Šmíd: Hráči mají ideální možnost se ukázat

Po uplynulé sezóně jsme se na její hodnocení zeptali také sportovního ředitele mládeže a zároveň trenéra U15 Radka Šmída. Ten se vyjádřil k několika kategoriím, zdůvodnil zrušení future týmů a nastínil plány a cíle nejen pro nejstarší dorost.

Jako sportovní ředitel musíš být určitě spokojen. Postup U19, stejně jako její rezervy. Starší žáci se pod tvým vedením zachránili v žákovské lize. Jaký je tvůj pohled na uplynulou sezónu?

Spokojenost je určitě na místě, ale v první řadě musím poděkovat všem trenérům a hráčům, protože tlak byl na ně opravdu velký. Ne každý se v jejich letech dokáže s tímto vyrovnat, a proto bylo důležité, aby je na to trenéři dokázali připravit a to se podařilo. Zmínil si také U15. Poprvé se v této kategorii hrálo o přímý sestup, neboť tato TOP soutěž byla uzavřená a poslední hrál baráž. Mi se osobně tato varianta přímého sestupu nelíbí, protože se v zápasech vytratilo samostatné rozhodování hráčů na hřiště a převládalo taktické rozhodnutí. Zachovat soutěživost určitě ano, ale ne na úkor vývoje jednotlivců. Kategorii U19 paradoxně pomohlo, že už tuto soutěž hráli kluci spolu dvě sezóny, protože jsme neměli ročníky z důvodů, ke kterým se již nechci vracet. Někteří hráči byli mladší i o dva roky a někteří si nejvyšší dorosteneckou ligu vykopali ještě pro sebe.

Určitě si každý frýdeckomístecký fanoušek fotbalu přál postup U19 do 1. ligy. Po oslavách ale přicházejí starosti, a to se skladbou týmu. Pravděpodobně budete muset sáhnout po hráčích z jiných klubů. Cíl asi nebude žádný jiný, než se udržet, což vzhledem k nabité konkurenci bude nesmírně obtížné.

Ano, naprostá pravda, starosti vystřídaly starosti :). Samozřejmě se už před koncem sezóny rozjely plány, administrativa a podobné věci. Pracuje se na vhodném doplnění kádru. Pro některé hráče z okolí je 1. dorostenecká liga velká výzva. Chtějí se u nás poprat s prvoligovými celky a nyní je pro ně ideální možnost se ukázat. Chceme se určitě dobře připravit, abychom tam nebyli jenom do počtu a v takové soutěži ukázali, že i my máme šikovné a kvalitní hráče.

V následující sezóně by měl dorost disponovat čtyřmi kategoriemi stejně jako žáci.

Jak říkáš, v této sezóně budeme mít čtyři družstva dorostu. U19 a U17 budou hrát 1. dorosteneckou ligu a U18 s U16 krajský přebor. U18 ovšem nebude trénovat samostatně, nýbrž bude fungovat jako vytěžovací ročník, což znamená, že na zápasy bude složena ze všech hráčů dorostu. U16 čeká také turnaj V. Marečka, kde se v prvním kole utká doma s Vyškovem.

Disponujeme samozřejmě čtyřmi žákovskými týmy od U15 po U12. To, že jsme se rozhodli zrušit rezervní týmy žáků má několik důvodů. V první sezóně náš plán mít future týmy plnil účel. Ten spočíval v minutáži pro hráče, kteří mohli a měli možnost ukázat, že i oni byli mohli naskočit do TOP žákovských soutěží. Bohužel, nyní nejsou kádry všech ročníků takové, abychom drželi tyto soutěže. Druhý důvod je ten sportovní. Někteří hráči a rodiče si z toho totiž udělali kroužek, nechtěli chodit čtyřikrát týdně na trénink, ba dokonce i na zápasy a tím pádem se sportovně nemohli posunovat. Podotýkám, že tréninkové jednotky měli společně se svými ročníky. Nechceme nikoho nutit, aby hrál fotbal a chtěl se zlepšovat.

Máte už nějak jasno o tom, jak bude vypadat složení trenérských dvojic či trojic?

Co se týče trenérských pozic, vše stále řešíme a na nějakých 90 % jsme domluvení. Bohužel, ať chceme či ne, dorostenecká liga je náročná především časově a trenéři mají samozřejmě své zaměstnání. Důležité jsou v těchto soutěžích také trenérské licence.

Jak si spokojen se zařazováním mládežnických hráčů do A-týmu? V minulém ročníku odehrál Tomáš Kohut 221 minut, Denis Němec 197. Bohužel se zatím ani jeden z těchto útočníků v mistrovském utkání našeho áčka neprosadil.

Tohle je přesně nás cíl. Začleňovat co nejvíce našich odchovanců do mužské kategorie. Samozřejmě bych byl rád, kdyby kluci měli větší minutáž, ale je tam spousta podmínek, které se musí sejít. To, že se kluci v soutěži střelecky neprosadili není katastrofa a určitě to přijde, vždyť Denis Němec byl nejlepším střelcem druhé dorostenecké ligy s 21 brankami.

Jaké jsou tedy cíle a vize mládežnického fotbalu ve Frýdku-Místku pro následující sezónu?

Ty jsem vlastně už zmínil. U kategorie U19 je to jednoznačně záchrana v nejvyšší soutěži. U ostatních mužstev jedeme pořád stejně. Vychovávat nejen fotbalisty, ale také kluky po lidské stránce a to třeba tak, aby se znovu objevili v nějakém velkém klubu. Nyní je to třeba Michal Fukala, jenž hraje za Slovan Liberec a nedávno si zahrál EURO do 21 let. Dále Tomáš Ostrák hrající MLS v USA. Martin Hrubý jako dvojka v bráně Baníku Ostrava či Daniel Šmiga, který hraje ve Slavii Praha.

Veškerý sportovní život začíná v samém zárodku, ve fotbalovém prostředí můžeme zmínit naši školičku.

Školička je obrovský krok dopředu a opět klobouk dolů před trenéry, kteří mají trpělivost s tak malými dětmi. Už takto malé děti chtějí běhat, skákat, hrát si, a to je přesně ono. Nechat děti se na hřišti vyvíjet přirozeně a sportovně.