Hodnocení sezóny dorostu a dívek

Dnes v pondělí 11. 7. už začíná příprava mládeže na další sezónu 2022/23. Přinášíme Vám ovšem také druhou polovinu hodnocení mládeže z minulého ročníku, ve které se podíváme na nejstarší kategorii našich mladíků - dorost, ale také na něžnější pohlaví, neboť náš fotbalový klub Frýdek-Místku disponuje dívčími týmy.

Musím říct, že jsme asi těžší sezónu ještě neměli. Cíl ,,záchrana“ se podařilo splnit a všem nám spadl kámen ze srdce. Konečné deváté místo U19 je vzhledem k mladému kádru, a hlavně počtu hráčů skvělé. Celou sezónu jsme odehráli s převážně mladšími hráči. Většinu dorazového ročníku 2003 vlastní a.s. a měli jsme tak přetěžkou úlohu zachránit jak U19, tak U18 s hráči narozených v letech 2005, 2004 a pár hráči z roku 2003.

Celý dorost trpěl malým počtem hráčů, a proto jim musíme poděkovat, stejně jako trenérům mladšího dorostu za pomoc k cíli, který jsme si vytýčili. Nebylo to vůbec lehké, ale společně jsme celou situaci zvládli, i když to někdy bylo velice obtížné. V některých utkáních mladšího dorostu jsme si museli pomáhat i kluky z U15, kteří se rozhodně neztratili a předváděli skvělé výkony," okomentoval sezónu šéftrenér mládeže Roman Vojvodík.

Šéftrenér Roman Vojvodík

Hodnocení mládeže v sezóně 2021/22 - Dorost a dívky

Starší dorost U19

Soutěž: Moravskoslezská dorostenecká liga

Konečné umístění: 9. místo, 38 bodů, skóre 57:59

Nejlepší střelec: Ondřej Maléř - 9 branek

Nejvíce odehraných minut: Filip Klimeš - 2482 minut

Trenéři: Roman Vojvodík, Martin Prokop

Hodnocení: Co se týče mého mužstva nejstaršího dorostu, tak tady musím říct, že jsme předváděli celé jaro skvělé výkony a žádný soupeř nás nepřehrál. Parádními výkony jsme se vyhoupli až na deváté místo a úspěšně zakončili sezónu. Moc nám pomohl příchod hráčů z Ukrajiny, kteří mají nemalou zásluhu na naší záchraně. Chci také poděkovat a do další fotbalové kariéry popřát dorazovým hráčům ročníku 2003 mnoho štěstí. Začíná pro ně nová éra a snad ji zvládnou. Ještě jednou děkuji všem trenérům a hráčům za to, že těžkou sezónu jsme společně zvládli i přes těžkosti, které ji provázeli. Už se těšíme na novou sezónu a doufám, že se ve zdraví všichni setkáme na pondělním prvním tréninku," trenér Roman Vojvodík.

Starší dorost U19

Starší dorost U18

Soutěž: Moravskoslezská dorostenecká divize

Konečné umístění: 7. místo, 53 bodů, skóre 93:61

Nejlepší střelec: David Berek, Denis Němec a Matěj Střižík - 10 branek

Nejvíce odehraných minut: Lukáš Kiš - 1842 minut

Trenér: Rostislav Pikonský

Hodnocení: Tato sezóna byla z mého pohledu velmi dobrá, neboť jsme skončili na sedmém místě s celkovým počtem 53 bodů, a to nás museli několikrát podržet kluci z U16. Na některé zápasy jsme jeli dokonce jen v devíti lidech, a proto smekám před všemi kluky, kteří u mě nastoupili v sestavě. Rozhodně to nebylo vždy jednoduché, a právě proto oceňuji přístup ke každému utkání. Jsem hrdý za všechny kluky. Samozřejmě je stále na čem pracovat, ale ve všech vidím velký potenciál. Všem moc děkuji,“ trenér Rostislav Pikonský.

