Na Stovky přijede rozjetý Hodonín

Frýdeckomístečtí hráči se v květnu představí na Stovkách hned třikrát. V prvním utkání přivítají Hodonín. Ten na jaře patří mezi nejlepší kluby Moravskoslezské fotbalové ligy, neboť z deseti zápasů zvítězil hned sedmkrát a posunul se až na 6. místo. Válcovny jsou na 10. pozici. Výkop utkání je v sobotu 13. května od 16:30 hodin.

Trenér Robert Pištěk: Soupeř se na jaře rozjel k výborným výsledkům, takže nás čeká kvalitní celek. Znovu ale opakuji, že na soupeře se v tuto chvíli až tak nezaměřujeme. Důležité je, abychom my podali zodpovědný výkon.


Bod vystřelil Massaniec

V 11. kole zavítal Frýdek-Místek do Hodonína. Domácí se jako první dostali k nějaké vážnější střele na bránu, o kterou se v 18. minutě postaral David Helísek, ale Michael Gergala si s jeho pokusem na přední tyč poradil. O sedm minut později měl Hodonín obrovskou šanci na vedení, neboť se k odraženému míči uvnitř vápna dostal Libor Bobčík, ale jeho rána orazítkovala horní tyč válcovenské svatyně. Po půl hodině zápasu se ke střele dostal také Patrik Švantner, ale Gergela byl znovu připraven.

Následně zkoušel Patrik Rubý překvapit brankáře přízemní střelou z dálky, ale minul domácí svatyni. V nastavení první půle získal balón Michal Velner, který jej posunul na levou stranu Dominiku Konečnému, jenž našel na hranici malého vápna Mariána Kovaříka, ale nejlepší střelec Lipiny v obrovské příležitosti trestuhodně přestřelil bránu Martina Petráše. První poločas tak branku nepřinesl.

Do druhé části zápasu vstoupil Frýdek-Místek aktivně, ale pokus Massaniece zpoza vápna nebyl nebezpečný. V 58. minutě právě válcovenský stoper nezachytil přihrávku Bobčíka na Tomáše Langera, který uvnitř šestnáctky hledal před bránou Martina Holka, jenž hlavou zakončil za brankovou čáru, kde balón sice odkopl Jakub Blejchař, ale pozdě - 1:0. Posléze se v další akci dostal do zakončení Bobčík, ale jeho pokus na dlouhou nohu letěl vedle.

V 75. minutě to Rubý opět zkusil z dálky, ale tentokrát jeho zakončení letělo pouze nad svatyni Hodonína. O čtyři minuty později si rohový kop vzal na starost právě Patrik Rubý a svým centrem našel hlavu Jakuba Massaniece, jenž zakončil do levé části brány - 1:1. Před koncem se Tibor Jáger dostal ke střele z hranice vápna, ale Gergela jeho plavající pokus dokázal vyrazit. Utkání tak skončilo remízou 1:1 a obě mužstva si rozdělila po bodu.

Robert Pištěk (FK Frýdek-Místek): „Dnešní bod musíme brát všemi deseti, protože náš výkon nebyl dobrý. Absolutně nám chybí touha a herní odvaha."

FK Hodonín - FK Frýdek-Místek 1:1 (0:0)

Branky: 58. Holek - 79. Massaniec

Sestava HOD: Petráš (K) – Helísek, Dressler, Smékal (61. Pazdera), Sukup, Švantner, Bobčík, Holek (75. Jáger), Bohun (88. Kadlec), Langer, Dunda

Sestava FM: Gergela – Blehchař, Massaniec, Velner (K), Konečný (69. Kostka), Zupko (69. Martiník), Dadak, Vlachovský, Kovařík, Hykel, Rubý


Hodonín remizoval s Hranicemi

Brzká branka v páté minutě je nejspíš ukolébala. Fotbalisté Hodonína v sobotním duelu sedmadvacátého kola Moravskoslezské fotbalové ligy darovali bod za remízu 1:1 Hranicím, které bojují ve spodních patrech tabulky o udržení. „Potkal nás den blbec, opravdu nám to nešlo. Hodně kluků hrálo pod svoje možnosti, nedařilo se nám,“ zhodnotil utkání hodonínský kouč Pavol Švantner.

