Dubnové kalendárium

F r ý d e k-M í s t e k - Stejně jako před měsícem se i na začátku května ohlédneme za měsícem skončeným z hlediska dubnových narozenin osob spojených s našim klubem. 71. narozeniny například oslavil ve čtvrtém měsíci v roce Jiří Fabík, který zažil i slavné časy Lipiny v první lize. (na úvodním fotu vlevo) Jemu i všem ostatním oslavencům samozřejmě gratulujeme.

Brankář Marek Čech oblékal dres Válcoven plechu krátce v roce 1998. Čerstvější stopa je z let nedávných, kdy působil ostravský rodák v letech 2016 a 2017 na pozici trenéra brankářů, asistenta trenéra A-týmu a sportovního ředitele. Ve své hráčské kariéře prošel, vedle zmíněného Frýdku-Místku, několika kluby - například Žilinou, Spartakem Trnava, Slovanem Liberec, Viktorií Plzeň, Spartou Praha, ruskými Vladivostokem, Lokomotivem Moskva a vyzkoušel si i indickou ligu. S Libercem má mistrovský titul ze sezóny 2005/06, s Žilinou ovládl dvakrát v řadě slovenskou ligu (2001/02, 2002/03), ve sbírce má také vítězství v domácím poháru se Spartou v ročníku 2013/14, s kterou v téže sezóně slavil i mistrovský titul. Na svém kontě má jeden reprezentační start. 8. dubna mu bylo 44 let.

Záložník Zdeněk Šajtar má rozhodně zajímavý fotbalový životopis. Ve své kariéře si totiž zahrál nejen za Baník Ostrava, ale také za Bohemians Praha a Slavii Praha. 122 prvoligových utkání a 15 vstřelených gólů, taková je vizitka odchovance Fryčovic, který si zahrál v 80. letech za Frýdek-Místek druhou ligu. 9. dubna oslavil Zdeněk Šajtar 62 let.

Útočník Miroslav Mička má na svém kontě 189 prvoligových utkání. Drtivou většinu jich nasbíral za Baník Ostrava, se kterým také získal v roce 1973 Československý pohár a v sezóně 1975/76 ligový titul. V sezóně následující však přidal také deset prvoligových startů za Frýdek-Místek. Má také zkušenosti s evropskými poháry. Za Baník nastoupil ke čtyřem zápasům v Poháru vítězů pohárů a k osmi v poháru UEFA. 23. dubna oslavil čtyřiasedmdesáté narozeniny.

71. narozeniny oslavil 26. dubna bývalý útočník Válcoven Jiří Fabík. Od Krajského přeboru to za Lipinu dotáhl až do první ligy. V ní nastoupil k pěti zápasům a připsal si jeden gól, který vstřelil 29. srpna na půdě Lokomotivy Košice. V 53. minutě vyrovnával na 1:1. Valcíři ale nakonec odjížděli s nepořízenou. Slovenský soupeř zvítězil 2:1. 

Taktéž 26. dubna oslavil 55. narozeniny záložník, který vynikal svojí tvořivostí a technikou, Radomír Liberda. V osmdesátých letech si zahrál za Válcovny 2. ligu.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek