Trenér U13 Radek Šmíd: Zvýšili jsme konkurenci v týmu

F r ý d e k-M í s t e k - V dalším hodnocení první části sezóny 2020/21 se dostáváme k druhé kategorii mladších žáků. S trenérem U13 Radkem Šmídem jsme probírali nejen podzim tohoto týmu.

Jak jste spokojený s první částí sezóny, bohužel neúplné?
Je škoda, že první část sezóny opravdu nebyla celá, protože jsme se chtěli sportovně posunout výše, ale zdraví je opravdu na prvním místě. I tak byly lepší zápasy a také slabší, začali jsme s klukama vše rozebírat a detailně pracovat na individuálních herních činnostech.

Když srovnáte tento půlrok s předešlým, jde vidět u kluků pokrok?
Myslím si, že určitě. Jak jsem už říkal, tak ta práce na jednotlivých individuálních činnostech musí pokračovat. Samozřejmě jsme také zvýšili konkurenci v týmu, což je potřeba k tomu, abychom neustále zkvalitňovali naši fotbalovou stránku. Musím pochválit kluky právě za přístup v samotných trénincích, ale u některých hráčů prostě čekám ještě víc.

Celý rok 2020 ovlivnil covid, jak to ovlivnilo na podzim konkrétně kategorii U13? A jak velkým problémem je deficit společných tréninků a zápasů z důvodu nucené pauzy celkově z pohledu žákovské kategorie?
Fotbal je kolektivní hra a samotný zápas je zkrátka ta největší odměna pro hráče. Jen samotné tréninky ty kluky neposunou, i když jsou důležité i ty individuální, ale prostě samotná hra je ta radost, pro kterou to vlastně dělají a děláme i my trenéři. Snažíme se právě teď, když nám bylo umožněno trénovat, přizpůsobit tréninky tak, aby byly co nejvíce podobné hře. Určitě nás mrzí, že opět nastala pauza, ale chlapcům musíme nastavit individuální tréninky, ať potom můžeme na ty společné rychle vlítnout.

Nedávno jste si na tréninku v modelovém utkání vyzkoušeli hru na celé hřiště a vypadalo to velice solidně. Byl jsi překvapený, jakým způsobem se s tím kluci vypořádali?
Ano vyzkoušeli jsme si to, a opravdu byly momenty. kdy jsem byl mile překvapený. Víme také, že se objevovali naopak místa, kde byla spousta chyb, ale to je v tomhle věku naprosto normální. Nemáme, kam spěchat, to vše se budeme ještě dlouho učit. To, že některé kluby už hrají na velké hřiště půl roku, moc neuznávám, protože jsou to pořád děti, které se učí fotbal pochopit, mít z něj radost a od toho jsou právě hry na meších hřištích. Být neustále v kontaktu s míčem, samotnou hrou, protihráči atd., prostě nejde něco přeskočit, když na to nejsme připravení. Je jasné, že těchto zápasů bude přibývat, ale budeme ještě dohrávat jarní část zase na menším hřišti a chceme, aby na to byli kluci opravdu připravení po všech stránkách.

Kategorie U16 na podzim dosáhla úspěchu, když se probojovala do semifinále Memoriálu Vlastislava Marečka, což svědčí i o dobré práci žákovské sekce, která hráče pro dorostenecké kategorie připravila. O jak velký úspěch pro klub jde?
Přesně tak, úspěch to je a jsme za něj rádi. I když jsme nalosováni do skupiny, jak se říká smrti (s úsměvem), Plzeň, Sparta, Baník nám ukáží, jestli máme v tomto ročníku další borce, kteří můžou následovat hráče jako jsou teď Tomáš Ostrák, Michal Fukala, Jan Kubala, Lukáš Hasalík a další, jež jsou také produkty naší základny. Já věřím, že ano a na tyto zápasy se těším.