Zvláštní mládežnická sezóna 2019/20

F r ý d e k-M í s t e k - Na sezónu 2019/20 se bude zřejmě ještě dlouho vzpomínat. Bohužel však ne z hlediska výkonů na hřišti nebo krásných gólů, ale s velkou pravděpodobností kvůli koronavirové hrozbě. Ta totiž předčasně ukončila mládežnické soutěže, a to nejen ty fotbalové. A někomu přerušila i ambice a sny, což se týká například frýdecko-místecké U19. Pojďme se v přehledu podívat, jak si naše mládežnické týmy ve zkráceném ročníku vedly.

U19, 2. místo (Moravskoslezská dorostenecká liga)

Jestli může předčasné ukončení někoho opravdu velice mrzet a hlavně bolet, je to frýdecko-místecká U19. Její cíl byl totiž pro jarní část jasný – postup do 1. Celostátní dorostenecké ligy. Valcíři měli dobře našlápnuto, na podzim jim patřila druhá příčka, přičemž stačilo málo a svěřenci trenéra Žižky podzimu kralovali. Z prvního místa je však sesadila remíza v poslední utkání podzimu, a vlastně i nakonec posledním v sezóně, ve Vítkovicích. Přezimovalo se tak na stříbrné příčce pouze o bod za vedoucí Jihlavou. Právě Jihlava měla být na jaře největším konkurentem. Co se týče losu, hrál do karet více modrobílým barvám. Vysočinu jsme měli hostit v možná klíčovém duelu ve Stovkách, vzájemný zápas z podzimu jsme navíc vyhráli.

Jako černý kůň vzadu pak mohl číhat na svoji šanci Hlučín. Ten byl jedním ze dvou týmu, které dokázaly na podzim Frýdek-Místek porazit. Bylo to hned v prvním kole, navíc ve Stovkách, což znamenalo pořádnou facku. Pak však následovala čtyřzápasová série frýdecko-místeckých výher, doma už navíc Lipina do konce podzimu neprohrála. Další políček už přišel jen v Prostějově, kde se zrodila druhá prohra v sezóně. Už další zápas ve Znojmě ale nastartovali Valcíři další úspěšnou sérii, která trvala až do konce – devět zápasů bez prohry.


U18, 5. místo (Moravskoslezská dorostenecká divize)

Po loňské těžké sezóně, kdy se budovaly nové dorostenecké základy, byl podzim diametrálně odlišný. V již zmíněném předchozím ročníku se totiž povedlo nastolit stabilitu, a i z tohoto důvodu byl kádr U18 konsolidovaný a méně náchylný k improvizacím. A bylo to vidět i na výsledcích. Valcíři se v divizi zařadili mezi přední týmy tabulky a útočili na mety nejvyšší. Bohužel se jim však nevyhnuly nečekané výkyvy. Z tohoto pohledu bolely zvláště prohry v Novém Jičíně a Havířově. Být těchto papírově pravděpodobných šesti bodů, bylo by z toho umístění v TOP 3. V domácím prostředí byla Lipina takřka suverénní. Stejně jako U19 ve Stovkách prohrála pouze jednou, v sedmém kole s Opavou. V podzimní, a nakonec i konečné, tabulce obsadili Valcíři paté místo.


U17, 10. místo (Moravskoslezská dorostenecká liga)

U17 v Moravskoslezské dorostenecké lize navázala na své loňské výkony v Divizi. Tedy kombinační, líbivý fotbal. Jak už to ale někdy bývá, ne vždy přinesl dobrý výkon i zaslouženou porci bodů. I proto se desáté místo musí brát trochu s rezervou. „O tom, zda je to zkreslující, můžeme jenom polemizovat. Počet bodů určuje, na jakém místě skončíte v tabulce, na výkony žádná jiná měřitelná metoda neexistuje. Klukům jsme na zakončení říkali, že jsme s jejich výkony celkem spokojeni, jen těch bodů, že mělo být více. Protože když se někdo na tabulku podívá, tak nás prostě vidí na tom 10. místě. A my bychom chtěli být výš..., nastínil po podzimu trenér Kamil Raška, který v zimě přešel ke kategorii U15. Do týmu v průběhu podzimu rychle zapadlo posunuté duo z U16 Filip Šponer s Ondřejem Maléřem, nic ze své střelecké produktivity z minulé sezóny neztratil Sebastian Šeba, který opět ovládl s dvanácti góly střeleckou tabulku našich dorosteneckých kategorií. V ofenzivě ho navíc dobře doplňoval navrátilec z Baníku Ostrava Matěj Střižík a přetvořený gólman Adam Kavka.


