Rozhovor s novými trenéry MFK Frýdek-Místek

Co na sebe prozradili noví trenéři Valcířů? Co ví o Fajnem mjestě a jaké mají plány v Lipině? Přečtěte si rozhovor s Josefem Petříkem starším a jeho synem Josefem mladším.

Začnu obligátní otázkou. Jak se vám líbí ve Frýdku-Místku? Už jste někdy v tomto dvojměstí byli?

Josef starší (Js): Já jsem tady byl jako hráč. Ale nikdy jsem tu nepobýval déle, takže znám jen stadion, lidi kolem fotbalu, ale ve městě jsem nebyl, takže nemůžu posoudit. Na to budeme mít dost času v budoucnu

Josef mladší (Jm): Já znám Moravu, působil jsem v Hlučíně a ve Fulneku, takže blízko, dá se říct, ale ve Frýdku-Místku jsem nikdy nehrál.

Když jsem zmínil dvojměstí, víte, jaké je jeho, spíše historické, specifikum?

Js: Přestup byl tak rychlý, že jsem se nestačil ještě podívat na historii. Ale když tady budu, budu se zajímat a rád se nechám i poučit.

Jm: Já tedy momentálně nevím.

Red: Já vám to tedy řeknu, město je rozděleno řekou Ostravicí na slezský Frýdek, který leží na pravém břehu řeky a moravský Místek, který je tedy na břehu levém.

Víte tedy, kde se nachází stadion Stovky, na kterém MFK své zápasy hraje? Slezsko nebo Morava?

Oba zároveň: Slezsko

Nyní k fotbalu, kvůli kterému jste zde primárně přišli. Měli jste nějaké povědomí o MFK Frýdek-Místek?

Js: Tak já určitě, i když jsem si dal trochu pauzu po mém konci v Liberci. Dělal jsem i skauta, takže jsem se zajímal i o hráče, takže jsem sledoval i druhou a třetí ligu, prostě všechny hráče po celé republice. Mám tedy i přehled o tom, jak Frýdek-Místek působil v soutěži.

Jm: Já také. Když jsem si procházel noviny, tak mě třeba i hodně zajímalo kolik kde chodí lidí na fotbal. Vím, že tu chodilo hodně diváků i na MSFL. Navíc tady hrál i můj spoluhráč z Hlučína, Zdeněk Skotnica, takže jsem vnímal i výsledky. S Markem Čechem jsme dělali licenci, takže probíhal i kontakt s ním, kdy jsme třeba probírali společně některé hráče a dával jsem mu i nějaké tipy.

V této souvislosti mě napadá další „kvízová“ otázka: znáte přezdívku našeho klubu, která se vždy line Stovkami při zápasech z úst fanoušků?

(společně se dohadují)

Jm: něco jsme slyšeli, ale nemůžu si teď vybavit. Jo, vlastně, Lipina!

Josefe starší, vy máte za sebou téměř třicetiletou kariéru ve Slovanu Liberec. Jak na toto období vzpomínáte?

Js: Velmi rád. Byl jsem členem realizačního týmu, který získal třikrát titul mistra, odtrénováno mám kolem šedesáti zápasů jako hlavní trenér. Měl jsem možnost spolupracovat s takovými trenéry, jako je třeba Lavička, Šilhavý, Škorpil, Griga. Nemůžu také zapomenout na Vlastu Petrželu, který je teď tady taky nedaleko. Nerad bych na někoho zapomněl. Bylo to velmi pěkné období.

Josefe mladší, vy jste měl našlápnuto i do soutěží na britských ostrovech? Proč to tehdy nevyšlo?

Jm: (pousmání) Měl jsem to tehdy předjednané přes Rudu Skácela (bývalý hráč Slavie Praha, pozn. red.), se kterým jsem asi největší kamarád. Nedopadlo to proto, že jsem se po mém příchodu z Polska zranil, natáhl jsem si vazy v koleně a byl na šest týdnů mimo. A na další testy ve Falkirku, kde jsem tedy měl nastoupit, už pak nebyl čas.

Je to možná taková rarita, že v profesionálním klubu budou společně trénovat otec a syn. Jak se na vzájemnou spolupráci těšíte?

Js: Já velmi! Vidím, jak se syn v tom trenérském životě prosazuje. Má předpoklady, aby z něj byl výborný trenér. Chystá se na studium trenérské profi licence a věřím, že to dotáhne daleko. My se vzájemně doplňujeme, a tak věřím, že to bude spolupráce úspěšná.

Jm: Já jsem rád, že můžu sbírat zkušenosti vedle někoho zkušenějšího. Já jsem vlastně do trénování, po nějakém komplikovaném zranění, skočil přímo po skončení hráčské kariéry. V Turnově jsem dělal hned hlavního trenéra, nikdy předtím jsem nebyl ani asistentem. Tam jsem se vrátil z Mostu, jsem jejich odchovanec, hledali trenéra pro béčko, které hrálo krajský přebor. Tak jsem to zkusil. V áčku jsem ještě hrál aktivně, ale nějak se v té sezóně nedařilo a došlo k odvolání trenéra. Já to vzal na chvíli, než se najde nový trenér, protože jsem nechtěl dělat hrajícího trenéra, ale nějak se nám začalo dařit, a tak jsem u toho zůstal. No prostě těším se, těším se i na to , že budu sbírat nějaké zkušenosti.

