Byrtus: Cítím se jako znovuzrozený

F r ý d e k-M í s t e k - Kádr Valcířů pro tuto sezónu v sobě skýtá i několik návratů lipinských odchovanců. Jedním z nich je i devatenáctiletý záložník Šimon Byrtus. Se Šimonem jsme řešili nejen návrat na známá místa, ale i tréninkový kemp, první týden přípravy a zápas s Karvinou B.

Talentovaný záložník Šimon Byrtus může říct, že je ve Stovkách jako doma. Je totiž odchovancem Valcířů.  Už v žákovském věku se vydal na zkušenou do Slovácka a posléze Karviné, nyní se opět vrací do Stovek. A jak sám říká, cítí se jako znovuzrozený, ostatně odpovídají tomu i výkony na hřišti. Šimon už v tréninkovém kempu patřil mezi výrazné postavy týmu.

Šimone, ptal jsem Marka Janši i Jardy Juříčka, jaké to bylo, opět se vrátit na známá místa. Tebe se jako odchovance, zeptám na tutéž věc...
Pro mě je Frýdek-Místek taková srdeční záležitost. Trenér Orel měl oslovil, jestli se nechci vrátit zpátky. Bez váhání jsem mu na to kývnul. Je tu skvělé prostředí, zázemí. Věřím, že i kabina bude super a v lize to bude klapat.

Pamatuješ na svůj poslední mistrovský zápas v dresu Frýdku-Místku, přece jen už to nějaký pátek je?
Je to hodně dlouho. Myslím, že poslední zápas to bylo za U14. Vím, že jsme byli na turnaji v Německu pod trenéry Šmídem a Rojíčkem. Ale na poslední mistrák v lize bych si asi nevzpomněl, už je to dlouho.

Máte za sebou první týden přípravy, který se nesl v kondičním duchu. Jak moc těžce se to kousalo?
Příprava je vždy těžší, ale myslím, že to zatím zvládáme v pohodě. Není to tak, že bychom kolabovali. (s úsměvem) Všichni přišli do přípravy solidně připraveni, takže není problém.

Tuto část přípravy samozřejmě žádný fotbalista příliš nemiluje, co ty?
Úplně rád to nemám, to je pravda, ale vím, že to je potřeba, abychom v sezóně měli z čeho brát.

Běhání, nebo tabata?
Raději tu tabatu. (s úsměvem)

Do sobotního přípravného zápasu s Karvinou jste šli právě z tohoto těžkého tréninkové bloku, bylo to v utkání nějak znát?
Podle mě jo, protože jsme v pátek ještě měli nějaké menší běhy na tréninku. Cítil jsem se celkem fajn, za začátku mě celkem bolely nohy, ale potom to ustalo. Ale pak mě spíše bolely nohy z toho, jak nás Karviná uběhala. (s úsměvem)

V Karviné jsi nějakou dobu působil, ale nebylo to zase tak dlouho, byl pro tebe tedy zápas nějak speciální?
Byl jsem tam asi rok a půl, ale mistráky jsem odehrál jen dva, protože jsem byl zraněný a do toho ještě Covid. Takže něco vyloženě speciálního to nebylo. S klukama jsem spíše trénoval a hrál přáteláky.

Karviná B je divizním týmem, dá se ale přesto označit kvalitou za tým třetiligový?
Myslím si, že určitě, protože kluci už dvakrát po sobě, pokud se nepletu, vyhráli divizi. Nepostoupili jen kvůli tomu, že se soutěž dvakrát kvůli Covidu nedohrála. Karviná má kvalitní tým, šlo to poznat i při utkání s námi, kvalitu na třetí ligu rozhodně má.

Vím, že je to ještě těžké zhodnotit, ale byl vidět nějaký posun v souhře oproti květnovému tréninkovému kempu?
Myslím si, že se to potupně zlepšuje. Na kempu se kluci chtěli spíše ukázat a myslím si, že někteří hráli i hodně na sebe. Teď už všichni vnímáme, že jsme tým a navzájem si chceme pomáhat, abychom se zlepšovali.

Jak si celkově viděl i to období kempu? Konkrétně ty jsi byl v zápasech hodně vidět...
Když jsem sem přišel, cítil jsem se jako znovuzrozený, kvůli prostředí i velké důvěře od trenérů. S klukama jsme si opravdu sedli, jsou tu i někteří, s kterými jsem dříve hrával jako Timy Barkov, Kuba Tamajka, s Markem Janšou jsem hrával ve Slovácku. Myslím, že to vše se na mně podepsalo, a že to směřuje k dobrému.

Jak si se cítil proti Karviné? Dostal ses tam i do jedné velké možnosti...
Dobře jsem se tam dostal do šance, škoda, že to nevyšlo. Ale, že bych byl úplně spokojený s výkonem, to se říct nedá. Vždy si říkám, že jakýmkoliv výkonem se uspokojit nemůžete, protože se nebudete mít, jak zlepšovat. Věřím, že příště to bude zase o něco lepší a připíšu si i nějaký zápis do statistiky – branku, asistenci.

Čítám, že ti připadne role takového špílmachra, pokud se pletu, můžeš mě opravit, ale tak nějak tipuju, že je to tvoje krevní skupina...
Přesně něco takového, taková role desítky. I když v zápase proti Karviné to tak nebylo, protože jsem hrál s Timy Barkovem, což je více ofenzivnější hráč než já. Proti Karviné jsem hrál spíše defenzivněji, takového zanďoura.

Ono se nejspíše počítá, že když bude Jarda Juříček fit, bude hrát ve středu zálohy s tebou on...
Asi ano. S Jardou se hraje fajn, hodně toho naběhá a já to potom odkopu (smích)

Poslední otázka bude mířit k Euru. Sleduješ ho, jaké jsi měl favority?
Euro sleduju. Bohužel všichni už jsou venku ze hry, přál jsem Portugalsku kvůli Ronaldovi a Belgii, což mě trochu mrzí, ale nedá se nic dělat. Pochopitelně jsem to přál i Česku, ale to bohužel taky nevyšlo.