté se mladý tým zkušeného trenéra Augustina Chromého rozjel. Chvílemi dokonce pobýval v čele průběžného pořadí, závěr podzimu se ale Hanákům vůbec nevydařil. „Přesně tak, ten závěr nám bodově příliš nevyšel. Nemohu ale říct, že by kluci nebojovali, ale z nějakého důvodu jsme přestali dávat branky, které by do naší hry přinesly mimo jiné i potřebný klid. Máme velice mladý tým a přesně v těchto momentech, kdy všechno neklape tak jak by mělo, se bohužel projeví jejich nezkušenost. Do hry se dostaví nepřesnosti, zbrklost a zkušenější soupeři toho následně dokážou využít. Na začátku sezony jsem čekal, že budeme v tabulce o něco výše,“ připustil kouč olomouckého béčka Augustin Chromý.

FC SLOVAN ROSICE

Rovněž i druhý novic soutěže se drží takzvaného nováčkovského elánu. Týmu z Brněnska patří po skončení podzimní části šestá příčka. „Kdyby mi někdo před začátkem řekl, že budeme mít tolik bodů, tak bych se mu vysmál. Jsme ale spokojeni, i když poslední zápas se nám nepodařil,“ narážel kapitán Slovanu Petr Malata na duel s Otrokovicemi.
Jihomoravané skutečně prožívají velmi vydařený fotbalový rok 2019. Po povedeném jaru přišel postup do třetí ligy, byť mimořádný ze druhé příčky za Blanskem. Teď je mužstvo na již zmíněné šesté pozici. „Prožili jsme perfektní rok, i když předseda zcela spokojený není. Ten chce pořád vyhrávat,“ usmál se ředitel klubu Petr Čejka, jenž dělá v Rosicích i asistenta kouči Michalu Kuglerovi.
Rosičtí se do MSFL vrátili po šesti letech. Nyní to ale vypadá, že budou mít v jarních odvetách úplně jiné starosti, než tomu bylo tehdy. „Teď máme běhavý tým, nikoho nepřehráváme fotbalovostí, ovšem fungujeme tréninkově, takticky od trenéra a jsme parta. Kvůli tomu jsme uhráli tolik bodů,“ podotkl Petr Malata.
Možná to bude tento klub z Brněnska, kdo bude na jaře favoritům zle zatápět. Vždyť z pěti mužstev, která se v tabulce nacházejí nad Rosicemi, porazil Slovan tři včetně vedoucího Blanska a jednou remizoval. Podlehl jen v úvodním kole na hřišti Petřkovic 0:1. „Máme pevnou obranu, za což musím pochválit celý tým v čele s gólmany. V téměř všech zápasech jsme vstřelili gól, proto jsme posbírali tolik bodů,“ líčil Čejka. „Díky patří i fanouškům, kteří s námi pravidelně jezdí na venkovní utkání,“ dodal.

FC BANÍK OSTRAVA B

Dalším ligovým béčkem v soutěži je záložní tým ostravského Baníku. Ten je v tabulce sedmý, ale s minimální bodovou ztrátou na druhé Petřkovice. Mužstvo na podzim táhli především kanonýři Radovan Lokša a David Buchta. Oba dokázali soupeřům nastřílet po deseti brankách. „Podzimní část hodnotím pozitivně. Většina hráčů nastoupila do dospělého fotbalu poprvé. Soutěž je ale velmi vyrovnaná, navíc jsme teprve v její polovině,“ hodnotil vystoupení svého celku kouč Baníku B Daniel Tchuř.

Jeho mužstvo má ve svém středu šikovné fotbalisty, ale jak sám trenér řekl, týmu chybí větší zkušenosti s mužským fotbalem. „Ty zápasy nám ukázaly, že zkušenosti občas zkrátka chyběly. Sbírali jsme sice body, ale utkání jsme nevyhrávali. Přechod z dorosteneckých a juniorských soutěží je pro tak mladé kluky obrovský skok. Určitou změnu jsme ale zaznamenali v půlce podzimu,“ postřehl Tchuř. Ten by si v jarních odvetách přál, aby jeho tým v tabulce ještě více povyskočil. „Chtěli bychom hrát co nejvýše, ale naším cílem je výchova hráčů a jejich příprava na dospělý fotbal,“ dodal kouč ostravské rezervy.

SFK VRCHOVINA

V minulé sezoně se novoměstští fotbalisté zachránili v MSFL až na poslední chvíli. Když pak v létě trenér Richard Zeman vyhlásil za cíl horní polovinu tabulky, mnozí to označovali za troufalost. Leč Vrchovina je v našlapané třetí lize devátá. Ne, že bych to čekal, ale před sezonou jsem vyhlásil takové cíle i díky tehdejší euforii ze záchrany. Zároveň jsem chtěl dát signál, že nás společně s Dolním Benešovem pasují na sestupové příčky neprávem,“ vybavuje si zpětně letní prohlášení Zeman.
Mužstvu z Nového Města na Moravě podzim zkrátka vyšel. „Splnili jsme cíl a jsme v klidných vodách. V letní přestávce jsem apeloval, že cesta k bodovým ziskům bude vést přes pevnou defenzivu. Oproti loňským podzimním 31 gólům jsme teď inkasovali jen osmnáctkrát, takže i v tomto směru vidím výrazné zlepšení. Rezervy jsme měli v domácím prostředí, které jsme ale kompenzovali nečekanými zisky z hřišť soupeřů. Tím ale neříkám, že máme vyhráno,“ dává varovný prst směrem vzhůru Richard Zeman.

