Robert Pištěk: Útočník je hlavní cíl v přestupovém období

Po podzimní části nám rozhovor poskytl hlavní trenér A-týmu Robert Pištěk. Odpověděl nám otázky ohledně hodnocení týmu, brzkém vypadnutí v poháru, statistikách a prozradil také, s kým se Lipina utká v zimní přípravě.

9. místo v tabulce je spíše zklamáním nebo spokojenost? Na 5. příčku ztrácíme pět bodů, na první rezervu Karviné 9 bodů.

Asi bych na sebe, realizační tým i hráče moc náročný nebyl, kdybych řekl, že je umístění v tabulce takové, jaké bychom chtěli. Chceme být rozhodně výše, ale jsem rád, že jsme stále na dostřel vrchu tabulky. Tento ročník je extrémně vyrovnaný, to jsme mohli vidět po celou dobu podzimní části.“

Začátek sezóny byl kostrbatý, dvě remízy, dvě prohry, poté si hra sedla a během tří utkání jsme porazili Uničov, Slovácko B a Třinec. Byl si s hrou od začátku spokojen a čekalo se pouze na to pověstné štěstíčko, po kterém se to zlomilo?

Naprosto s tebou souhlasím a řekl bych to stejně. Kostrbatý jak herně, tak výsledkově. Když jsem se nad tím zamýšlel, tak si prostě musíme říct, že změn v kádru bylo dost a času na ideální sehrání v přípravě bylo málo. Co si budeme povídat, přípravná utkání tě nikdy 100 % nepřipraví na to soutěžní. Do kádru dorazili Lasák, Bialek, Neumann, Gorčica, Halda, z dorostu Šponer a po delším zranění se vracel Coufal. Těch změn bylo spousta.

V letošní sezóně jsme nenavázali na pohárovou jízdu z minulého ročníku. Jak si říkal, osobně bereš tuto soutěž prestižně. Jak moc tě mrzí vypadnutí v 1. kole se Zlínskem?

Mrzí, protože pohár je prostě prestižní věc a soutěž, kde můžeme zpropagovat klub, hráče i sebe. Bohužel start sezóny nám nevyšel a v tu danou chvíli byla pro nás soutěž důležitější, tak v zápase se Zlínskem dostali možnost hrát hráči, kteří toho v prvních kolech moc neodehráli a hráčům, kteří měli odehráno vše, jsme dali možnost odpočinku. Zápas jsme nezvládli a celkově to byl nepovedený výkon.

O svém mužstvu hovoříš jako o velkém potenciálu, kam až se může dostat? Nebo jinak, kam až se mohou dostat někteří hráči?

Potenciál byl myšlen spíše výsledkový jako celku, než individuální. Kádr zkvalitnil, věkově je dobře namixovaný, charakterově ani nemluvím, nejpracovitější kolektiv, který za mého působení v Lipině byl, to ale museli fanoušci vidět v každém zápase. Nedali jsme nikomu nic zadarmo. Máme plno šikovných hráčů, ale musíme si přiznat, že řada z nich je u nás na hostování. My ale samozřejmě vždy uděláme maximálně proto, aby se náš kmen kvalitních hráčů rozrůstal. Tato záležitost je běh na delší trať. Určitě musím zmínit i tu věc, že se s námi do tréninku i zápasů zapojili šikovní dorostenci, kteří rozhodně mají potenciál.“

Už nyní má Tomáš Hykel více vstřelených gólů (6) než za celou minulou sezónu (5), zároveň je také nejlepším střelcem Lipiny. Našel si pro něj ten správný post, čímž je pravé nebo také levé křídlo?

