Když Valcíři ovládli Česko-Slovensko!

F r ý d e k-M í s t e k - Ne, nedošlo k opětovnému spojení dvou republik. Nadpis evokuje pět let starý triumf starších žáků Frýdku-Místku na tehdy největším turnaji v České a Slovenské republice pro kategorii U15 – Nike Premier Cupu. Valcíři ovládli turnaj v roce 2015 při své premiérové účasti a stali se senzačními vítězi.

Ještě, než mladí frýdecko-místečtí fotbalisté premiérově nakoukli do turnaje, měl už Nike Premier Cup bohatou historii a vybudovanou značnou prestiž. V kategorii U15 byste nenašli v té době lepšího turnaje. Koncentrovaly se tu nejlepší týmy z Československa. Turnaj se poprvé konal roku 1996, kdy zvítězil Zlín. Poslední ročník se odehrál v roce 2016, kdy se radovala slovenská Trnava.

V roli outsidera

Frýdek-Místek odjížděl na dubnový turnaj do Prahy v roli outsidera, prakticky nikdo s ním nepočítal na medailová umístění, ani postup ze skupiny. Pro leckoho měl hrát jen epizodní roli ve stínu Sparty Praha, Baníku Ostrava, Sigmy Olomouc, Slovanu Bratislava a dalších velkých československých klubů. Fotbal je však krásný v tom, že se může stát cokoliv. Pamětníci jistě vzpomenou na triumf Dánska na EURU v roce 1992 či na hořkou řeckou vzpomínku z EURA 2004. Ale abyste se nepletli, frýdecko-místecký tým měl velkou kvalitu, jen o tom ještě fotbalová veřejnost tolik nevěděla, byla to taková fotbalová Popelka. To se však mělo brzy změnit.

Na turnaji startovalo dvacet nejlepších týmů z Československa, 11 z České republiky a 9 ze Slovenka. Klíč účasti na tomto prestižním turnaji byl jednoznačný. Pět nejlepších týmů z nejvyšší ligy v české a moravskoslezské skupině, plus ještě udělení divoké karty od pořadatelů, což byl Baník Ostrava. Obdobným systém se poté vybíralo i na Slovensku. Turnaj byl třídenní a konal se v tréninkovém areálu Sparty Praha na Strahově. Herním časem bylo dvakrát dvacet minut, při nerozhodném výsledku ve vyřazovací části rozhodovaly pokutové kopy.

ÚČASTNÍCI NIKE PREMIER CUPU 2015: AC Sparta Praha, FC Hradec Králové, FK Teplice, 1.FK Příbram, FK Pardubice, SK Sigma Olomouc, 1.FC Slovácko, MFK Frýdek-Místek, FC Zbrojovka Brno, 1.SK Prostějov, FC Baník Ostrava, AS Trenčín, MFK Zemplín Michalovce, MŠK Format Martin, 1.FC Tatran Prešov, MFK Ružomberok, FK Senica, MŠK Žilina, Partizan Bardejov, ŠK Slovan Bratislava

Na hraně postupu ze skupiny

Valcíři byli nalosováni do skupiny B a osud si trochu zašprýmoval, z této skupiny totiž vzešli oba finalisté. Frýdek-Místek bojoval o postup do vyřazovací části se Slováckem, Teplicemi a slovenskými Prešovem a Martinem. A musíme říct, že zprvu to s našimi nadějemi nevypadalo vůbec, ale vůbec dobře. „Po prvním dnu nás dělil malý krůček od toho, abychom nepostoupili ze skupiny, po prvních dvou zápasech jsme se však zvedli a začali jsme si užívat celý turnaj,“ vzpomíná trenér Roman Vojvodík. Jeho svěřenci remizovali se Slováckem 1:1 a od favorizovaných Teplic dostali výprask 0:4, nebylo to však setkání poslední, ale k tomu se ještě dostaneme. V teoretické hře o postup udrželo Valcíře vítězství 1:0 nad Martinem

Nad naším týmem tak visel ve druhém dni turnaje Damoklův meč. Hráči však tlak zvládli a klíčový souboj s Prešovem zvládli. Zvítězili 3:1 a právě na úkor tohoto soupeře proklouzli do čtvrtfinále. Týmy Frýdku-Místku i Prešova měly shodně sedm bodů, rozhodoval ovšem vzájemný zápas. Skupinu suverénně ovládly Teplice.

Bez inkasované branky za titulem

Čtvrtfinálovým soupeřem frýdecko-místecké družiny byla Žilina, vítěz skupiny D. Valcíři potvrdili, že se jim na slovenské týmy daří a těsné vítězství 1:0 je poslalo do senzačního boje o medaile. V semifinále však čekal dobře známý soupeř, lídr Moravskoslezské žákovské fotbalové ligy – Sigma Olomouc. Po bezbrankové základní hrací době nakonec souboj dospěl do dramatických penaltových rozstřelů. V něm měli pevnější nervy naši kluci. Simon Křižák rozhodující penaltu proměnil a Tomáš Malík si následně připsal úspěšný zákrok. Byli jsme ve finále!