Starší dorost U18

Mladší dorost U17

Soutěž: Moravskoslezská dorostenecká liga

Konečné umístění: 11. místo, 32 bodů, skóre 46:73

Nejlepší střelci: Matyáš Cudzik a Lukáš Kunčík - 7 branek

Nejvíce odehraných minut: Jan Křížek - 2427 minut

Trenéři: Kamil Raška, Milan Šponer

Hodnocení:  Když jsme 17. 2. odjížděli v plném počtu 19 hráčů na soustředění, vypadalo to, že jaro konečně proběhne standardně a budeme řešit pouze to, kdo z kluků má nejlepší formu a kdo tedy bude v základní sestavě. V rámci soustředění jsme v modelovém utkání proti naši U19 podali velice dobrý výkon a těšili se, že se podobně budeme prezentovat i v mistrovských utkáních. Jenže právě soustředění se zpětně ukázalo jako počátek dalšího nestandardního půlroku. Právě tam totiž došlo k prvnímu nešťastnému zranění. Postupně následovaly i jiné zdravotní potíže dalších hráčů a to se s námi následně vleklo celé jaro. Do toho se přidala ne moc dobrá tréninková morálka některých hráčů a rovněž ztráta vášně několika kluků pro fotbal a ukončení jejich působení v klubu. Myslíme si, že i to je další důsledek covidového výpadku.

Ještě první utkání jara v Šumperku jsme odehráli skvěle, ale pak začaly následovat problémy se složením sestavy (naštěstí nám vždy pomohli hráči z U16) a čtyři zápasy bez vstřelené branky. Otáčet se to začalo až s příchodem kluků z Ukrajiny, kteří nejenže doplnili naše prořídlé stavy, ale svou výkonností dokázali pozvednout i kvalitu hry. Začaly se dostavovat i vítězství. A pokud jsme prohráli s týmy z popředí tabulky, jako je Slovácko, Brno nebo Jihlava, byly to prohry po velice dobrých výkonech. Kluci se začali ztotožňovat se způsobem hry, které jsme po nich požadovali a to přinášelo uspokojení i nám, trenérům.

Mladší dorost U17

Věřím, že ti kluci, kteří zůstali a budou pokračovat v našem klubu, mají všechny předpoklady pro to, aby se stali platnými hráči staršího dorostu. A že budou i nadále podávat takové výkony, které budou přinášet užitek jak týmu, tak i uspokojení jim samotným. Na závěr se sluší poděkovat všem těm hráčům, kteří přispěli k tomu, že jsme dokázali odehrát jaro nejen v naši, ale i v dalších dorosteneckých soutěžích – někdy museli absolvovat i dvě utkání během víkendu, nebo nastoupit do dvou utkání po sobě. Za to jim patří velké díky.

A zajímavost na závěr – nejlepším kanonýrem soutěže se s 52 vstřelenými brankami (což je o 6 branek víc, než jsme dokázali vsítit my, jako celý tým), stal Filip Večeřa ze Zbrojovky Brno. Proti nám se ovšem nedokázal prosadit ani jednou!:-)

Děkujeme klukům za krásné dva roky společné spolupráce a přejeme jim hodně štěstí ať už v další fotbalové kariéře, tak i v osobním životě,“ trenéři Kamil Raška a Milan Šponer.

Mladší dorost U17

Mladší dorost U16

Soutěž: Moravskoslezská dorostenecká divize

Konečné umístění: 12. místo, 38 bodů, skóre 75:85

Nejlepší střelci: Lukáš Novák - 14 branek

Nejvíce odehraných minut: Lukáš Novák - 2496 minut

Trenéři: Lubomír Macíček, Miroslav Poledník

Hodnocení: Kluci se při přechodu ze žáků do dorostenecké kategorie museli vyrovnat s tím, že jsme v sezóně hráli s týmy, které měli o rok starší kluky. V celkovém hodnocení jsme ovšem fotbalově nepropadli. Byli zápasy kdy nám museli pomoci kluci z U17, protože nám v létě odešlo několik opor do Baníku, Sigmy nebo Opavy, ale zůstali kluci kteří chtějí hrát za Lipinu.

Borci odehráli spoustu zápasů, v některých nás soupeř přehrál ať už fotbalově nebo silou, ale také byly zápasy, kdy měli navrch naši kluci. Tato sezóna byla velká škola a příprava na další dorostenecké kategorie a teď je na klucích, jak s tím naloží. Určitě tu je fotbalová kvalita a schopnost se prosadit. Přeji klukům hodně fotbalového štěstí, a hlavně zdraví bez zranění v další kariéře," trenéři Lubomír Macíček a Miroslav Poledník.

Mladší dorost U16

Dívky

Hodnocení: „Dívčí sekce je v našem klubu stále trošičku jiná než ta chlapecká. V prvé řadě tím, že skoro ke všem dívkám musíme přistupovat jako k začínajícím fotbalistkám, jelikož k nám přicházejí opravdu během celého roku a v jakémkoli věku od tří do sedmnácti let. Dívčí fotbal je stále krapet specifický, a proto je moc fajn, že se o našem klubu ví, že mohou holky přijít a s fotbalem začít jak v pěti, tak třeba v šestnácti letech.

