Utkání legend rozhodly penalty

Slunečná sobota patřila Frýdku-Místku, tedy alespoň tomu fotbalovému, jelikož se na Stovkách slavilo výročí 100 let od založení klubu. K tomuto jubileu Válcovny uspořádaly utkání legend, které bylo velmi vyrovnané, zábavné a rozhodnout nakonec musely až pokutové kopy. Klub by chtěl zároveň poděkovat všem partnerům, kteří se na této akci podíleli.

Na parkovišti našeho stadionu bylo pro diváky připraveno plno zábavy a také koncertů. Vystoupil velice známý fanoušek Lipiny René Souček, místní taneční skupina Funky Beat, ale také například kapela 100 na 100 a další interpreti. To hlavní se ovšem odehrálo od 15:30 hodin na hlavním hřišti našeho areálu. Přihlížející mohli vidět někdejší hráče Frýdku-Místku, kteří zde působili v první lize či momentální hráče Válcoven nebo také legendárního trenéra Jána Zachara.


Průběh utkání

Oba poločasy se hrály po třiceti minutách a poté co hlavní rozhodčí foukl do píšťalky, někteří diváci si při pohledu na slavná jména mohli připomenout tehdejší slavnou větu „Ligo vítej.“ Utkání samozřejmě doprovázela velká legrace, a proto už ve čtvrté minutě skluz Martina Blahuty pobavil většinu obecenstva, k jeho smůle však Krajčíka nezastavil. Po pár chvílích Rigo našel Romana Vojvodíka, ale jeho pokus byl sražen vedle brány, kterou střežil Petr Sostřonek. Tlak týmu bílých pokračoval a v osmé minutě byla k vidění úvodní branka zápasu století. Lach posunul míč Hykelovi, který našel Dalibora Damka, jenž se jako první zapsal mezi střelce utkání – 1:0.

V polovině první půle se Heinik dostal do dobré příležitosti, ale míč vůbec netrefil, a ještě k tomu upadl na zelený pažit. Ve dvacáté čtvrté minutě se Lach zbavil soupeře a našel volného Josefa Slámu, ovšem ten velkou šanci zahodil, neboť trefil pouze boční síť poloprázdné brány. Konec první části nabídl velké věci, neboť branka Lacha nebyla pro ruku uznána, po chvíli Heinik orazítkoval spojnici a ve dvacáté osmé minutě bylo srovnáno! Nejlepší střelec Lipiny v letošní sezóně Marián Kovařík odcentroval do vápna, kde se Krajčík snažil odkopnout balón, ale trefil pouze svého gólmana Martina Lužného, a také proto první půle skončila nerozhodně 1:1.

Jelikož na zápas nakonec nedorazil ze zdravotních důvodů bývalý útočník Jaroslav Šišma, tým modrých měl od začátku o jednoho hráče méně, a také proto si do druhého poločasu Karel Maceček převlékl dres z bílého na modrý a předvedl velká kouzla. Už po dvou minutách druhé části utekl po pravém křídle Kovařík, který poslal přihrávku jako na zlatém podnose právě Macečkovi, ovšem ten ve velké příležitosti přestřelil. Po dalších dvou minutách se Maceček zbavil všech hráčů a běžel sám na gólmana Lužného, ovšem ten zakončení mezi nohy čekal a vychytal. Modří ale dominovali a ve třicáté šesté minutě otočili utkání, když Kovařík znovu našel Karla Macečka, který se už tentokrát nemýlil – 1:2. O tři minuty později Poledník uvnitř vápna podrazil Josefa Slámu, který si vzal pokutový kop na starost a proměnil jej střelou k levé tyči. Gólman Sostřonek sice vyskočil na správnou stranu, ale ruce před velkou dělovkou stáhl – 2:2.

V polovině druhého poločasu pomezní rozhodčí raději dvakrát zdvihl praporek, neboť se do šance dostával kanonýr Kovařík. Čtyřicátá šestá minuta nabídla souhru trenéra se svým svěřencem. Hykel totiž přihrávkou uvnitř vápna oslovil svého kouče Roberta Pištěka, ale ten zpáteční přihrávkou našel jen plot mimo hrací plochou. Po dvou minutách málem ukázal své umění Karel Orel, který se ujal přímého kopu, ale ten poslal těsně nad bránu. V padesáté minutě se znovu dostal do vedení tým modrých, protože tentokrát Maceček našel Mariána Kovaříka, kterému první pokus Lužný vychytal, ale na dorážku již neměl nárok – 2:3.