Již v sítu základních skupin uvízla například Sparta Praha, Slovan Bratislava, nedařilo se ani Zbrojovce Brno. Když pak v semifinále proti Teplicím ztroskotal Baník Ostrava, stal se překvapivým vyzyvatelem Severočechů Frýdek-Místek. Při pohledu na vzájemný výsledek ze skupiny se pak mohlo zdát finále jasnou záležitostí, Teplice měly navíc v kádru nejlepšího střelce turnaje Vojtěcha Šilhana. Jenže na frýdecko-místecké srdce podporované hlasitými fanoušky si do té doby suverénní celek podruhé nepřišel. V desáté minutě zahrávali Valcíři standardku, při které se k hlavičce dostal Vojtěch Kudláček a jeho gól byl nakonec zlatý. Pozorným a koncentrovaným výkonem se povedlo Frýdku-Místku dovést zápas do vítězného konce k jednomu z největších mládežnických úspěchů klubu. „Ve finále to byl doslova heroický výkon a z našeho pohledu je výhra nad Teplicemi zasloužená, jelikož jsme do zápasu dali více srdíčka,“ komentoval finálový zápas trenér, který si samozřejmě se svými svěřenci senzační úspěch náležitě vychutnával. „Je to úžasné, tolik týmů z Česka a Slovenska, je to opravdu super zážitek. Chtěl bych si to ještě někdy zopakovat,“ sděloval po utkání své pocity do kamery České televize šťastný finálový střelec Vojtěch Kudláček.

Valcíři vládnou Česku i Slovensku

Samozřejmě nemohlo chybět to nejlepší, předání nejen medailí, ale i nádherného poháru, který byl třešničkou na dortu úspěšného víkendu. Patron turnaje, obránce Pavel Kadeřábek (tehdy působil ve Spartě, nyní obléká dres Hoffenheimu pozn. red.), jej předal kapitánovi Michalu Fukalovi, který obdržel i cenu pro nejlepšího hráče turnaje. Současný obránce prvoligového Liberce jej nepozvedl nad hlavu sám, ale vyzval k tomu celý tým. „Cenu této výhry nejspíš doceníme až časem, co nás ale také těší, tak je fakt, že jsme udělali velkou reklamu nejen našemu klubu, ale i celému městu,“ říkal trenér Roman Vojvodík. Tehdejší slova nynějšího šéftrenéra mládeže Městského fotbalového klubu Frýdek-Místek se dnes jen potvrzují.

Že vítězství na turnaji nebylo náhodné, ukázala i následující léta. Řada hráčů úspěšného týmu totiž nyní obléká prvoligové dresy. Michal Fukala, jak již bylo zmíněno, hájí dres Slovanu Liberec, Tomáš Ostrák udělal velký přestup ještě v brzkém věku do 1.FC Köln a nyní získává zkušenosti na hostování v prvoligovém rakouském Hartbergu, Honza Kubala působí v italském Udinese. Další již okusili dospělý fotbal na divizní a třetiligové úrovni.

Vítězstvím v Nike Premier Cupu si Frýdek-Místek zajistil také místenku v evropské finále, kde se to hemžilo velkými jmény – Galatasaray Istanbul, Basilej, Rapid Vídeň, Genk, Legia Varšava. V Dánsku už se ale Valcířům tolik nedařilo, přesto nasbírali řadu zkušenosti, které později zužitkovali.

KONEČNÉ POŘADÍ TURNAJE: 1. MFK Frýdek-Místek, 2. FK Teplice, 3. FC Baník Ostrava, 4. SK Sigma Olomouc, 5. MFK Zemplín Michalovce, 6. MŠK Žilina, 7. 1.FK Příbram, 8. Partizán Bardejov, 9. 1.FC Tatran Prešov, 10. FC Hradec Králové, 11. FC Zbrojovka Brno, 12. FK Senica, 13, 1.FC Slovácko, 14. 1.SK Prostějov, 15. FK Pardubice, 16. AS Trenčín, 17. ŠK Slovan Bratislava, 18. AC Sparta Praha, 19. MFK Ružomberok, 20. MŠK Format Martin.

MFK FRÝDEK-MÍSTEK REPREZENTOVALI: Tomáš Malík, Lukáš Blažek - Vojtěch Kudláček, Jan Fukala, Michal Fukala, Tomáš Ostrák, Jan Kubala, Jakub Buchlovský, Jakub Straka, Matěj Plewa, Vojtěch Hajnoš, Simon Křižák, David Bystroň, Matěj Šimeček, Adam Dryák, Ondřej Kopecký. Trenér: Roman Vojvodík. Asistent trenéra: Ladislav Sutter. Doktor: Mudr. Jan Kolečkář.