Trenére Josefe starší, utkal jste se ve své fotbalové kariéře s Válcovnami plechu Frýdek-Místek, tedy s předchůdcem MFK? Vzpomenete si třeba i na některé hráče Válcoven?

Js: Vzpomínám si samozřejmě na Jozefa Marchevského, potkávám se tady i s lidmi s kterými jsem hrál, teď zrovna jsem potkal Pepíka Slámu, znám maséra Krabce. Musel bych zapátrat v paměti kdy to bylo, ale jsem přesvědčen, že jsem zde i hrál mistrovský zápas za Hradec Králové.

Jak vnímáte FNL? V minulém ročníku ji hráli Baník a Sigma a úspěšně jim šlapala na paty Opava. Hlavně Baník hrál o postup do první ligy do posledního kola. Letos Příbram, momentálně až devátá po prohře s našim sobotním soupeřem, také Dynamo ČB se hlásí, Hradec Králové a také nesmíme zapomenout na Opavu, jako spolufavorita FNL.

Js: Je to zajímavá soutěž. Výsledky napovídají, že každý může porazit každého. Celkem čeří vodu třeba Olympie. Jsou zde silné týmy, Budějovice, Opava i Příbram se bude chtít jistě vrátit do první ligy. Takže soutěž má určitě svoji úroveň. A samozřejmě nesmím zapomenout na své rodiště, Hradec Králové, kterým držím palce, ať se brzy vrátí do první ligy.

Jm: Viděl jsem několik utkání v televizi, ale byl jsem i na některých zápasech přímo na stadionu, pokud mi to čas dovolil. V soutěži hraje spousta mladých a nadějných hráčů a je jen na nich, jak budou chtít pracovat a prosadit se, jestli jim stačí druhá liga nebo chtějí výš. Soutěž je vyrovnaná, řekl bych, že hodně bojovná, přímočará. Oproti první lize asi méně technická. Překvapilo mě, kolik mám ve druhé lize známých na lavičce. Třeba Pavel Horváth, s kterým jsem dělal licenci, nebo pan Csaplár či Karel Havlíček.

S jakou vizí jste do Frýdku-Místku přišli?

Js: Víme, jaká je situace. Minulá sezóna nebyla růžová. Start letošní taky nic moc, z osmi zápasů jedno vítězství. Přišli jsme sem tu situaci změnit. Budeme poctivě pracovat, snažit se, aby hráči dobře trénovali a pokusíme se o to, aby mužstvo šlo nahoru a dostalo se do klidného středu tabulky. S dobrými výsledky přijde i dobrá atmosféra, a to je naše přání a uděláme pro to vše.

Jm: pro mě to je zatím vrchol mé trenérské kariéry. Zatím jsem trénoval jen divizi. Ale, jak říká táta, uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Všechno chceme dělat na sto procent tak, aby byly výsledky a také aby byla dobrá hra.

Máte za sebou první tréninky s mužstvem. Jaký je podle vás kádr ve Frýdku-Místku?

Js: Jsou to teprve první tréninky, ale mohu říct, že dobře pracují, jsme spokojení s nasazením hráčů. Pokud takto budou pracovat, tak se projeví jejich kvalita. Zatím máme pozitivní poznatky z tréninků. Máme záznamy i z odehraných utkání, ale věříme, že hráči dokážou hrát i lépe.

Jm: Zatím jsme ve fázi poznávání. Za domácí úkol jsme si dali poznat hráče podle křestních jmen, zatím nám to ještě ne vždy jde. Jaký kádr tu je, to se ještě uvidí. Individuálně jsou na nějaké výši a teď záleží, jak se to projeví na týmovém výkonu, jestli jsou schopni potlačit nějaká svá ega a budou se obětovat pro tým, aby byl tým úspěšný. Moc času nemáme, teď jsou dva zápasy pak je repre pauza a tam snad už budeme o kádru vědět víc.

Znáte některé hráče, kteří zde působí?

Jm: tak já znám Petra Literáka, to si myslím, že je ikona klubu, Adama Varadiho i Lukáše Pielorze, hráli jsme proti sobě v Polsku, Matěje Biolka, Niki Šumského.

Js: V tréninkovém procesu jsem se setkal s Adamem Ondráčkem v Liberci.

Co říkáte zázemí klubu?

Js: Zatím jsme vlivem počasí trénovali jen na třetím hřišti, která je spíše na kondiční záležitosti. Těšíme se už na pěkné hřiště, kde budeme moci rozvíjet kombinaci. Dokážu si představit modernější posilovnu. Jinak jsou zde zabezpečeny dobré podmínky pro hráče.