Šest minut před koncem chtěl srovnat z přímého kopu Lach, ale jeho pokus skončil na cestě za stadionem. Sostřonek převáděl ke konci utkání neskutečné zákroky, kdy vychytal Krajčíka, Slámu, ale také Damka nebo Prokopa. Nezaujatý rozhodčí ovšem nastavil tolik času, dokud tým bílých nesrovnal, což se v 64. minutě nakonec podařilo Daliboru Damkovi, který se tak stal nejlepším střelcem zápasu - 3:3. Utkání nakonec rozhodly pokutové kopy, které nabídly další skvělé zákroky brankářů, ale také střely do kelímků za bránou. Šťastnější byl nakonec tým bílých, který zvítězil 2:1, když se o rozhodující penaltu postaral Martin Prokop.


Ohlasy

Skvělé utkání se zamlouvalo také pětaosmdesátiletému legendárnímu trenérovi Jánu Zacharovi: „Dnešní zápas se mi velice líbil, až mi bylo těch hráčů líto, protože teď nebudou moct týden chodit“. Zavzpomínal také na své působení ve Frýdku-Místku, když se mu „zatím“ jako jedinému povedlo postoupit do první ligy. „Byla to moje první štace, a proto také velká euforie, která tady panovala. Byl zde velmi dobrý kolektiv a vedení klubu, ve kterém působil předseda Brychnec nebo Pitucha či tajemník Jarda Přeček, který mi držel štanglu a pokud některý z hráčů zarebeloval, tak ho srovnal se zemí."


Ján Zachar

Díky tomu musím říct, že mě to zde vyhovovalo a z hráčů jsem vyždímal co se dalo. Mohl jsem si dělat své trenérské názory a následně je uplatňovat. Lidé se mě ptají, jak vzpomínám, ale já nevzpomínám, protože toho za život bylo hodně, ale musím přiznat, že Válcovny byly případ výjimečný. Do první ligy jsem ovšem postoupil také s Třincem, Prešovem, Košicemi, Slovanem Bratislava, takže když si to vše sečtu dohromady, byl jsem po ukončení trenérské činnosti velmi spokojen,“ dodal kouč, který mimo jiné působil také v Baníku Ostrava, Spartě a Brně.

O organizaci hráčů se staral přímo účastník na hrací ploše, ale zároveň trenér a legenda Válcoven Karel Orel. „Řešilo se to měsíce dopředu, hráčům se volalo, psalo a bylo jich přislíbeno daleko více. Postupem času se ovšem začali odříkávat díky nemocem, zraněním a tak dále, takže dnes nakonec hráli i ti, kteří se tu dnes objevili a byli schopni naskočit do hry. Myslím, že ale zápas splnil svůj účel a snad ke spokojenosti všech dopadl dobře. Jen jsem smutný z toho, že Jarda Šišma, bývalý vynikající hráč a střelec, volal, že nakonec nemůže přijít.“

K zápasu se vyjádřil také bývalý asistent trenéra Duhana, který byl v roce 2013 u postupu do druhé nejvyšší soutěže, Martin Blahuta: „Jsem strašně rád, že jsem se toho mohl zúčastnit, protože hrát mezi takovými hráči jako je pan Lovíšek nebo na lavičce trenér Žemlík a vidět pana Zachara, úžasný zážitek, a především jsme to všichni ve zdraví přežili.“


Soupisky a branky

Tým bílí: Lužný, Orel, Damek, Lovíšek, Krajčík M., Prokop, Vojvodík, Maceček, Pavlidis, Somr M., Lach, Rigo, Pištěk, Šmíd R., Sláma, Hykel. Trenér: Ján Zachar.

Tým modří: Sostřonek, Klega, Kohut, Zaduban, Poledník, Elko, Bozděch, Hlaváč, Smrčka, Chlebek T., Kulig, Kovařík, Heinik, Blahuta, Jursa. Trenér: Petr Žemlík.

Branky: 8. Damek, 39. Sláma, 64. Damek - 28. Lužný (vla.), 36. Maceček, 50. Kovařík

Tým bílí

Tým modří

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B