Černaj: Chtěli jsme si to rozdat na hřišti, ale zdraví je důležitější

Veškeré naděje, zda se jarní odvetná část MSFL ještě rozjede, vzala za své v úterý 7. dubna, kdy VV FAČR ukončil všechny amatérské soutěže (tedy soutěže od MSFL/ČFL směrem dolů).

Posledního společného tréninku se A muži zúčastnili ve čtvrtek 12. března. Od té doby se připravovali Valcíři individuálně pod dohledem kondičního trenéra Davida Arabasze. Během té doby stále všichni v koutku duše věřili, že se rozehraná soutěž, bude dříve či později dohrávat. Teď už je však jasné, že sezona 2019/2020 předčasně skončila. V platnosti zůstalo aktuální pořadí týmů, takže v praxi to znamená, že jsme i letos zůstali těsně pod branami první příčky. „Všude jsme vedeni na třetím místě, pokud ale byla sezona ukončena, měl by být asi brán v potaz vzájemný zápas. A my jsme v Petřkovicích vyhráli 3:1,“ řekl sportovní ředitel A týmu Daniel Černaj. Kolik týmů a hlavně z jaké třetiligové soutěže (ČFL nebo MSFL) bude mít možnost postoupit do F:NL, to se rozhodne až ve chvíli, kdy druhá nejvyšší republiková soutěž nejen zahájí jarní část, ale hlavně ji celou dohraje (týmům zbývá ještě 13 kol).

Pokud by z F:NL spadly dva české týmy, nahoru by mohl Jablonec B a Táborsko. Pakliže by sestupovaly dva moravské (méně pravděpodobné), postoupí Blansko a další celek z MSFL. Když spadne jeden český a jeden moravský celek, půjde do profesionální soutěže Blansko a z ČFL tým s vyšším počtem bodů, což je Táborsko. „A kdyby Ligová asociace nařídila profesionální soutěže nedohrát, ale rozhodla by o sestupech, platí to rovněž. Týmy sestoupí do nižších amatérských soutěží,“ osvětlil generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Podle informací deníku Sport je v tíživé finanční situaci druholigový Sokolov a není jisté, zda se klub přihlásí do nové sezony. Pokud by tak nastalo, z postupu by se radovalo Táborsko. Nemusí ale zůstat pouze u Sokolova. Ve druhé lize je víc klubů, které trápí problémy, údajně i Varnsdorf.

Nový ročník MSFL by měl být rozlosován nejpozději 15. srpna.

„Chtěli jsme si to s Blanskem rozdat na hřišti, nedá se nic dělat,“ promluvil k ukončení sezony sportovní ředitel A týmu Daniel Černaj. „Přednější je v každém případě zdraví hráčů, ale i jejich rodin. V tom jde fotbal na jinou kolej,“ zdůraznil Černaj.

Postupové ambice byly v našem klubu především u nejstaršího dorostu. Tým U19 přezimoval na druhém místě tabulky, ale oproti mužům žádné z jarních kol kluci nakonec neodehráli. „Mrzí mě to hlavně kvůli dorazovým hráčům. Kluci přes zimu opravdu makali, navíc jsme tým dobře doplnili. Ta parta byla neskutečná, bohužel se o ten postup do Celostátní dorostenecké ligy poprat nemohou,“ dodal Černaj.

Co se bude dít u A týmu dál?

„Stav je momentálně takový, že je nařízeno pro hráče totální volno. Každý hráč se určitě ale nějak v té kondici udržovat bude. Nikdo z nich nebude sedět doma. Ale všechny teď povolené sporty vám ten pohyb po hřišti a kontakt s míčem nenahradí. Jak se ale následně uvolní nařízení Vlády ČR a budeme se opět moci scházet ve skupinách, vrátíme se i k tréninkům. Tým budeme formovat pro příští sezonu. Jakou bude mít však podobu, to se ještě uvidí. Vše je nyní konzultováno s vedením klubu a trenérem Hubníkem. Uvidíme, zda se vyhlásí boj o postup, nebo se zaměříme více na začlenění našich vlastních odchovanců do mužského celku,“ naznačil Daniel Černaj.

Vše nejspíš bude také odvislé od ekonomických možností našeho klubu. „Snahou určitě bude, aby ten tým zůstal co nejvíce pohromadě, ale v momentální chvíli není nikdo schopen říct, zda budeme moci nabídnout hráčům stejné podmínky. Před začátkem pandemie jsme byli před podpisy smluv s případnými sponzory. Teď netuším, jak ta situace a stav vše ovlivní a zda se k případnému opětovnému jednání budeme moci vrátit,“ sdělil Černaj.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B