U16, 12. místo (Moravskoslezská dorostenecká divize)

U16 měla ze všech dorosteneckých kategorií asi nejsvízelnější podzim, kdy se v podstatě po celé období sestava doslova látala z důvodů řady zranění a absencí. Po posunutí Filipa Šponera a Ondřeje Maléře už se nedařilo tolik sbírat body. Dobré výsledky se střídaly s těmi špatnými a prohra na hřišti posledního Havířova byla hořkou pilulkou. V tabulce obsadili Valcíři 12. místo. „U některých hráčů potenciál určitě je. V prvé řadě se s ním musí naučit pracovat. Jsou to určité návaznosti a principy jak v tréninkovém procesu jednotlivce, tak i v kolektivním chápání fotbalu jako celku. A to nějaký čas potrvá. Navíc přechod z žákovského do dorosteneckého věku a tím pádem i ze ZŠ na střední školy je pro většinu z nich něco nového, složitějšího a z toho důvodu to má taky dopad na tréninkovou morálku. Jsou kluci, kteří toho talentu mají trošku méně a trénují poctivě a jsou i jednotlivci, kteří na svůj talent hřeší, hledají různé cestičky, jak si to co nejvíce zjednodušit a tréninková morálka a docházka nejsou na takové úrovni, jak by měly být. Na to se musíme také hodně zaměřit a pokusit se je dostat na tu správnou fotbalovou cestu, hodnotil po podzimu trenér Karel Orel.


U15, 7. místo (Moravskoslezká žákovská liga)

Podzim, a tím pádem i celá sezóna, byla pro U15 plná kontrastů. Značně nepovedený začátek sezóny vystřídala sedmi zápasová série bez prohry. Právě v koncentraci a přístupu byl mnohdy rozdíl. Starší žáci tak trochu plýtvali svým potenciálem, byť se trenéři snažili, seč jim síly stačily. „Tohle je období, kdy jsou kluci ve věku, kdy třeba nevydrží být celý zápas koncentrování, natož tak 16 zápasů v řadě. Trenéři musí být trpěliví a neustále nabádat kluky v zaujetí pro hru. Ale trpělivé musí být i okolí, a tím myslím třeba rodiče, vysvětloval trenér Radek Šmíd, který v zimě zamířil ke kategorii U12, v hodnocení podzimu. Jaké jsou jejich možnosti, ukázali Valcíři v zimní přípravě, kdy sehráli skvělý zápas proti Spartě Praha. Teď už jen zbývá obdobné nasazení a sebevědomí přenést i do mistrovských utkání. Nyní už v kategorii U16, tedy dorostenecké divizi. Ale pojďme zpět ještě k uplynulé sezóně, starší žáci byli jediný, kteří ještě zasáhli do jarní části. Stihli odehrát nešťastný zápas v Karviné. V tabulce nakonec obsadili sedmé místo.


U14, 11. místo (Moravskoslezská žákovská liga)

Náročnou sezónu mají za sebou hráči naší U14. Tým, který byl v kategorii U13 zvyklý vyhrávat jeden zápas za druhým, se musel vypořádat z fyzicky lépe disponovanými soupeři a přechodem na větší hřiště. „Změna hrací plochy nám dělá největší problémy. Ještě nedokážeme využívat celou šířku hřiště a problémy máme v přepínání z útočné do obranné činnosti a naopak, hodnotili po podzimu trenéři Macíček s Poledníkem. I přes frustraci z nepříznivých výsledků ale mužstvo rostlo zápas od zápasu, což odrazil i povedený závěr podzimu proti silným soupeřům. Ostatně v jediném jarním utkání, které se stihlo odehrát, Valcíři velice příjemně překvapili v Karviné, kde se jim povedlo vyhrát 2:1. A to ještě v neúplně sestavě, což byl také svízel, který museli trenéři na podzim i zimní přípravě řešit. Frýdek-Místek nakonec obsadil dvanácté místo. „Je důležité, aby kluci drželi při sobě, věřit jeden druhému a vytvořit partu, která tahá za jeden provaz, nabádali před startem zimní přípravy trenéři, to stejné bude platit i v nadcházející sezóně v kategorii U15.


