Spor. ředitel mládeže Šmíd: Máme být na co hrdí!

F r ý d e k-M í s t e k - Závěr roku je vždy tak trochu ve znamení bilancování. I v tomto rozhovoru jsme se ohlíželi, ovšem trochu jinak. Se sportovním ředitelem mládeže a šéftrenérem žáků MFK Frýdek-Místek Radkem Šmídem jsme se věnovali odchovancům našeho klubu. Kouč zavzpomínal na mnoho jmen, které se již nyní prosazují v dospělém fotbalu a zamyslel se nad řadou dalších zajímavých témat.

Pod rukama vám prošlo hodně talentovaných fotbalistů. Sledujete stále hráče, které jste dříve trénoval a teď hrají jinde? Jste s nimi v kontaktu?
Snažím se sledovat všechny hráče, kteří vyrůstali u nás, ale je to hodně těžké, už jsem u mládeže 13 let a těch hráčů je hodně moc. Ale určitě jsou pro mě nyní stěžejní na sledování chlapci ročníků 2000 a 2001, ti se už objevují v mužské kopané. Jsem v kontaktu s některými hráči a jsem tomu velmi rád, že kluci ví, kde vyrůstali a hlásí se. Hlavně, nesleduji je jenom já, ale i ostatní trenéři a hodně se o tom bavíme.

Michal Fukala, Tomáš Ostrák, Jan Kubala, Michal Kubáň a spousta dalších hráčů dělají dobré jméno Frýdku-Místku v jiných klubech...
Neumíš si představit, jakou máme s trenéry radost, že už kluci mají starty v naší Fortuna lize, kde vcelku pravidelně nastupuje za Slovan Liberec Michal Fukala a v posledním zápase už byl za stejný klub na lavičce jako náhradník brankář Lukáš Hasalík, který je ještě ročníkově dorostenec. Tomáš Ostrák to je obrovská samostatná kapitola, byl kapitánem v dorostu německého týmu 1.FC Köln a teď je na hostování v Rakousku. Tam hraje nejvyšší soutěž za Hartberg, kde už toho mnohé ukázal a dočkal se také svého prvního gólu v seniorské kategorii. Honza Kubala zase trénuje s prvním týmem Udine v italské lize, kde už byl dokonce také náhradníkem v mistrovském zápase. Ve Slavii Praha zase čeká po zranění v rezervním týmu na svojí šanci Michal Kubáň a to, i když je ještě také ročníkově také dorostenec. Nesmím zapomenout také na Kubu Buchlovského, který je v rezervě Jablonce, Honzu Fukalu, který čeká na šanci v B-týmu Baníku Ostrava a Simona Křižáka, ten je zase v Rakousku v týmu Bischofshofenu.


Michal Fukala v souboji s plzeňským Joelem Kayambou Foto: fcviktoria.cz

Má, někdo ze zmíněných hráčů potenciál, aby hrál v těch úplně top klubech? Dortmund, Juventus, Liverpool?
Jéje, jak moc bych jim to všem přál, a to myslím naprosto vážně, a i ostatní trenéři. Sami kluci ví, jak je to dlouhá cesta, všichni jim držíme palce.

Na druhou stranu, nemusíte jmenovat, není vám líto těch, kteří v dobré víře přestoupili, ale teď nehrají nebo se trápí? A přesto víte, že jsou to fotbalisté, kteří na to mají?
Tak to je určitě pravda, že pořád koukáme, jestli nevyskočí ještě někdo a ptáme se sami sebe, proč tomu tak není? Ale to musí už kluci zvážit sami, jestli neudělat nějaký krok k tomu pomyslnému sportovnímu cíli i za tu cenu, že budou nějakou dobu o soutěž níže.

Trénoval jste i silný ročník 2000, který ovládl například Nike Premier Cup. Teď se trochu zasníme, co by bylo, kdyby kluci vydrželi pohromadě až doteď ve Frýdku? Co by dokázali?
Nad tím už jsem se zasnil, když jsem sledoval A-tým Frýdku-Místku teď na podzim se Sigmou Olomouc. A to z toho důvodu, když jsem viděl kolik hráčů ročníku 2000 hrálo za hosty. S těmi hráči jsme se potkávali celou dobu v mládežnických kategoriích a naše porovnávaní bylo vždy velmi vyrovnané. Kdyby čistě teoreticky zůstali pohromadě nikdo neví, jak by to vypadalo, ale ta představa, že za Frýdek by teď v mužích hrálo tolik odchovanců, to by bylo neskutečné. Samozřejmě nemůžete bránit nikomu, aby šel naproti své kariéře, ba naopak, musíte to jako trenér podporovat.


