Trenér Orel / U16: Jsou kluci, kteří na talent hřeší

F r ý d e k-M í s t e k - Valcíři z U16 mají za sebou svízelný podzim, kdy vinou zranění a absencí bojovali se složením ideální sestavy. Tým se také musel vypořádat s posuny některých hráčů do U17, což byl ale dle trenérů obou kategorií logický krok. I všechny tyto aspekty nakonec znamenaly po podzimu umístění, které si trenér Karel Orel příliš nepochvaloval.

Podzim byl pro U16 poměrně svízelný. Řada zranění, absencí a tím pádem úzký kádr. Jak byste podzim hodnotil? Je v tomto kontextu umístění zklamáním nebo ne?
Zklamání to určitě je. Na druhou stranu v kontextu toho, co jsi tady zmínil, to má i tak trošku pochopitelné důvody, ke kterým se ještě dostaneme. Ale pravdou je, že některé zápasy (Vsetín, Val. Meziříčí a hlavně Havířov) bychom prohrávat neměli.

V U16 jsou šikovní hráči s velkým potenciálem, nicméně jejich tréninková píle a docházka není u některých možná taková, jak byste si představoval. Je to velká škoda, síla U16 by byla určitě větší, mrzí vás to?
U některých hráčů potenciál určitě je. V prvé řadě se s ním musí naučit pracovat. Jsou to určité návaznosti a principy jak v tréninkovém procesu jednotlivce, tak i v kolektivním chápání fotbalu jako celku. A to nějaký čas potrvá. Navíc přechod z žákovského do dorosteneckého věku a tím pádem i ze ZŠ na střední školy je pro většinu z nich něco nového, složitějšího a z toho důvodu to má taky dopad na tréninkovou morálku. Jsou kluci, kteří toho talentu mají trošku méně a trénují poctivě a jsou i jednotlivci, kteří na svůj talent hřeší, hledají různé cestičky, jak si to co nejvíce zjednodušit a tréninková morálka a docházka nejsou na takové úrovni, jak by měly být. Na to se musíme také hodně zaměřit a pokusit se je dostat na tu správnou fotbalovou cestu.

Ptal jsem se i trenéra U17, jak hodnotíte spolupráci mezi U17 a U16, kdy se někteří hráči posunuli do U17?
Spolupráce je bezproblémová. U17 hraje vyšší soutěž, takže ti nejlepší z U16, pokud na to mají kvalitu, by za ni měli hrát, což jsme v podobě Filipa Šponera a Ondry Maléře udělali a oni hrají stabilně v základní sestavě. Na druhou stranu je to také motivace pro ostatní kluky, že i oni tuto šanci mají. Záleží jen na nich, jejich přístupu a výkonnosti.

Na podzim provázela U16 mnohdy i smůla, kdy přišla o vítězství či bod v těsném závěru. Mohlo se to odrazit na herním sebevědomí?
To si nemyslím. Spíš to byla otázka menšího důrazu nebo koncentrace a někdy i štěstí soupeře, například s HFK Olomouc, kdy hráč hostů po rohovém kopu zády k naší bráně po odraženém míči z 20 metrů nakopl balon do takové svíce, že k překvapení i hráčů HFK skončil v poslední minutě pod břevnem a vyrovnal na 1:1.

Je nějaké pozitivum v uplynulém podzimu?
Pozitivum vidím v začleňování nových hráčů do kádru a tím pádem defacto tvoření skoro nového mužstva. Je třeba vidět, že z loňského kádru U15, který hrál žákovskou ligu zůstalo 4, 5 hráčů, kteří ji hráli stabilně. Zbývající buď nastupovali jako střídající hráči, nebo odešli z různých důvodů z našeho klubu.