Ten řešil v minulých dnech problémy se složením obranné formace. Ke zraněným Davidu Helískovi a Milanu Kadlecovi se přidal ještě Patrik Dressler, který bude chybět ještě několik týdnů. „V obraně zaskakuje záložník Peťa Bohun, který na bekovi v minulosti hrával, v žádném případě nezklamal. Horší je to se stoperskou dvojicí Kyselka-Dunda, která není tolik sehraná. Tentokrát se nedařilo ani Dundovi, viděl jsem tam příčinu naší nepříznivé herní stránky. Rozehrávka zezadu nám vázla,“ neskrýval zkušený stratég.

Přesto se domácí po rychlé akci ujali už v páté minutě vedení, kdy se střelou na zadní tyč prosadil Libor Bobčík. Navýšení skóre se však hodonínští příznivci nedočkali. Ve svých šancích neuspěli Tomáš Langer ani Erik Burac, který se ocitl hned dvakrát tváří v tvář hostujícímu gólmanovi. „Věděli jsme, že soupeř se nachází na spodku tabulky a bojuje o každý bod. Naše herní stránka bohužel upadala, nedrželi jsme balon a hru neměli pod kontrolou,“ mrzelo Švantnera.

Po změně stran si domácí vážnější brankovou příležitost nevypracovali, naopak Hranice v devětašedesáté minutě Lukášem Hapalem srovnaly. „Druhý poločas byl pro mě velké zklamání. Soupeř nás překonával jednoduchou hrou, jenom nakopával balony. Z naší strany jednoznačně nepovedené utkání s řadou nepřesností,“ kroutil hlavou trenér.

Toho víc než konečná remíza 1:1 štval herní projev jeho celku. „Neřekl bych, že je to velká ztráta, nejsme mančaft, na kterém je tlak, že musí pořád vyhrávat. I takové výsledky fotbal přináší, ale víc než ztráta dvou bodů mě mrzí náš herní projev, který opravdu nebyl dobrý. Budeme se zabývat tím, proč byl náš výkon takový. Do příště na tom musíme zapracovat. Ale věřím, že k žádnému podcenění soupeře nedošlo,“ dodal Švantner.

FK Hodonín - SK Hranice 1:1 (1:0)

Branky: 5. Bobčík – 68. Hapal

Sestava HOD: Petráš (K) – Bohun, Dunda, Kyselka, Sukup - Glushach, Burac (46. Pernica), Bobčík, Langer, Raisigl (46. Jáger (73. Mazuch) - Holek


Derby vítěze nepřineslo

Derby nakonec ani v odvetě nemělo vítěze. Blíže k výhře měli hosté z Frýdku-Místku, kteří v zápase dvakrát vedli. Bojovnost však zdobila především domácí 1. BFK. Na Valcíře bylo zvědavo šest stovek diváků, kteří si v sobotním odpoledni určitě přišli na své. Do vedení se dostali hosté již ve 14. minutě hry, kdy Obuch z rohového kopu našel hlavičkujícího Jakuba Blejchaře a ten trefil přesně pravý kout frýdlantské branky – 0:1. Po půlhodině hry měl domácí celek slibnou příležitost k vyrovnání, když Velička posunul míč na Hajnoše, ten ale zamířil těsně kolem pravé tyče gólmana Gergely.

Domácímu trenérovi Šrámkovi vyšlo dokonale poločasové střídání. Škorik nebyl na hřišti sotva ani minutu a jeho zásluhou bylo srovnáno. Literákův aut prodloužil hlavou hostující Nevřela, následně došlo k faulu Střelce na Švrčka, sudí Proske správně ponechal výhodu, jelikož míč se odrazil k úplně volnému Ondřeji Škorikovi a ten už neměl problém poslat balon do opuštěné části frýdecko-místecké brány – 1:1.

