Radek Šmíd: Vidět odchovance v nejvyšších soutěžích je náš cíl

Další rozhovor z naší série nám poskytl šéftrenér žákovských kategorií a zároveň trenér naší ligové sedmnáctky Radek Šmíd.

Radku, nejprve se zeptám na tvůj celkový pohled na mládež. Když se ohlédneš za téměř skončeným podzimem, jaké bude tvé hodnocení našich žákovských týmů?

Tak jedno hodnocení je z pohledu na tabulky. Tak, jak to vnímají hráči, rodiče a veřejnost. V kategoriích U15, U14 můžeme říct, že by se mohli pohybovat výše, U13 je “podzimní mistr”, U12 je v lepší polovině tabulky a tím pádem u těchto dvou kategorií by měla panovat spokojenost. Druhý pohled hodnocení je, že jdeme svojí cestou výchovy, kterou jsme si s vedením klubu nastavili, a která, dle mého názoru, funguje. Ta opravdová spokojenost tedy přichází až při přechodu do kategorii mužů. Vidět naše odchovance v nejvyšších soutěžích je náš hlavní cíl, ke kterému se směřuje prakticky od začátku výchovy.

Klíčové pro náš klub je určitě udržení U15 v žákovské lize. Jak jsme v tomto daleko a plánuje se případné posílení?

Ano. Určitě chceme, aby U15 a U14 hrála TOP soutěž. Asi bych to nenazval jako posilování, ale spíše zvýšení konkurence tak, aby to hráče nutilo na sobě pracovat ještě více a zdokonalovat se. Konkurence žene každého kupředu.

Přejděme k U17, týmu, který trénuješ a který se pere v celostátní lize. Jak velký je rozdíl mezi první nejvyšší a druhou nejvyšší ligou v naší republice?

Rozdíl mezi první a druhou je určitě velký a to hlavně v porovnání s těmi úplně topovými kluby, ty jsou opravdu už na velké úrovni. Dokonce již v této kategorii jsou zápasy dost svázané takticky, což jsem na začátku sezóny možná nečekal. Pořád mám nastavené, že by měli tito mladí hráči mít své rozhodnutí na hřišti na prvním místě.

V tabulce máme 6 bodů se skóre 20: 60 z 15 zápasů. I když je jasné, že výsledky ještě nejsou to nejdůležitější, velká spokojenost s tímto předpokládám nepanuje?

Nebudu alibista, s bodovým výkonem a postavením v tabulce není spokojenost. Při podrobnějším zhodnocení zápasů a jednotlivých výkonů musíme být kritičtí, ale najdeme i spousty kladů. Bohužel, některé zápasy jsme nezvládli právě po té taktické stránce, ale týmový výkon špatný nebyl. Spousta individuálních chyb nás stojí lepší výsledky, ale také víme, že ty chyby k tomu prostě patří. Navíc jsme absolutně nejmladší tým v lize, protože dáváme prostor mladším klukům z ročníku 2008, celkem totiž dostalo možnost 7 mladších hráčů. Dohromady jsme společně s asistentem Mirkem Poledníkem poslali na hřiště 26 kluků. Náš úkol je právě nachystat tyto mladší talentované chlapce do starší kategorie.

Jaký je zhruba plán pro U17 v následujících měsících? Pojede U17 na soustředění, případně čekají ji nějaké zajímavé přípravné utkání?

Ještě trénujeme asi do 5. 12., máme to spojené i s přípravnými utkáními, kde budeme zkoušet nějaké vytipované hráče. Potom dostanou kluci volno, kde v prvním týdnu dostanou individuální plán, abychom 8. 1. mohli do toho kvalitně vlítnout a abychom se co nejlíp připravili na náročnou sezónu. Čeká nás opravdu těžké soustředění a spousta přípravných utkání, například s top týmem Slovenska MŠK Žilina.“

A na závěr jaké máš sportovní přání či cíle do nového roku?

Já přeji Všem mladým hráčům, aby byli zdravotně v naprostém pořádku tak, aby mohli naplňovat své sportovní cíle. A tím pádem jejich cíl je mé sportovní přání.“