Josef Květon: Pracujeme každý den na tom, abychom se zlepšili. Věřím, že to bude dobré

Lipina je po patnácti odehraných zápasech v MSFL na nelichotivém 16. místě v tabulce. Brankář Josef Květon patří k nejzkušenějším hráčům. V rozhovoru mluví o tom, že družstvu chybí větší důraz a agresivita v zakončení. V duelech proti Jihlavě a Dolnímu Benešovu by chtěl se svými spoluhráči uhrát všech šest bodů. Nastiňuje i to, že v zimě čeká mladý tým spousta práce. Potřebuje se zlepšit ve všech směrech.

Josefe, poslední zápas proti Vratimovu rozhodl jediný gól, který vstřelili hosté po rohovém kopu hned na začátku utkání. Byl Vratimov nad vaše síly nebo se s ním dal uhrát lepší výsledek?
Bohužel v daný okamžik byl Vratimov nad naše síly. Vytvořil si spoustu šancí, a možností skórovat. A bohužel se mu to povedlo po rohovém kopu, kdy jsme nebyli absolutně důrazní při bránění.

Posledních dvacet minut jste hráli v početní výhodě, když rozhodčí vyloučil vratimovského Hladíka. V přesilovce jste toho ale moc nepředvedli. Čím si vysvětlujete, že jste si nedokázali vytvořit příležitosti, ze kterých byste mohli vyrovnat?
Abych pravdu řekl, tak jsem nezaznamenal absolutně změnu v naší hře, kdy rozhodčí vyloučil Hlaďase. Stejně jsme si nevypracovali žádnou gólovou příležitost. Nevím. Asi jsme v tom zápase neměli potřebné fotbalové štěstí a lehkost k tomu, abychom si vytvořili alespoň nějakou šanci na gól. Nějaký jednoduchý nákop do šestnáctky, kdy se tam porveme o balon, odrazí se k nám a dotlačíme jej do brány. Bohužel nám chyběl hlad po gólu.

Když se podíváme na předchozích pět střetnutí, vstřelili jste v nich jen dvě branky. To je zoufale málo. Co vám chybí k tomu, abyste byli vepředu nebezpečnější a údernější?
Je to tak. Nedokážeme si vypracovat dostatek šancí k tomu, abychom skórovali. A když už to dokážeme, tak máme problém příležitost proměnit. Přijde mi, že nejsme důrazní a agresivní v zakončení. Zkrátka vstřelit gól, ať se děje, co se děje. Na tomhle musíme zapracovat.

Faktem je, že v posledních třech zápasech jste inkasovali jen jednou, právě v posledním klání proti Vratimovu. Můžete tak být spokojení alespoň s tím, že už dostáváte mnohem méně branek?
Samozřejmě, že jsem rád. Snažím se týmu vždy maximálně pomoct, je potřeba ale stále pracovat. Začátky byly těžké, skládal se tady úplně nový tým. Spoustu hráčů jsem viděl poprvé a ta chemie tam nebyla. Navíc máme mladý tým a kluci se zápas od zápasu učí dospělý fotbal. Pracujeme každý den na tom, abychom se zlepšili. Věřím, že to bude dobré.

Při pohledu do tabulky se momentálně krčíte až na 16. místě, i když máte zápas k dobru. Uvědomujete si všichni, že hrajete o záchranu v MSFL? Cítíte, že jste ohrožení sestupem do divize?
Ano, rozhodně to není hezký pohled, ale jak jsem říkal, od začátku jsem věděl, do čeho jdu, že se to tady dělá úplně od začátku a že to bude těžké. Ale v zimní přípravě je času dostatek k tomu, abychom se dali dohromady a něco s tím udělali. Je potřeba hlavně máknout, mít čistou hlavu a věřím, že to bude dobré.

Do konce podzimní části vám zbývá odehrát poslední dva zápasy, v nichž se utkáte s rezervou Jihlavy a Dolním Benešovem. S jakými vyhlídkami půjdete do těchto střetnutí a s jakým bodovým ziskem budete spokojení?
Já budu spokojený, když budeme mít z těchto dvou zápasů šest bodů a posuneme se o kousíček výše.

I když je ve hře ještě šest bodů, je hodně pravděpodobné, že přezimujete jako jedno z nejhorších družstev v soutěži. Jak náročné bude připravit se na jarní část, abyste v ní sbírali více bodů než na podzim? Na co se budete muset hlavně zaměřit?
Když zvládneme bodově dvě poslední utkání, tak podzimní část nebude úplná katastrofa. Musíme to samozřejmě nejdříve zvládnout. Zimní příprava je vždy náročná a my máme rozhodně na čem pracovat! Myslím si, že potřebujeme rozšířit hráčský kádr. Zapracovat musíme úplně na všem a celkově se zlepšit.

Patříte k nejzkušenějším hráčům v jinak hodně mladém týmu. Jistě jste už mnohokrát v kariéře zažil období, kdy se družstvu zrovna nedařilo. Co v takových chvílích nejvíce pomáhá, aby se celek zvedl?
Ano, tato situace je specifická, je potřeba být silný hlavně mentálně a nepodělat se z toho. Zažil jsem jak v Opavě, tak i ve Vítkovicích těžké časy a nějak to se mnou už nemává. Je důležité hlavně pořád pracovat, i když je to těžké a výsledkově vám to týden co týden nejde, ale musíte věřit a když pracujete poctivě tak fotbalový Pán Bůh je spravedlivý a ono se vám to vrátí. Já stále věřím, že jsme schopní tuhle sezonu zvládnout, ale nepřijde to samo. Musíme makat každý den, co jsme na hřišti a zlepšovat se.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B