A i když některé dívenky a slečny u nás táhnou již třetí sezónu, stále jsou doplňovány novičkami, a i proto pro nás není výsledek naších zápasů důležitý, ale jde o to, co se holkám v zápase povede. Jak všichni trenéři ví, je velmi těžké převést kvalitu dětí z tréninků do zápasů. ale to vše k tomu patří.

Být fotbalistkou je dlouhá, až životní cesta a my trenérky se snažíme, ať je to pro ně hlavně radostná cesta. Proto se mé hodnocení bude od těch chlapeckých lišit. Absolutně nejvíce chci všem trenérkám poděkovat za to, že pochopily, že čím déle bude holky bavit trénink a náš přístup, čím déle nás budou vyhledávat a chtít být s námi, nehledě na výsledky, tím více nám dávají času, abychom je na těch trénincích a zápasech co nejvíce naučily.

A tohle se nám daří a hodláme v tom pokračovat. U dívek je potřeba si všeobecně uvědomit, že ony se ten fotbal naučí, ale potřebují k tomu vytvořit "to správné" prostředí. Tato sezóna byla pro nás všechny velmi náročná, jelikož se konečně začaly vyskytovat i dívčí soupeřky a chtěli jsme hrát i s nimi. Tyto zápasy už byly pro nás do kalendáře navíc, jelikož jsme v mladších i starších přípravkách, ale také v mladších žákyních absolvovali okresní soutěž mezi chlapci.

Je zřejmé a výborné, že holky nasbíraly mnoho zkušeností mezi kluky, a proto jsme proti dívkám mohli vesměs nastupovat s mladším kategoriemi, a i přesto jsme byly vyrovnaným soupeřem. Určitě bych chtěla vyzdvihnout výborné zapojování juniorek do kádru žen a také 100 % nárust juniorek co do počtu hráček.

Velká poklona náleží kategorii mladších žákyň, jež hrály soutěž proti stejně starým klukům, ale také proti starším a popraly se s tím náramně, nesvěsily hlavu do posledních vteřin a stále se rvaly o vstřelený gól, až za námi chodili trenéři chlapců a chválili nasazení holek a jejich chuť stále hrát. Starší přípravky si vedly výborně ve své soutěži a urvaly mnoho vstřelených gólů. Mladší přípravka zase mnohdy kluky parádně přestřílela a výhru zde vidíme v tom, že se nám konečně podařily zapojit i "covidové" ročníky do hry.

Co se týče předpřípravky, tak tam se nám povedlo ohromně zvýšit povědomí o dívčím fotbale, a to hlavně díky projektu UEFA DISNEY PLAYMAKERS. Dívenky si v něm od tří let užívají sportovního kroužku jen mezi dívkami, poznávají základní prvky fotbalu a vším je vždy provází pohádka. Na podzim se jedná o animovanou komedii Úžasňákovi, na jaře je to pro změnu Ledové království.

V našem kraji jsme jediný klub, který tento kroužek holčičkám nabídl jak na podzim, tak na jaře a my musíme říct, že v něm s radostí budeme pokračovat nadále, jelikož se mnoho dívek díky němu zapojilo/zapojí do fotbalové přípravky a radost dívek z pohybu a her je nepopsatelná.

Další pozitiva jsou také ty, že do šesté fotbalové třídy na základní škole, opět nastupují naše tři fotbalistky, což se jíž stává krásnou tradicí a dívky si tak mohou i dopoledne užívat tréninky navíc. Je perfektní, že se dívky výborně doplňují a vzájemně si v kategoriích pomáhají. Holky udělaly obrovský kus práce a my se moc těšíme kam se zase posunou za další rok.

Nyní nás čekají přechody do starších kategorií, ale také pouze dívčí soutěže, které se v našem kraji od září rozjíždí. Je krásné být v kraji, kde bude soutěž dívčích přípravek skoro o deseti týmech, žákyň o cca osmi týmech a dorostenek rovněž okolo osmi týmů. Podpora kraje dívek je luxusní a další sezónou nám tady vznikne základní kámen, který budeme všichni dále zvelebovat. Krásnou tečkou za touto sezónou byla pomoc naších dívek na Euru žen do devatenácti let, které se konalo i u nás na stadionu a holky se mohly naživo setkat s holkami, fotbalistkami, které si plní své sny, stejné sny, jako má mnoho naších Lipinských mladých dívek a slečen. Na závěr bych chtěla poděkovat trenérkám, rodičům, kolegům a klubu, bez těchto všech by nebylo nic a žádné sny naších fotbalistek,“ trenérka Jana Sikorová.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B