Jm: Je super, že můžeme reagovat na počasí a podle toho směřovat tréninky, dnes jsme mohli udělat kruhový trénink v tělocvičně. Krásná regenerace, maséři jsou k dispozici, z tohoto pohledu mají hráči komfort. Myslím si, že je o ně dobře postaráno. Stadion solidní, tribuny blízko k ploše, celá velká budova pro mládež. Trochu nás mrzí, že není béčko nebo juniorka, ale taky to není velký problém. Hráči jsou na hostování, budeme je sledovat i tak.

Fanoušci MFK jsou velice přísní. Po letech, kdy měli málo radosti z fotbalu, by si přáli určitě něco více a od změny na trenérských postech si určitě budou slibovat lepší hru a také lepší výsledky. Jsou již netrpěliví. Obvykle nenechávají trenérům a hráčům „100 dní hájení“. Jste na to připraveni?

Js: Situace je stejná v každém klubu. Fanoušci očekávají výsledky a nebývají trpěliví. My se budeme snažit od začátku hrát takový fotbal, aby přinášel radost, abychom se zlepšili v ofenzivní části, která se moc mužstvu nedařila, aby byla vidět agresivita a maximální nasazení. To od hráčů vyžadujeme a věřím, že to ocení i fanoušci. Věřím, že to přinese i výsledky v podobě bodových zisků.

Jm: Kdo není připraven na tlak od fanoušků nebo od vedení tak jen těžko může působit na profesionální úrovni ve fotbalu. Jestli jsem připraven, doufám, že ano. Uděláme všechno pro to, abychom vše zvládli a měli čisté svědomí, že jsme pro mančaft udělali první poslední. Věřím, že nám fanoušci budou přát a že nám pomůžou to tady nakopnout, nějak nastartovat. Spoléháme na ně!

Náš klub je známý svou dobrou prací s mládeží. Nejstarší dorostenci loni postoupili do nejvyšší dorostenecké soutěže. V současném kádru „áčka“ se zabydlel Bohdan Velička, který má za sebou již i druholigové starty, stejně tak i Michal Fukala, další hráči jsou na hostování v divizních klubech, jiní již jako mládežníci přestoupili do ligových klubů, dokonce i zahraničních. Budete sledovat tréninky a zápasy dorostenců a žáků, kde vyrůstají nové naděje frýdeckomístecké kopané, případně zapojovat do tréninkového procesu či dokonce zápasů FNL hráče z dorostu?

Js: Samozřejmě nás to zajímá! Budeme sledovat mladé hráče jak v tréninku, tak v zápasech, pokud nám to, samozřejmě, dovolí čas. Zájem o ně je! Dělal jsem šéftrenéra mládeže i skauta v Liberci, spoluzakládal jsem akademii mládeže v Liberci, mám k tomu vztah. Mám radost, že tady jsou odchovanci, že dostali šanci. Je to impuls pro další mladé hráče, že mají možnost prosadit se v klubu. A vidím to na nich, že se prosadit chtějí.

Jm: Víme, že devatenáctka loni nastřílela v soutěži nejvíce gólů a nejméně inkasovala, takže víme o tom, že tam kvalita je. Většinu času budeme tady, neplánujeme žádné dojíždění, ve volném čase budeme dorostence sledovat. Co se týká zapojení, určitě bude možnost pro brankáře, což je tedy v působnosti Marka Čecha. Samozřejmě, že to zapojování musí být citlivé s ohledem na potřeby trenérů mládeže i na školní povinnosti hráčů. Ale pokud to půjde a bude to v zájmu všech stran tak určitě prostor u nás dostanou.

V sobotu vás čeká první utkání na lavičce Lipiny. Hned před domácími fandy a proti štice FNL, Olympii Praha. Jak se na tento zápas připravujete?

Js: Na prvním místě si chceme prosazovat svoji hru. Takže se snažíme mužstvu vštípit styl, který přináší úspěchy, hlavně bojovnost, nasazení, dostat soupeře pod tlak a budeme chtít v domácím prostředí zvítězit a udělat radost fanouškům. Na druhé straně musíme vnímat i kvalitu Olympie, připravujeme se i na jejich hru. Mužstvo bude dobře připravené na to získat tři body, kvůli fanouškům i kvůli sebevědomí v mužstvu. Připravujeme se velmi svědomitě!

Jm: Nečeká nás lehké utkání hned na úvod. Olympie rozhodně svými výsledky překvapuje. Asi se těžko dá říci, který zápas je lehký a který ne. Čekají nás ještě nějaké rozbory zápasů Olympie, něco už víme. O zápase může rozhodnout maličkost, standardka, jedno malé zaváhání. Neočekávám žádný divoký výsledek, opravdu budou rozhodovat maličkosti. Možná bude výsledek záležet na tom, kdo bude chtít víc vyhrát Já věřím, že to budeme my!

Josefe a Josefe, díky za příjemně strávenou chvilku při povídání. Nezbývá, než popřát vám a Lipině hodně úspěchů, gólů, vítězství a také příjemně strávených dní ve Frýdku-Místku, našem Fajnem mjestě!

Zveme všechny fanoušky Lipiny na setkání s novou trenérskou dvojící v pátek 22. září od 18.30 hodin ve Sport baru ve Stovkách!
Těšíme se na Vás!!!

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FK Frýdek-Místek
FC TRINITY Zlín B