V sobotu začíná FNL, áčko čeká zápas ve Vlašimi

Prvním našim soupeřem v jarním kolotoči FNL bude tým Blanických rytířů.

FC Sellier & Bellot Vlašim

Nelehký start nás čeká v sobotním odpoledni na stadionu ve Vlašimi. Tedy týmu, který se po podzimu nachází v tabulce o čtyři příčky výše (Vlašim je pátá se ziskem 28 bodů). "Ve Frýdku už se pomalu mluví o našem prvním zápase s Baníkem, ale nás ještě čeká těžký zápas ve Vlašimi. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo nějaké plusové body v sobotu přivézt. Velkým soupeřem, možná i největším, bude pro nás samotná přírodní tráva. Na ní jsme totiž strávili minimum času," řekl v týdnu kouč Valcířů Miroslav Nemec. Ten v jarních bojích nebude moci počítat s dvěma pilíři podzimní sestavy. "Po skončení podzimu jsem si strašně přál, aby náš kádr zůstal během zimy po kupě. Dá se teď říct, že se nám to i podařilo, pouze Hykel se rozhodl odejít do Baníku a Willwéber je dlouhodobě zraněn," řekl Nemec.

Během zimního přípravného období se trenéři snažili najít alternativu za slovenského středopolaře Ľuba Willwébera. Jak samotné zápasy ale ukázaly, byl to úkol opravdu nelehký. "V přípravě nám kromě Ľuba chyběl i Šumský. Pro nás to jsou oba stěžejní hráči, které neměl bohužel kdo nahradit. Jejich kvalita na jejich postech byla nastavena opravdu hodně vysoko," posteskl si před několika dny asistent frýdecko-místeckého trenéra Peter Venglarčík. Uvidíme tedy, jak si s rolí rozehrávače poradí hráči, kteří dostanou od trenérů příležitost.

Také vlašimský trenér Martin Hašek měl po vydařeném podzimu přání, aby jeho kádr zůstal pohromadě. "Chtěli jsme kádr, který tu byl na podzim udržet a případně jej i vhodně doplnit. Bohužel okolnosti byly proti. Místo posilování jsme tak spíše záplatovali vzniklé mezery. Nakonec se nám povedlo tým doplnit z vlastních zdrojů, ale i příchodem hráčů z jiných oddílů," prozradil na tiskové konferenci před sezonou vlašimský lodivod.

Na úvodní jarní zápas má Hašek tento pohled. "Bude se jednat o první zápas, který má svá specifika. Mužstva se v prvních kolech seznamují a v utkáních se jedná spíše o boj, než o kvalitní kombinační souboje. Ostatně moc dobře si vybavuji první loňské jarní utkání tady ve Vlašimi, kdy se na hřišti odehrávala spíše válka než fotbal. My se navíc musíme vypořádat s velkým množstvím změn, protože v generálce s Budějovicemi hráli na svých postech asi jen dva hráči oproti poslednímu mistrovskému utkání. Naším cílem je navázat na vydařený podzim soutěže, během kterého jsme nasbírali rekordní počet bodů v historii klubu. Budeme se snažit ve špičce ligy držet co nejdéle. Los máme takový, že v úvodu jara hrajeme s týmy nad námi kromě Budějovic a poté se budeme utkávat s celky, které jsou v té druhé polovině tabulky. To by mohlo být naší výhodou, když zvládneme úvod. Vše se bude také odvíjet od toho našeho kádru, který nás určitým způsobem může limitovat," dodal Hašek. Největší zimní posilou vlašimského celku je tak útočník Vojtěch Hadaščok (syn našeho bývalého obránce Pavla Hadaščoka).

Sobotní duel bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Ginzel, kterému na pomezí budou pomáhat Jaroslav Poživil a nováček v profesionálních soutěžích Michal Pfeifer. Nad vším pak bude bdít delegát svazu Slavomír Kozel.

Na podzim jsme Vlašim doma porazili 1:0, když se už ve 3. minutě trefil Martin Vyskočil. Kdyby se stejný výsledek v náš prospěch zrodil i v sobotním odpoledni, určitě bychom se nezlobili.

MFK FRÝDEK-MÍSTEK - VLAŠIM 1:0 (1:0)

Branky: 3. Vyskočil. ŽK: Krčula – Breda. ČK: 90. Krčula (Frýdek-Místek). Rozhodčí: Mikyska – Caletka, Horák.
Frýdek-Místek: Prepsl – Byrtus, Literák, Klabník, Švrček – Hykel, Slaninka (73. Berežný), Šichor, Šumský (60. Ilko), Willwéber – Vyskočil
Vlašim: Nguyen – Breda, Piško (76. Jícha), Kulhánek, Tarczal (63. Nečas) – Frizoni, J. Štochl, Vyhnal (63. Hašek), Janda – Čapek, Vondra