U13, 11. místo (SpSM-Sever)

Jestli někdo ze všech dorosteneckých a žákovských kategorií hřešil v sezóně na neproměňování šancí, byla to naše U13. V zápasech si vypracovávala množství šancí, nedokázala je však přetavit v góly. Na druhou stranu pak některé zbytečné chyby rozhodly o ztrátě bodů. „Prakticky v každém utkání podzimní části jsme si vypracovávali množství šancí, ale naše zakončování a proměňování bylo žalostné. Odehráli jsme utkání, kde jsme většinu času soupeře přehrávali, ale tlak jsme nedokázali gólově vyjádřit. Postupem času to již kluci měli v hlavách, vystihl podzimní situaci U13 Martin Rojíček. I proto nakonec obsadili Valcíři jedenáctou pozici. V zimní přípravě se již také připravovali na přechod do starších žáků. Na velkém hřišti předváděli naši hráči sympatické výkony. I tak ale pro ně přechod na velké hřiště nebude, i z důvodu předčasně ukončené sezóny, jednoduchý.


U12, 14. místo (SpSM-Sever)

U12 se na podzim prala s větší kvalitou soupeřů. Kluci se ale učili každým zápasem, vždyť právě o tom soutěže mladších žáků jsou. „Jsme stále ve fázi učení, ale v zápasech nás hodně srážely individuální chyby, od kterých se pak odrážely naše výkony. Pracovat musíme stále na rychlé práci s míčem a určitě zlepšit defenzivní pojetí jednotlivých hráčů. Naprostá většina z nich totiž neumí správně bránit, sděloval po podzimu trenér Robert Schedling. I U12 však v tomto učení zastavilo přerušení a posléze i ukončení soutěží. Valcíři tak nakonec v tabulce zůstali na čtrnáctém místě.


Future U15, 2. místo (Krajská soutěž), Future U13, 4. místo (Krajská soutěž)

Své soutěže samozřejmě hrály i naše Future týmy. Starší žáci bojovali o postup, dokonce se dokázali úspěšně protlačit před Bohumín na první místo. Prohra v závěru soutěže na hřišti Staříče však odsunula Valcíře opět o bod na druhou pozici. To však samozřejmě nebránilo v tom, aby si Frýdek-Místek dělal na jaře zálusk na postup. Zápas jara a celé sezóny měl přijít už v úvodním jarním kole, kdy jsme měli hostit vedoucí Bohumín. Jak by vše dopadlo, můžeme jen odhadovat.

Mladší žáci obsadili ve své soutěži čtvrté místo. Většinou si Valcíři připisovali jasné, až suverénní výsledky. Nicméně, nevyhnuli se ani zaškobrtnutím. Zajímavým kontrastem je, že venku jsme si počínali bez ztráty kytičky, všech šest zápasů vítězných, což se žádnému našemu týmu na podzim nepovedlo. Doma z toho však byly z pěti zápasů rovnou tři prohry.


Přípravky

Pestrou, byť zkrácenou, sezónu měly samozřejmě i naše přípravky, jak chlapecké, tak dívčí. Tradičně se účastnily okresních soutěží, a také řady turnajů. Mezi ně patřily i ty halové, například Krajská zimní liga. Můžeme zmínit také kvalifikace Ondrášovky Cupu. Do finále se bohužel tentokrát žádný z našich týmů nedostal. Pochopitelně nás ale především těší velká základna hráčů a hráček, což je samozřejmě i zásluha skvělé práce našich trenérů.