Trenér U15 Miroslav Poledník: S podzimem jsme spokojeni částečně

F r ý d e k-M í s t e k - Jak si na podzim vedla naše U15 v konkurenci nejlepších moravskoslezských týmů? Na to jsme se zeptali trenéra Miroslava Poledníka. Valcíři sehráli řadu dobrých zápasů, pak byly ale i takové, které se tolik nevydařily. I proto bylo trenérské duo Poledník, Macíček s podzimem spokojeno jen částečně.

Jak jste spokojení s podzimem v podání vašich svěřenců?
V podzimní části sezóny jsme stihli odehrát deset mistrovských utkání. Velice kvalitní výkon jsme podali doma proti Zlínu, v Hodoníně a v Opavě, naopak v Karviné a na Slovácku to bylo hodně špatné. Takže s podzimní části jsme spokojeni částečně, víme kde jsme silní a také kde musíme přidat.

Jsou zápasy, kdy dokážeme konkurovat i nejlepším soupeřům, v jedné chvíli se to ale dokáže sesypat, řekněme, že je to jako noc a den, čím si to vysvětlujete, viz třeba utkání proti Slovácku?
Samozřejmě máš pravdu. Na klucích je vidět, že proti silným Top týmům se dokážou na utkání připravit, mají respekt, respektují sílu a kvalitu mužstev jako Baník, Sigma, Zbrojovka. Tyto jedenáctky mají obrovskou kvalitu na všech postech. Jestliže proti těmto soupeřům držíme přijatelný výsledek, tak jejich výkon ještě v průběhu utkání roste a jsme schopni tyto týmy porazit nebo potrápit. Naopak, jestli inkasujeme v prvních minutách utkání, jejich výkon jde rychle dolů a většinou máme problém utkání otočit, viz zmiňované utkání na Slovácku, kdy jsme v poločase vedli 3:2 a mezi 42. a 48. minulou dostali čtyři branky a prohráli 10:3. A potom jsou utkání proti mužstvům z druhé poloviny tabulky, kdy kluci soupeře podcení a mysli si, že se porazí sám.

V týmu je řada individualit, dokáží už někteří převzít odpovědnost a vzít to, jak se říká na sebe? Rozhodnout zápas, strhnout tým? Nebo vám to ještě chybí?
Ano, v týmu jsou hráči, kteří jsou schopni být lídry týmu a vzít, jak se říká zodpovědnost na sebe. Takový Jakub Michalík má neskutečnou sílu směrem dopředu, výbornou levou nohu, střelu, vše dělá ve velké rychlosti. Někteří jsou zase schopni ten tým strhnout - Dan Golich, Jakub Nalewajka a Denis Rašovský. Výbornou výkonnost si po celou dobu sezóny drží Jirka Míček ročník 07, střední obránce, který na hřišti nerozděluje, jestli hraje proti Zbrojovce, Vítkovicím nebo v přátelském utkání proto dorostu Sedlišť. Střelec důležitých branek, stěžejní hráč a vůdce týmu.

Velký výkonnostní skok udělali Tadeáš Teichmann a Jakub Tománek. Na tréninku velice dobře pracuje Patrik Stryja. Jak má svůj den, tak Jáchym Foldyna dokáže být v daném utkání také rozdílovým hráčem. Samozřejmě nemohu zapomenout na Šimona Šimečka, který je dle mého jeden z nejlepších brankářů v žákovské lize, v mnoha utkáních nás podržel, také lídr mužstva. A postupně se přidávají i ostatní kluci, kteří jsou schopni být také těmi rozdílovými hráči, vůdci a lídry.

Celý rok 2020 ovlivnil covid, jak to ovlivnilo na podzim konkrétně kategorii U15?
Tak tohle je těžká otázka. Samozřejmě, že covid ovlivnil nejen náš tým U15, ale celý sportovní svět. Na druhou stranu je třeba přiznat, že zase sportovní podmínky jsou víceméně stejné pro všechny, jak v České republice, tak v celé Evropě, na celém světě. Všichni stojíme na stejné startovní čáře a je jen na nás, jak se k tomu postavíme. Jak budeme individuálně pracovat (trénovat) v době, kdy nebyly nebo nejsou povolené společné tréninky nebo teď během Vánoc. Někteří, kteří se chtějí zlepšovat a myslí to s fotbalem vážně, se mohou během bezpečnostních opatření i zlepšit a výkonnostně odskočit nebo výkonnostně dohnat ostatní kluky.

Na závěr chci všem klukům, jejich rodičům a sourozencům. Taky trenérským kolegům a všem zaměstnancům klubu MFK popřát šťastné a veselé Vánoce, pevné zdraví v novém roce.