Kateřina Huvarová: Je mi ctí, že jsem trenérka ve Frýdku-Místku

F r ý d e k-M í s t e k - Dívčí týmy se napevno zabydlely ve valcířské rodině, což se samozřejmě netýká jen hráček, ale pochopitelně i trenérek. Jednou z nich je i Kateřina Huvarová, s níž vyšel na webových stránkách našich dívek zajímavý rozhovor. My vám jej teď trochu přiblížíme.

Jedenadvacetiletá studentka Geografie a tělesné výchovy na Ostravské univerzitě Kateřina Huvarová přišla k trenéřině ve Frýdku-Místku poměrně jednoduchou formou. Na naší Facebook stránce mládeže zaregistrovala, že se zakládají dívčí týmy a pak už to šlo ráz na ráz. „Odmalička fotbal miluju a hrát za Frýdek byl vždycky můj „takový malý“ sen. Začínala jsem tam s bráchou, ale postupem času jsem už musela začít hrát s holkama, jenže ve Frýdku ještě taková možnost nebyla. Věděla jsem, že jednou se holky do Frýdku vrátí a chtěla jsem toho být součástí, a je mi ctí, že zrovna jako trenérka. Za to vděčím panu Kovalovi, kterému jsem se ozvala, že bych měla zájem trénovat a on mi dal příslušné kontakty. Pak jsem se potkala s Jančou Sikorovou, podaly jsme si ruce a bylo hotovo,“ prozradila.

A mohlo začít budování základů dívčího fotbalu v našem klubu. Pílí a odhodláním se pak trenérskému týmu povedlo něco neuvěřitelného a ohlédnutí za prvními měsíci a rokem tak mohlo být jedině pozitivní. Byl to opravdový mazec, jiné slovo tenhle rok nevystihuje. Ani ve snu by mě nenapadlo, že holky ve F-M takhle předčí naše očekávání. Za rok máme více než 70 holek, o tom se nám ani nesnilo. Máme předpřípravku, mladší a starší přípravku, mladší žákyně a juniorky. Všechny holky hrají nějakou soutěž, i juniorky, které z většiny začaly trénovat teď v létě, ale mají tak skvělou partu, že je to neskutečně baví. Zápas od zápasu jsou lepší a dělají nám jenom radost. A to nejen juniorky, ale všechny holky. Samozřejmě, že je to náročné, zkorigovat všechny tréninky, plány dá zabrat, ale díky vedení ve Frýdku se nám to daří a vždy máme to, co potřebujeme. Byl to rok plný zkušeností, za které jsem neskutečně ráda a vím, že tohle je pouze začátek. Máme velké plány,“ na které se samozřejmě moc těšíme. Nic ale samozřejmě nejde jen tak, trenéřina v sobě má i velkou zodpovědnost, což hráčka Gascontrolu Havířov dobře ví. „Přípravu mám poměrně stejnou každý trénink. Sepíšu si cvičení, co bych s holkama chtěla udělat, ale ruku na srdce, u těch mých miminek ten plán moc nedodržujeme. Ve Frýdku se věnuji nejvíc předpřípravce a mladší přípravce, kde jsou holky ve věku od 3 do 8 let. Ty začátky jsou nejtěžší, udržet jejich pozornost. Ale pro mě je nejdůležitější, aby to ty holky bavilo, proto hrajeme spoustu her, smějeme se a zároveň uděláme spoustu práce. A holky nám pak v zápasech ukazují, že se opravdu posouvají a zlepšují. Tudíž potvrzují to, že jdeme správnou cestou.

A této správné cestě pomáhá i zázemí, které má klub v podobě areálu Stovky. Podmínky máme úžasné, kolegy taky a zázemí je asi jedinečné, nemůžeme si na nic stěžovat. Máme vše, co potřebujeme a za to bych chtěla vedení poděkovat, pochvaluje si a chválí i trenérskou partu. „Partu máme výbornou. Nedávno k nám přišly další dvě trenérky, které jsou skvělé! Všechny si rozumíme, předáváme zkušenosti, názory a myslím si, že nám to klape.“ Stejně jako celý sport v České republice, i naše fotbalistky mají nyní nucenou pauzu skrz nařízení kvůli covidu. „Bohužel se nám zastavily všechny soutěže, takže s tím nic nenaděláme, ale holkám jsme připravily individuální plány, které dodržují a trénuji doma.“ A na závěr? Byla bych ráda, kdyby se přestalo koukat na ženský fotbal přes prsty. Je strašně nedoceněný, a to mě mrzí. Doufám, že se to brzo změní,“ přeje si Kateřina.

CELÝ ROZHOVOR SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH NAŠICH DÍVČÍCH TÝMŮ

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B