Derby s Baníkem je šlágrem měsíce březen

This text will be replaced
Jarní domácí premiéra se nezadržitelně blíží. Už v sobotu hostíme na stadionu ve Stovkách favorizovaný Baník Ostrava.

MFK FRÝDEK-MÍSTEK - FC BANÍK OSTRAVA

Hráči obou týmů se na souboj 18. kola Fortuna národní ligy pilně přiravují. V očekávání jsou rovněž i fanoušči obou táborů, což je patrno i z předprodeje vstupenek. Ostravané svou kvótu tisíc vstupenek, které jim frýdecko-místecký klub nabídl k prodeji, prakticky vyprodali během tří dnů. Také dveře na sekretariátu MFK FM se od rána do večera netrhnou. "Na zápas se už nesmírně těším. Přijde hodně diváků, utkání bude mít krásnou fotbalovou atmosféru," přiznal po čtvrtečním tréninku kapitán Valcířů Petr Literák.

Toho mrzí, že úvodní jarní utkání Frýdeckým nevyšlo (ve Vlašimi jsme prohráli 1:3). "Vstup do zápasu byl z naší strany hodně špatný, dostali jsme dva zbytečné góly. Druhý poločas už byl z naší strany přeci jen lepší, dokonce se nám podařilo dát kontaktní branku. Pak jsme se snažili domácí tým přitlačit, bohužel při hře vabank jsme inkasovali potřetí," smutnil frýdecko-místecký kapitán.

I z toho pohledu bude derby s Baníkem pro domácí celek hodně důležitý. "Baník je adept na postup, přijede k nám tedy hodně kvalitní mužstvo. My jsme ale na ně připraveni, budeme se snažit samozřejmě vyhrát," burcuje Literák. Trávník ve Stovkách je na sobotní duel připraven. Každopádně čtvrteční déšť mu moc nepřispěl. "Terén může být naší výhodou, ale i nevýhodou. Z kraje jara budou ale trávníky všude měkké, snad jen kromě hřišť, které mají zabudované vyhřívání. Uvidíme, pro koho to bude nakonec výhoda. Baník má v týmu rychlostní hráče, který by tento terén vadit nemusel. Uvidíme," zamyslel se zkušený zadák domácího celku.

Ten věří, že do Stovek zavítá přeci jen více frýdecko-místeckých fanoušků, než těch z Ostravy. "Snad diváky nezklameme. Na plném stadionu se vždy hraje lépe, než před prázdnými ochozy. Žádný z hráčů si pak nedovolí vypustit nějaký souboj. Já věřím, že těch našich fanoušků bude ve Stovkách přeci jen víc, než těch hostujících," pokyvuje hlavou Literák.

Derby Valcířů s Ostravou je brán jako Šlágr měsíce (březen). Přečtěte si, co o zápase napsal web FNL:

Favoritem střetnutí, které je na programu v sobotu od 14.30 hodin, bude hostující celek, jež by svou aktuální druhou příčku v tabulce rád proměnil v okamžitý postup mezi českou fotbalovou elitu. Už na podzim se ale Ostravští proti Frýdku na tři body pořádně nadřeli a jednoduchou práci nepředpokládají v Baníku ani tentokrát.

"Očekávám, že to bude velký boj," předesílá záložník Robert Hrubý, jedna z nejvýraznějších zimních posil ostravského klubu. Snadnou šichtu neočekává ani zkušený zadák Tomáš Zápotočný, který si vzpomněl na podzimní měření sil, které Baník vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem 2:1. "To vítězství se rodilo hodně těžce. Frýdek nás překvapil hlavně bojovností. Celý tým vyloženě jezdil, jak se říká, po zadku. Bylo to hodně nepříjemné," je si vědom kvalit soupeře, který v druholigovém pořadí uzavírá první desítku. "Frýdek chce hrát fotbal, nebude bránit," myslí si Tomáš Mičola, který dvěma góly přispěl k sobotní porážce Ústí nad Labem, a přidává přání: "Doufám, že padne hodně branek."

Duelu se pochopitelně nemůže dočkat ani protistrana. "Jsou to zápasy, pro které dělá člověk fotbal. Na zápas se těšíme. Chtěli bychom, aby si ho užili i fanoušci," nechala se slyšet zřejmě nejvýraznější postava současného Frýdku-Místku - záložník Nicolas Šumský. Že nedají Valcíři soupeři zvučnějšího jména nic zadarmo slibuje také obránce Petr Literák. "Budeme to chtít Baníku trochu okořenit. Každý zápas chceme vyhrát."

Ostrava se nezříká dle slov trenéra Vlastimila Petržely role favorita. "Musíme vyhrát!" burcuje zkušený třiašedesátiletý stratég. Největší sílu soupeře vidí ve standardních situacích. "Velice dobře je kope Šumský," zvedá pomyslný varovný prst.

"Vím, že nás čeká velký Baník, takže máme od zápasu velká očekávání," těší se na fotbalový svátek také slovenský lodivod Frýdku-Místku Miroslav Nemec. "Jsou technicky zdatní, fyzicky dobře nadupaní," přemýšlí nad zbraněmi týmu, který spadl z nejvyšší soutěže po dlouhém půlstoletí, a pokračuje. "Mají široký kádr, širokou lavičku. Víme, co od soupeře můžeme očekávat," míní.

Kdo se bude nakonec radovat? Zápas startuje ve frýdeckých Stovkách v sobotu ve 14.30 hodin a pro ty, kteří se ho nevydají navštívit osobně, jej na svých webových stránkách bude přenášet sázková kancelář Fortuna.

Hlavním rozhodčím sobotního derby bude Miroslav Zelinka, kterému na pomezí bude pomáhat dvojice Jiří Polák a Marek Podaný. Delegátem svazu je Ivo Chytil.