Výhru v Tošanovicích vystřílely mladé pušky

T o š a n o v i c e - V rámci 11. kola zajížděla Lipina na hřiště Tošanovic. A byla to úspěšná mise před nucenou fotbalovou pauzou, která byla v týdnu nařízena pro všechny sportovní soutěže. Soupeři jsme vstřelili šest branek a do hlavních rolí se pasovali frýdecko-místečtí mladíci.

11.k. Okresní soutěž: Tošanovice - Lipina 3:6 (1:2)
Branky: 28. Maskal, 76. Mato, 86. Groš - 22. a 48 (pen.) Kocián, 27. a 74. Vlačuha, 56. F. Šponer, 77. O. Maléř. Rozhodčí: Karch - Považan, Gorniak.

Sestava Tošanovic: Czernek - Stryja (c) (60. Hnidzik), Béla (60. Portík), Kelecsény, Michalik, Groš, Mato, Ryba, Nagy (60. D. Skarka), Maskal (60. F. Skarka), Jaworek. Trenér: Vladislav Pielesz.

Sestava Lipiny: Folta - R. Konečný (46. Štětínský), R. Vyvial (c), Kiš, T. Strouhal (67. Szalbot) - F. Šponer, Dian, O. Maléř, Kocián (84. Flachs) - Vlačuha (76. R. Vojvodík), Fr. Végh st. (46. Krutil) Trenér: Karel Orel.

Přerušení soutěží nedovolilo U19 nastoupit v pondělí v Líšni, a tak se někteří naši mladíci mohli zapojit do zápasu s Tošanovicemi. Fotbalové mládí bylo součástí i minulých sestav, teď ale ještě ve větší míře. A mladé pušky hrály v kombinaci se zkušenými fotbalisty prim. Oba týmy se musely vypořádat s těžším terénem, ale i tak se hrál poměrně zajímavý fotbal. Úvod zápasu se nesl v tradičním duchu, měli jsme poziční převahu a hledali skulinky v pečlivé obraně soupeře. Jednu takovou našel v 7. minutě Vlačuha, který centroval z levého křídla do vápna a Végh na přední tyči pohotově zakončoval. Výborný zákrok však předvedl brankář Czernek a zkazil našemu útočníku radost. Ostatně domácí gólman předváděl po celý zápas sympatický výkon.

Ve 22. minutě už ale lovil míč ze sítě. Vojta Kocián se po přiťuknutí Végha trefil křižnou střelou přesně k tyči a načal svůj plodný podvečer. O pět minut později na hráče U19 navázal kolega z U17. Dušan Vlačuha dobře napadal domácí obranu, odměnou mu byl získaný míč a gólová trefa. Domácí ale rychle kontrovali, už před naší druhou trefou měl strážce naší svatyně Folta práci, ve 28. minutě ale inkasoval poměrně zbytečně, a ne vlastní vinou. Nepovedenou malou domů totiž zastihl Tošanovický Maskal a ve skluzu skóroval.

Po přestávce jsme naštěstí hubený náskok rychle navýšili. Vojta Kocián proměnil chladnokrevně pokutový kop a ve 48. minutě v přečíslení vybídl ke skórování parťáka ze staršího dorostu Filipa Šponera. Když pak v 74. minutě opět po asistenci Kociána skóroval podruhé v zápase Dušan Vlačuha, zdálo se být rozhodnuto. Ovšem pod dojmem třígólového náskoku jsme začali hrát poměrně bohorovně a domácí pobídku neodmítli. Folta musel v bráně předvést několik dobrých zákroků, jednou jej zachránila tyč a v dalším případě za něj zaskakoval na brankové čáře kapitán Vyvial. V 76. minutě už byl ale náš gólman krátký na zakončení Mata, který doklepával míč do prázdné brány.

Drama ale nehrozilo. Ondra Maléř se v předchozím utkání trefil dvakrát ze vzdálenosti zhruba dvaceti metrů, a i v tomto duelu skóroval ze střední vzdálenosti. To byl tedy šestý gól v síti Tošanovic a spoustu šancí jsme ještě neproměnili. Přesto patřilo poslední slovo domácím. V 86. minutě upravil skóre kosmeticky Groš. Lipina si tak před delší pauzou, doufejme jen čtrnáctidenní, připsala výhru a tři body do tabulky Okresní soutěže.