206 zápasů ve 2. lize, vizitka hráče Karla Orla za F-M

F r ý d e k-M í s t e k - Že je klubová legenda Karel Orel manažerem a trenérem A-týmu už samozřejmě víte, my jsme se ale ještě vrátili k jeho hráčské kariéře ve Válcovnách. 206 zápasů v druhé lize mluví samo za sebe. V nich navíc vstřelil 15 branek. Která byla první, na kterou nejraději vzpomíná? Více v článku.

Do Stovek přišel v sezóně 1984/85 z Tachova a hned v prvním ročníku v dresu Frýdku-Místku odehrál takřka plný počet utkání. Jistotou defenzivních řad byl ostatně i v dalších sezónách, jeho místo bylo na kraji obrany, někdy se objevil i na kraji zálohy. Na konci prvního angažmá za Lipinu byl i střelecky produktivní. V sezóně 1987/88 vstřelil čtyři góly, byť je například na Wikipedii uvedeno pět, kontrola našeho archivu odhalila čtyři (Liberec, České Budějovice, Plzeň a Xaverov). V té následující to už bylo opravdu pět zásahů (Chomutov, České Budějovice, Zbrojovka Brno, Xaverov a Mladá Boleslav). Podstatnou většinu gólů vstřelil z pokutových a přímých kopů. „Neřekl bych, že jsem byl specialista na přímé kopy, ale sem tam jsem se k nim dostal. Spíše jsem zahrával standardky, posílal prudké centry do vápna, z toho jsme dávali docela dost gólů, ovšem občas jsem se dostal i k přímým kopů. Byl tam ale i Petr Ondrušík, který měl skvělou kopací techniku. Laco Zaduban zase kopal z větších dálek, osvětluje aktuální trenér Valcířů. Když už jsme u přímých kopů, tak právě z něj vstřelil Karel Orel první gól v druhé lize za Frýdek-Místek. V sezóně 1985/86 v domácím zápase proti VTJ Tábor otevřel skóre utkání, ve kterém jsme nakonec zvítězili 2:1. (zachyceno na úvodním fotu pozn. red.)

A na jaký gól za Lipinu nejraději vzpomíná? „Dobře si pamatuji na gól s Libercem, to byla opravdu paráda, všechno do sebe zapadlo. Ostatně tehdejší tisk referuje o výstavní brance následovně - v 62. minutě se dostal k míči Marchevský, přihrál nabíhajícímu Orlovi, který prudkou ránou v běhu dal druhou branku. Tento gól je možno označit jako televizní. Jednalo se o sezónu 1987/88 a domácí vítězství Válcoven 3:0. Utkání přihlíželo 1100 diváků. Po prvoligových štacích v Baníku Ostrava, Vítkovicích a Opavě se vrátil opět do známých míst. Dres Valcířů oblékl znovu v sezóně 1997/98. Při svém druhém frýdecko-místeckém angažmá stihl 70 zápasů a vstřelil pět branek. Tentokrát už ale šéfoval obraně na pozici stopera.