Závěr sezóny ve Velkém Meziříčí

V posledním utkání letošní sezóny zavítá Lipina do Velkého Meziříčí. Vzájemné utkání na Stovkách skončilo remízou 2:2. Soupeř se nachází na sestupové 17. pozici s počtem 30 bodů, zatímco Válcovny jsou na 13. místě se 40 body. Úvodní výkop je v sobotu 17. června od 17:30.

Trenér Robert Pištěk: Pro domácí zápas o vše, takže čekám obrovské odhodlaní ze strany Velkého Meziříčí a dobrou diváckou kulisu. Co se týče nás, tak rozhodně nejedeme do Velmezu dohrát sezónu. V případě výhry můžeme poskočit o několik míst v tabulce nahoru a to je náš cíl.


Na podzim gólová remíza

V posledním zápase minulého roku se Frýdek-Místek utkal s Velkým Meziříčí. Válcovny chtěly navázat na poslední vzájemný zápas z dubna, kdy zvítězili na Stovkách 2:0. Do utkání ovšem vstoupili lépe hosté. Už v páté minutě se totiž Antonín Plichta dostal do zakončení na hranici ofsajdu, ale jeho pokus vyrazil Michael Gergela. V 18. minutě se poprvé ozvali Lipinští. Marek Kostka poslal z levého křídla míč na hranici pokutového puntíku, ale zakončení Pavla Zupka skončilo několik metrů vedle brány.

V 37. minutě si vzal rohový kop na starost Tomáš Hykel, ale jeho centr na zadní tyči zakončil Michal Velner rovněž vedle svatyně Adama Zdeňka Dubce. O dvě minuty později padla úvodní branka tohoto zápasu. Na centr Petra Dolejše z pravé strany nedosáhl gólman Gergela a Antonín Plichta zakončil do prázdné svatyně - 0:1. Ve 41. minutě Patrik Rubý skvělou přihrávkou vyslal do šance Jana Martiníka, ale jeho levačka skončila v boční síti. Dvě minuty před přestávkou právě Martiník posunul míč do velké příležitosti Rubému, ale jeho připravené zakončení vyrazil Dubec. Velké Meziříčí po první půli vedlo 1:0.

Začátek druhé půle byl stejně aktivní jako konec té první. Už po třech minutách se Plichta dostal k dalšímu zakončení, ale pro jeho lob si před brankovou čárou doběhl válcovenský gólman. V 52. minutě Hykel našel uvnitř šestnáctky Martiníka, ale jeho pokus levačkou letěl vedle. V 54. minutě se hosté dočkali druhé branky. Gergela chytil malou domů do rukou a sudí Dorotík tak nařídil nepřímý kop, který byl rozehrán na Petra Dolejše, jenž zakončil do pravé šibenice - 0:2.

V 59. minutě měl Mirek Malata na kopačce třetí gól, ale jeho zakončení z úhlu skončilo vedle prázdné svatyně. O minutu později se Massaniec dopustil velké chyby, ale tentokrát Dolejš ve vyložené situaci pálil vedle pravé tyče. Frýdeckomístečtí tak ustáli dvě velké šance a v 72. minutě sami udeřili. Marián Kovařík totiž z pravé strany posunul balón před bránu Janu Martiníkovi, který byl těsně bráněn obráncem, ale i přesto dokázal dostat balón za brankovou čáru - 1:2.

V 82. minutě si připsal debutový start dorostenec Denis Němec a o dvě minuty později přišlo vyrovnání. Hykel fantastickým lobem za obranu oslovil Patrika Rubého, který se snažil přelobovat brankáře, ovšem tuto práci udělal hostující obránce a domácí hráč i s následným podklouznutím dostal balón také za brankovou čáru - 2:2. Ke konci zápasu se Lipina snažila získat tři body, ale žádnou větší příležitost si už nevytvořila. Zápas tak skončil remízou 2:2.

Robert Pištěk (FK Frýdek-Místek): „Náš výkon byl už takový standard pro celý podzim, kdy jsme nějakým způsobem měli více ze hry. Řekl bych, že v prvním poločase, kromě nějaké té pětiminutovky jsme hru ovládali my. Vytvořili jsme si také více šancí, kdy jsme hrozili především ze stran hrací plochy, ale ty jsme bohužel nevyužili. Dá se říct, že soupeř skóroval z jediné šance, kterou si vytvořil po špatném odkopu a chybě gólmana. Do druhé půle jsme apelovali na hráče, že zápas chceme otočit, protože hrajeme doma s týmem, který je spíše na dně tabulky a přijde situace, kdy zahrajeme malou domů, která ale za mě nebyla. Velké Meziříčí této nabídky využilo a bylo to o dvě branky. Následně jsme přežili další dvě velké šance, kdy jsme zbytečně otevřeli obranu. Posledních pětadvacet minut jsme už soupeře pořádně zatlačili a vstřelili dvě branky. První po akci Kovaříka, který předložil míč Martiníkovi a druhá po skvělé spolupráci Hykela s Rubým. Následně jsme se ještě pokoušeli otočit celý zápas, ale bohužel nám asi pár minutek navíc chybělo.“

Jan Šimáček (FC Velké Meziříčí): Zápas jsme měli opět jako několikrát v této sezóně dobře rozehraný, ale jak už je zvykem, tak jsme ho nedotáhli do vítězství. Před zápasem bych bod bral, po jeho průběhu si myslím, že jsme měli mít tři.