I on bude v jarních odvetách spoléhat na střeleckou potenci útočníka Tomáše Duby (autor 10 podzimních gólů). „V našem mužstvu jde o jediného rozdílového hráče, což prokázal. K deseti zásahům navíc ještě přidal čtyři asistentce. Určitě se ale v létě budeme chtít poohlédnout po dalším útočníkovi, aby Dubu doplňoval,“ prozradil Zeman.

Ten už ví, že na jaře nebude v jeho mužstvu pokračovat Luboš Zbytovský, který odchází do Bystřice. „Luboš chtěl odejít už v létě, ale nakonec se podařilo ho tady ještě udržet, taková byla dohoda. Je to škoda, jde o nejlepšího fotbalistu v okrese a můžeme být rádi za to, že v Novém Městě byl a podílel se na historickém úspěchu klubu. Jednoznačně ale musíme nějaké hráče v zimě přivést. Spoléháme na Jihlavu, na Zbrojovku, případně Blansko, které má postupové ambice, bude posilovat kádr a mohlo by někoho pustit,“ uzavřel Zeman.

FC VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Z podzimní jedenácté pozice nejsou ve Velkém Meziříčí zrovna nadšeni. Podzim se nám nepovedl. Měli jsme dobrý začátek, ale tragický závěr. Představou bylo získat osmadvacet bodů, což s tak zkušeným kádrem byla reálná meta, bohužel se to nepodařilo,“ začal s hodnocením trenér týmu Libor Smejkal. „Je ale už teď jasné, že tenhle kádr bude potřebovat v horizontu dvou tří let doplnit a okysličit. Nicméně jsme tam měli nové mladíky, bohužel se Řezáč s Pavlíkem, které jsme přivedli na kraje obrany, zranili,“ mrzelo Smejkala.

Gólově se v Meziříčí spoléhali na kanonýra Pavla Simra, ten však vstřelil pouze pět branek. „Pokaždé nemůže být posvícení. Třeba to brankové manko Pavel dožene na jaře,“ přeje si Smejkal. Ten si je vědom, že jaro nebude ani pro jeho tým vůbec jednoduché. „Počítám, že s ohledem na formu druholigových Vítkovic bude padat pět týmů, takže je potřeba se na jaře odpíchnout co nejdál z těchto vod,“ uzavřel trenér Velkého Meziříčí.

FC VIKTORIA OTROKOVICE

Pokud by se na podzim celá MSFL dohrávala, dalo by se říct, že Otrokovičtí by utekli hrobníkovi doslova z lopaty. Díky dvěma výhrám nad Vrchovinou a Rosicemi si však Viktorka zajistila přeci jen klidnější zimu. Kdyby těch šest bodů svěřenci trenéra Michala Hubníka ale neuhráli, přezimoval by tým v sestupových vodách. Zaplaťpánbůh za to, co máme. Mohli jsme ty zápasy i prohrát, mít 16 bodů a být tak v sestupovém pásmu. Tohle je dobrá pozice,“ míní asistent trenéra Dan Matuška. „Vždy to ale může být lepší. Začátek i závěr byl dobrý, tam jsme zvládli těžké zápasy a bodovali. Jenže střed podzimu od šestého do patnáctého kola byl propadák. Ztráceli jsme i zápasy, které jsme mohli a měli zvládnout,“ řekl Matuška.
Tomu během podzimu vadilo, že mužstvu scházela větší bojovnost a nasazení. „Až když jsme se vrátili k původní sestavě s Bahounkem a Novákem, začali jsme bodovat. Oni do toho dali trochu té vůle. Nyní je pro mě otázka, zda je vůbec k něčemu brát hráče na hostování. Kvalitou jsou dobří, ale body jsme s nimi neudělali,“ vyjmenoval Matuška například Václava Mozola, Martina Vybírala či Jana Minxe. I proto se všichni hráči vrátí do svých mateřských klubů. Z šestnáctičlenného kádru by mělo zahájit zimní přípravu deset hráčů. Kromě obou brankářů Semenka a Hrnčiříka také Vavřík, Přikryl, Malý, Vašulka, Fiala, Novák, Jasenský, Bahounek, Mlýnek a možná Dekleva. „Pokud některého z nich někdo nepřetáhne za větší peníze a neuteče. Tomu dnes nejde zabránit, ale předpokládám, že tyhle kluky se podaří udržet,“ doufá Matuška.

1. SC ZNOJMO

Celek z města nad řekou Dyjí přezimuje v tabulce MSFL na třinácté příčce. „Po úvodu soutěže to nikdo nečekal. Pak ale kluci svou prací a zapálením začali sbírat body. Pomohli k tomu i nově příchozí hráči. Dá se říct, že budeme mít klid na zimní přípravu,“ řekl ke skončenému podzimu trenér Jihomoravanů Milan Volf. Přípravu na jarní část sezony začnou na jihu Moravy 6. ledna. „Kluci dostali volno, potřebují psychicky i fyzicky zregenerovat. Vždyť do posledního utkání se Zlínem jsme nastupovali se čtyřmi zraněnými hráči,“ dodal Volf.

foto: internet, Deník web

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B