Ročník 2000 při svém největším úspěchu

Samozřejmě, jak jste zmínil, nelze bránit fotbalovému vývoji a to, že nejlepší hráči chodí v dorosteneckém věku do Baníku a dalších ligových týmů. Ovšem, není škoda, že přestupuji už v žákovském věku, byť soutěže jsou stejné? Rozvíjí to jejich potenciál nebo naopak "zabijí"?
Jsem přesvědčený, že pokud u nás bude celostátní dorostenecká liga, tak i k nám se budou chtít dostat dorostenci z jiných klubů, které hrají nižší soutěže, to je naprosto normální. Uvidíme, možná se nám to podaří a mužský tým bude mít kvalitní perspektivu.

U žákovských kategorií jsem proti, aby odcházeli hráči, kteří hrají stejné soutěže, a hlavně mají statuty středisek. Když bude co nejvíce vyrovnaných zápasů mezi kluby, tím bude větší předpoklad většího počtu hráčů v růstu. Sami si odpovězte v příkladu. Talentovaný hráč odejde do klubu zvučnějšího jména, ale odehraje 60 % počtu minut v sezóně ve stejné soutěži, se stejnými soupeři jako kdyby ještě zůstal v mateřském klubu, kde by odehrál 95 % minut???!!! A to se nebavíme o dalších důležitých atributech jako je škola, rodina.


Tomáš Ostrák se raduje z gólů v dresu TSV Hartberg Foto: GEPA

Otázka, která s předchozí souvisí. Daří se probouzet v hráčích MFK FM hrdost na klub, město, historii? Nebo je to dnes už marný boj, jelikož klubismus se vytrácí?
Nemyslím si, že se klubismus vytrácí. Je to vidět už u malých přípravek a žáků, jak chodí kluci ve škole v teplákové soupravě se znakem MFK a jsou rádi, že ji mají. Je jasné, že když hlavní tým mužské kategorie bude hrát profesionální soutěže, tak ten zájem bude větší i u starších ročníků. Souhlasím s tím, že se už od mala musí vytvářet zájem o historii a tím pádem přijde i hrdost na svůj klub atd.

Aktuální svět je samozřejmě rychlý, uspěchaný a včera už je dávná minulost. Nemáte ale někdy pocit, že lidé rychle zapomínají, kolik hráčů se povedlo trenérům v MFK FM pro velký fotbal vychovat?
To je absolutní pravda. Je mi líto trenérů, kteří stáli za výchovou hráčů, jež se objevili ve velkém fotbale nebo se teď objevují a najdou se lidé i v okolí našeho klubu a haní práci těchto trenérů. Veřejnost, která je informovaná převážně ze sociálních sítí, snadno podlehne smyšleným informacím lidí, kteří chtějí být jen nějakým způsobem zajímaví.

V našem klubu jsou trenéři, kteří mají absolutní vztah ke klubu, jak se říká srdcaři. Sami tady hráli nebo jsou nějakým způsobem s klubem svázaní. A já jsem moc rád za to, že tady jsou. Pokud to bude nadále takto fungovat, věřím, že další nadějní hráči vyskočí třeba v lize. Určitě ještě uslyšíme o mladších ročnících třeba Wojatschke, Šmiga, Byrtus, Michal Málek a další, kteří vyrůstali také u nás a už teď se o nich ví.


Vojtěcha Wojatschkeho čeká zajímavá budoucnost Foto: fcb.cz

Není to trochu nevděčná práce? Přeci jen trenéři mládeže nejsou tolik vidět jako trenéři dospělých ligových týmů? Přitom na mládežnických trenérech nejen ve městech, ale i v malých klubech celý fotbal stojí...
Není to nevděčná práce, nejsou sice vidět, ale jejich práce určitě vidět je. Jak už jsem zmínil v nedávném rozhovoru, tito trenéři vychovávají individuality, týmy sestavují trenéři v mužích. Pokud si všichni trenéři mládeže uvědomí, že nepracují pro svůj trenérský prospěch anebo jednoho týmu v klubu, ale ve prospěch jednotlivých hráčů tak budou mít trenéři v mužích určitě z čeho vybírat a náš fotbal poroste. Určitě si tito lidé zaslouží velký obdiv za svoji oddanost a náleží jim kvalitní ohodnocení. Tím myslím trenéry v českém fotbale všeobecně.

Jan Kubala čeká na svoji šanci v italském Udine

Jedna věc je vychovat dobrého fotbalistu, ale v MFK FM se snaží i o to, vychovat dobrého člověka. Dá se říct, že trenéřina je komplexní záležitost a netýká se jen fotbalu?

Je to pravda, trenéřina u nás není jenom fotbalu. Snažíme se, aby u chlapců byla v první řadě škola, dále aby byli odpovědní vůči sobě, kolektivu atd.

Čeká nás nový rok, co byste popřál MFK Frýdek-Místek nejen do roku 2020, ale i do těch dalších?
MFK Frýdek-Místek přeji, aby další rok byl ještě lepší, než byl ten letošní, aby vše klapalo na všech frontách, jak by mělo. Když tomu půjdeme naproti, věřím, že tomu to tak bude. Náš klub má historii a je potřeba ji rozšiřovat tím správným směrem.


Rozhovor Jan Kubala: Frýdek byl dobrá startovní čára

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B