Baník bude pod tlakem, to může být naše výhoda

Rozhovor s frýdecko-místeckým obráncem či záložníkem Oldřichem Byrtusem.

Druholigové derby mezi domácím Frýdkem-Místkem a ostravským Baníkem bude velkým fotbalovým svátkem pro mnoho fanoušků z regionu. Není tajemstvím, že bývalému prvoligistovi přeje mnoho lidí z Frýdku-Místku, zápas bude mít tak bouřlivou, ale za to přátelskou atmosféru. Na zápas se připravuje i třiadvacetiletý obránce Valcířů Oldřich Byrtus. „No, těším se strašně moc. Určitě na stadion dorazí spousta diváků, takže zápas bude mít velký náboj. Baník, to je velký klub s bohatou tradicí. My se na takový zápas přeci musíme těšit,“ pokyvuje uznale hlavou hráč, který svou kariéru započal právě v Ostravě.

Když pomineme přípravné zápasy, ve kterých se s Ostravou často střetáváte, hrálo se poslední ostré derby ve Stovkách v září 2014. Tehdy šlo o pohárové střetnutí, kdy do Stovek zavítalo skoro devět tisícovek fanoušků. Vy jste nastoupil ale v dresu ostravského Baníku. Vzpomínáte si na ten zápas?

To víte, že si na to utkání vzpomínám. Stadion byl napěchovaný lidmi, kteří fandili po celý zápas. Vyhráli jsme, ale asi to byla spíš šťastná výhra. Zápas měl ale každopádně úplně vše, co takové derby mít má. Super kulisa, góly, co víc si divák mohl přát.

Dá se říct, že si podobné střetnutí zopakujete. Tentokráte to ale bude v dresu Frýdku-Místku…

Pro mě osobně se vůbec nic nemění. Za Frýdek hraji už rok, navíc jsem jeho hráčem. Pro mě teď bude Baník soupeřem, i když jsem tam několik let hrával. Ostravu budeme chtít určitě všichni porazit.

Při pohledu na výsledky Baníku je zřejmé, že exligista není na trávnicích svých soupeřů tak dominantní. Čím si to vysvětlujete?

Tak je jasné, že Baník těží hlavně ze svých domácích zápasů. Tam jsou hodně silní. Je to i díky skvělým fanouškům, navíc mají k dispozici krásné hřiště. Na něm mohou hrát svůj kombinační fotbal, který praktikují. Jakmile ale Baník vyjede ven, tak musí počítat s horší kvalitou trávníku. Také soupeři proti nim hrají spíše víc zezadu. V tom to mají hodně těžké a je to jedna z příčin, že venku tolik nevyhrávají.

Na podzim jste v Ostravě prohráli 1:2 a vy jste byl autorem jediné branky Valcířů. Těch gólů zase tolik nestřílíte, takže kdybyste si to měl zopakovat?

Tak bych se vůbec nezlobil, že? U nich to bylo tehdy o tom, že jsme nedali kontaktní branku o něco dřív. Pak by ten zápas byl určitě zajímavější, jelikož Ostrava měla ve druhé půli strach o výsledek. My si tam pár šancí vypracovali, bohužel jsme dali gól až v nastavení. Snad to ale Baníku teď vrátíme a porazíme je.

Říká se, že proti lepšímu soupeři se hraje vždy lépe. Platí to i v případě Frýdku proti Ostravě?

Asi ano. Baník bude pod tlakem, protože není tajemstvím, že jejich hlavním úkolem je postup. To znamená, že nesmí ztrácet body. To platí i pro nás, nechceme prohrávat, ale výhodu vidím v tom, že nebudeme pod tak velkým tlakem jako oni.

Ve vaší kabině je spousta dalších hráčů, kteří byli ve své kariéře s Ostravou nějak spjatí (Prepsl, Švrček, Šichor, Literák, trenér brankářů Schäfer, masér Krabec). Mluvíte už mezi sebou o sobotním utkání?

Zatím jsme to ještě nějak neřešili, ale určitě to budeme my, kteří nějakou motivačku pro celý tým vypíšeme.

Zimní příprava vám herně moc nevyšla, navíc jste na úvod jara prohráli 1:3 ve Vlašimi. Ty nepříznivé výsledky se z hlavy nejspíš jen tak nevypaří?

Máte pravdu v tom, že nejsme z výsledků zrovna třikrát nadšeni. Každého v týmu to trápilo a trápí. I proto věřím, že třeba dobrý výsledek s Baníkem nás může pak nastartovat.

Na utkání dorazí mnoho lidí, bude určitě plno. Máte svůj tip, kolik fanoušků se bude při derby tísnit v ochozech?

Jestli počasí vydrží a bude jakž takž, tak by se návštěva mohla podobat té, která před těmi dvěma a půl lety přišla na pohár. Z Ostravy určitě dorazí mnoho fanoušků, ve Frýdku je také mnoho lidí, kteří Baníku přejí. Bude plno a krásná atmosféra, takový fotbalový svátek.

Rozhovor převzat z Deníku