Trenér Raška / U17: S výkony jsme spokojeni

F r ý d e k-M í s t e k - Jak už nadpis napovídá, U17 předváděla na podzim solidní výkony, které ovšem v některých případech nebyly oceněny bodově. Právě tak viděl uplynulou první část sezóny trenér Kamil Raška, s kterým jsme účinkování v MSDL hodnotili.

Po podzimu přezimuje U17 v MSDL na desátém místě, ale je to dle mě trochu zkreslující, jelikož výkony byly solidní a na vyšší umístění. Souhlasíte?
O tom, zda je to zkreslující, můžeme jenom polemizovat. Počet bodů určuje, na jakém místě skončíte v tabulce, na výkony žádná jiná měřitelná metoda neexistuje. Klukům jsme na zakončení říkali, že jsme s jejich výkony celkem spokojeni, jen těch bodů, že mělo být více. Protože když se někdo na tabulku podívá, tak nás prostě vidí na tom 10. místě. A my bychom chtěli být výš...

Možná trochu podobná otázka. Ve kterém zápase byl výkon opravdu dobrý, ale nevyšlo to bodově?
Potěšil nás první poločas s Baníkem. A pak poslední tři zápasy (Líšeň, Sigma, Vítkovice). Tam jsme nějaké body mohli a měli získat.

Je znát posun kvality soutěže MSDL oproti divizi?
Přece jen je MSDL druhá nejvyšší soutěž v ČR, takže ta kvalita tam je určitě znát. V divizi jsme hráli převážně proti o rok starším klukům, kteří využívali silovou převahu, teď nás naopak potkávají o rok mladší, ale ze špičkových klubů. Třeba takový Baník, loňští mistři republiky ve své kategorii, to je prakticky výběr kraje. Podobně je na tom Brno nebo Olomouc. My bychom se ale především chtěli rovnat klubům jako jsou Vítkovice, Prostějov, Třinec a Jihlava. Ale zatímco s Prostějovem a Vítkovicemi to byly vyrovnané zápasy, které jsme nezúročili bodově, Třinec a Jihlava, to byly dva velké propadáky.

37 nastřílených branek nás řadí na šesté místo v tabulce. Panovala s ofenzivou spokojenost?
Fotbal se hraje pro radost z gólů, takže vysoký počet vstřelených branek nás velmi těší. Ale nadále se budeme snažit, aby naši hráči proměnili alespoň každou druhou šanci, to by pak byl počet vstřelených branek dvojnásobný. (s úsměvem) Na druhou stranu v počtu obdržených gólů jsme naopak sedmí nejhorší. Takže tady naopak vidíme velké rezervy.

U17 úzce spolupracuje s U16. Jak se díváte na tuto záležitost? Filip Šponer s Ondrou Maléřem zapadli to týmu prakticky okamžitě.
Spolupráce s U16 je úplně špičková. Tam jsou někteří kluci velice dobří, a tak nejen, že se ti dva zmínění ihned začlenili, ale ještě i pozvedli celkovou kvalitu týmu. A to nám ještě v některých zápasech pomáhali další hráči. A např. Vojta Kaňák, ten by za nás rovněž mohl z fleku hrát. Jak jsem říkal, MSDL je druhá nejvyšší soutěž, a proto by ji za nás měli hrát a reprezentovat klub ti nejlepší. Poděkování pak patří i trenérům U16, že nám vždy vyšli vstříc.

Ve které činnosti, pokud je, mají kluci po podzimu rezervy a je potřeba na ní zapracovat?
Těch rezerv je ještě spousta, jsme stále v období učení. Třeba zdravou agresivitu a nasazení se nám už jakž takž do hlav kluků podařilo dostat, protože když i známý hračička Jurgi (Daniel Jurga pozn. red.) dostane dvě žluté karty za fauly, to už je co říct. (s úsměvem)

Ale já bych zmínil především rychlost. A to nejen běžeckou, ale hlavně rychlost rozhodování, předvídání a přepínání myšlení. Pořád máme tendenci mazlit se s míčem, dostáváme se tak zbytečně do soubojů, a to nás stojí síly. Pokud bychom byli schopni rychleji a lépe vyhodnotit situace, byli bychom efektivnější. Přitom to kluci sami vidí a vnímají, v jaké rychlosti řešili situace hráči Zbrojovky nebo Baníku, ale sami to ještě nedokážou vždy správně použít.

Po transformaci Adama Kavky na útočníka již v minulé sezóně má U17 jen jednoho brankáře. Jak moc velká je to komplikace, netrnete někdy, aby se David Müller nezranil?
Ani ne, Dejv je Iron Man. (s úsměvem) Vždyť chytal za nás, za U18 i U19. A dle jeho rozhovoru by klidně chytal i přes období volna. (s úsměvem) Ale věřím, že by Kafe (Adam Kavka pozn. red.) přece jen v krizové situaci rukavice opět navlékl. A navíc máme v U16 také šikovné gólmany, takže jsem přesvědčen, že by ho v případě nutnosti plnohodnotně zastoupili.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B