Obrat ve skóre mohl nastat v 54. minutě, kdy se z čista jasna objevil před gólmanem Gergelou osamocený Švrček. Domácí obránce zamířil levačkou pouze do ruky hostujícího brankáře, následná dorážka Veličky byla sice gólová, ale také ofsajdová. O osm minut později mohli domácí příznivci vyvolávat jméno Ondry Prepsla, který nohou vyrazil gólovou ránu Janjuše na rohový kop. Narůstající tlak hostů přeci jen skončil brankou. V 70. minutě Frýdlant ponechal příliš volného prostoru Patriku Rubému, který svou silnější levačkou propálil Prepsla v bráně – 1:2.

Valcíři tak podruhé v tomto zápase vedli jednobrankovým rozdílem. Bojovnost domácích ovšem nepolevovala a v 79. minutě přišlo další srovnání stavu. Standardní situaci vyřešil Vojtěch Hajnoš tím nejlepším možným způsobem, levačkou totiž poslal míč přes zeď přímo do šibenice Gergelovy branky – 2:2. V závěrečné desetiminutovce chtěly oba celky ještě překlopit tu pověstnou mističku vah na svou stranu. Největší příležitost měl po dlouhém výkopu Prepsla odchovanec Lipiny Velička, ale jeho pokus prosvištěl kolem brány. (zdroj: 1bfk.cz)

Martin Šrámek (1. BFK Frýdlant n. O.): „Bod beru, jelikož jsme dvakrát prohrávali. Sice jsme vstřelili druhý gól během krátké chvíle, ale ten padl bohužel z ofsajdu. To byla škoda, jelikož tohle mohla být klíčová situace, kdy jsme mohli během chvilky otočit skóre a jít do vedení. Dnes jsme ale nepodali moc dobrý výkon. Ovlivnila to i ta třetí minuta, kdy šli hosté dost nevybíravě po Varym a ten má velký krvavý šrám na noze. Přitom jejich hráč nedostane ani žlutou kartu, za mě to byla jasná surová hra. Vždyť on má nohu od stehna po lýtko sjetou špunty. Každopádně ale musím kluky pochválit za bojovnost. Dvakrát jsme v zápase prohrávali, nevyvíjelo se to pro nás vůbec dobře.“

Robert Pištěk (FK Frýdek-Místek): „Myslím, že jsme začali velmi aktivně. Soupeř se trochu hledal, čehož jsme využili a zúžitkovali gólem Blejchaře ze standardní situace. Bohužel nám tento gól, místo toho abychom měli hlavy nahoře, absolutně svázal nohy, nechápu to. Povolili jsme, asi jsme se báli o výsledek, dostali jsme Frýdlant do hry a ten byl vyrovnaným soupeřem. Od čtvrtka jsem všechny upozorňoval, že souper hází z pravé strany dlouhé auty. V první půli jich měl Frýdlant snad deset a hned na začátku druhé části, po naší nedokonalosti, měl soupeř další aut, který propadl a bylo vyrovnáno na 1:1. Špatný vstup s námi zamával a chvíli trvalo, než jsme se z toho otřepali. Následně měl velkou šanci Janjuš, kterou ale neproměnil. Nakonec se nám po krásné akci Konečného, Obucha a Rubého podařilo podruhé skórovat. Poté jsme ale obdrželi gól po standardce, která byla za mě vymyšlená, protože to faul Blejchaře v žádném případě nebyl. Vezeme bod z venku, s hrou rozhodně nejsem spokojený. Nyní se musíme připravit na další utkání s Hodonínem.“

1. BFK Frýdlant n. O. - FK Frýdek-Místek 2:2 (0:1)

Branky: 47. Škorik, 79. Hajnoš - 14. Blejchař, 70. Rubý

Sestava FM: Gergela – Velner (K), Blejchař, Massaniec, Nevřela – Obuch, Hykel – Janjuš (64. Konečný), Rubý, Martiník – Střelec (81. Barkov)