FK Frýdek-Místek - FC Velké Meziříčí 2:2 (0:1)

Branky: 73. Martiník, 84. Rubý – 39. Plichta, 54. Dolejš

Sestava FM: Gergela – Nevřela (67. Burgo), Massaniec, Velner (K), Kostka, Konečný (58. Kovařík), Zupko (82. Němec D.), Dadak, Martiník, Hykel, Rubý

Sestava VM: Dubec – Puža (K), Dolejš, Štourač (78. Bílý), Franěk, Plichta, Malata Mi. (68. Partl), Sysel, Malata Ma., Karmazín, Mucha


Velké Meziříčí v propasti sestupu

Velké Meziříčí je před posledním utkáním sezóny v obrovským problémech, neboť se nachází na sestupovém 17. místě. V minulém utkání zavítalo do Hranic, kde chtělo urvat vítězství. „My musíme v Hranicích bodovat a pak porazit Frýdek. Matematicky nám sice ani šest bodů nemusí stačit, ale já jsem přesvědčený, že dvě výhry by nás ve třetí lize zachránily. Ale předpoklady jsou jedna věc, realita pak druhá,“ pousmál se Šimáček. 

Vývoj utkání v Hranicích byl ovšem zcela proti předpokladům a přáním trenéra. Už ve druhé minutě se prosadil Cagaš a v 16. minutě zvýšil vedení domácích Vymětalík. Začátek druhého poločasu byl pro hosty ještě katastrofálnější, neboť během devíti minut obdrželi další tři branky, kdy zkompletoval hattrick Cagaš a jednou se trefil Koláček. V 61. minutě sice snížil Plichta, ale posléze se dvakrát prosadil Koláček, jenž se rovněž postaral o hattrick. Velké Meziříčí tak odjelo z Hranic s výpraskem 1:7.

Může jít o obrázek 2 lidem , people playing soccer , people playing football a cleats

Jan Šimáček (FC Velké Meziříčí): Zápas nemá cenu hodnotit. To, co jsme předvedli, by nestačilo možná ani v kraji. Dnes to vypadalo, jako bychom byli už na dovolené a ne na zápase, kde nám jde o život ve třetí lize.

SK Hranice - FC Velké Meziříčí 7:1 (2:0)

Branky: 2., 48. a 54. Cagaš, 46., 70. a 73. Koláček, 16. Vymětalík

Sestava VM: Lancman – Puža (C), Bouček (80. Havlík), Dolejš, Partl, Plichta, Malata Mirek, Sysel (46. Lokvenc), Malata Marek, Štourač (69. Crhan), Mucha


Kroměříž na Stovkách oslavila postup

První půle patřila především hostům z Kroměříže. Už po deseti minutách byli pár centimetrů od vedoucí branky. Adam Houser navedl míč na střed a křížným centrem našel na zadní levé tyči Šimona Chwaszcze, jehož hlavičku Jiří Prokel vyrazil do tyče a následně balón chytil na brankové čáře. O pár minut později musel Prokel znovu zasahovat po nepříjemně padajícím centru do jeho brány. Ve 21. minutě se Chwaszcz dostal opět do šance, ale jeho zakončení prošlo kolem frýdeckomístecké svatyně.

Ve 39. minutě se Tomáše Jeleček dostal ke hlavičce, ale Prokel znovu fantasticky zasáhl na brankové čáře. O dvě minuty posléze už ale Kroměříž utrhla vedení na svou stranu. Nejprve se Patrik Rubý dopustil faulu za žlutou kartu a následně se z přímého kopu excelentně prosadil Adam Houser - 0:1. Lipina tak šla do poločasové přestávky s jednogólovou ztrátou.

Začátek druhé půle započal ve stejném duchu jako ta první a Kroměříž si vypracovala hned dvě zakončení hlavou, ze kterých jedno skončilo na tyči válcovenské brány. Po chvíli měl Chwaszcz další šanci, ale Prokel z ní opět vyšel vítězně a to dalším skvělým zákrokem. Posléze si také Lipina vypracovala pár šancí.

Maxim Obuch si sběhl na signál z rohového kopu, ale jeho nebezpečná volej skončila vedle brány. O pár chvil později se Jakub Massaniec sice dostal ke hlavičce, ale tu v těžké situaci nedokázal zkorigovat. Kroměříž si tak uchránila těsný náskok a díky remíze Hlučína postoupila do druhé nejvyšší soutěže.

Robert Pištěk (FK Frýdek-Místek): „Mrzí mě, že jsme se na domácí půdě a před našimi fanoušky rozešli s porážkou. Na druhou stranu jsme se dnes museli vypořádat s absencí čtyř víceméně nejzkušenějších hráčů. Šanci tak dostali například dorostenec Denis Němec nebo v bráně Jirka Prokel, který zápas zvládl velmi dobře a nad moje očekávání. Každopádně v první půli byla Kroměříž jednoznačně lepší na hřišti, vytvářela si šance, zatímco my jsme zbytečně odevzdávali balóny. V prvním poločase jsme mohli udržet bezbrankové konto, ale bohužel přišel nesmysl Patrika Rubého před naši šestnáctkou a soupeř skóroval z přímého kopu. Za druhý poločas musím kluky pochválit, protože se rvali o výsledek a myslím, že jsme byli na trávníku lepším týmem. Soupeř hrozil převážně z centrů, které mířily na Chwaszcze, jenž tyto příležitosti umí zakončovat, takže měl Jirka v bráně plno práce. My jsme si ovšem taky vytvořili zajímavé situace, ve kterých se ocitli Obuch nebo Massaniec. Dnes tedy bohužel prohra a pokud to shrnu, tak i zasloužená. Kroměříž byla lepší."

FK Frýdek-Místek - SK HS Kroměříž 0:1 (0:1)

Branky: 41. Houser

Sestava FM: Prokel – Kostka, Blejchař, Massaniec, Nevřela (76. Kohut), Janjuš (59. Barkov), Obuch, Němec D. (46. Zupko), Střelec, Martiník (69. Konečný), Rubý (C)