Hyklos to je zlaťák, poctivec, který vždy bude mít místo v kádru. Měl narozeniny, takže mu tímto přeji vše nejlepší. Od začátku jsme věděli, že jeho post je na kraji zálohy. Situace v minulé sezóně byla taková, že jsme s ním šibovali skoro všude, protože jsme řadu postů neměli kvalitně vykrytých, takže se mu z toho zřejmě točila hlava. On to ale vždy zvládl velmi dobře. Každopádně jeho post je křídlo. V minulých sezónách se trápil s produktivitou, kterou prostě neměl a od křídla nebo záložníka se čísla čekají, takže i proto jsem za něj rád, že dává góly a také je připravuje. On sám ví, že kdyby si počínal v každém zápase v koncovce kvalitně, tak dnes těch gólů má na kontě daleko více, protože šancí si vypracoval mnoho a mnohdy i stoprocentních, takže prostor ještě na vyšší produktivitu, tady rozhodně je.

V různých statistikách se nacházíme okolo středu tabulky. Můžeme tedy říct, že se zatím Frýdek-Místek nachází někde okolo průměru MSFL nebo to vidíš jinak?

S tím úplně nesouhlasím, protože co se týče obrany, máme jako čtvrtí nejméně obdržených branek, jinak to sedí. Střílet branky byl problém hlavně na začátku. Šancí jsme si vytvořili hodně, ale nepadalo to tam. Můžu zmínit zápasy ve Zlínsku, kde jsme za dvě střetnutí (MSFL, MOL CUP) jeli třikrát sami na gólmana a nebyli jsme schopní dát gól. Hned navazoval další zápas s Hodonínem, kde jsme si vytvořili další tři dobré příležitosti a opět jsme byli s nulou na kontě. Poté se začali na gólech participovat všichni a dnes máme v týmu pět hráčů, kteří se podíleli na výsledcích minimálně třemi brankami.

Nejvíce minut v soutěžních utkáních MSFL má na svém kontě tahoun Válcoven Patrik Rubý, nejméně má Jan Nevřela (5 min), Filip Šponer (9 min) a Jiří Prokel (90 min). Není škoda, nechat mladé hráče s potenciálem pouze na lavičce? Neprospělo by jim hostování v jiném klubu?

Rubajs patří ke stěžejním hráčům, to jde vidět na minutáži i produktivitě., tam asi není potřeba nic více zmiňovat. U Nevřiho a Šponyho je situace rozdílná. Nevři již působí nějakou dobu v mužích a doplatil na konkurenci v týmu a na posledních pět kol ho vyřadilo těžší zhmoždění stehna, takže sezóna vyloženě nepovedená. U něj asi můžu prozradit, že u nás pokračovat nejspíše nebude a bude hledat větší vytížení jinde. Je to mladý hráč musí hlavně hrát.

Špony je jiná kapitola. Už v létě jsme měli myšlenku takovou, že by šel hostovat a otrkat se například do divize. Nevykrystalizovalo se takové angažmá, o kterém bychom byli přesvědčení, že by mu fotbalově pomohlo. Přikročili jsme tedy k postupu takovému, kdy jsme Šponymu sdělili, že u nás zůstane a bude to pro něj adaptační půl rok v mužích a poté se uvidí co dále. Nutně potřeboval a stále potřebuje zapracovat na veškerých fotbalových dovednostech, kondiční stránce a hlavně síle. Jestliže by neměl mít u nás nadále vyžití, budu první, který bude pro, aby šel na hostování a hrál.

Velmi často se z různých stran ozývá, že Frýdek-Místek nemá plnohodnotného útočníka, který by sázel góly. Tuto roli měl zastoupit Pavel Střelec, jenž se v soutěži trefil pouze třikrát. Co bys vzkázal fanouškům v tomto ohledu?

K tomu řeknu jediné. Útočník je pro nás hlavní cíl v zimním přestupovém období. Již nějaké vytipované cíle máme.

Náš ligový dorost se po podzimní části nachází na 10. místě, s čímž můžeme být rozhodně spokojeni. V posledním zápase A-týmu nastoupil v základní sestavě kapitán U19 Jan Harušťák, který nahradil zraněného Michala Velnera. Jak se ti jeho debut líbil?

Pro dorost určitě povedený půl rok. Měli řadu dobrých výsledků. Kluci, kteří se k nám chodí ukázat mají kvalitu a jde vidět, že dorostenecká liga snese měřítko. Hráči jsou daleko lépe připravení na MSFL, než když k nám chodili kluci v minulém ročníku, když dorost hrál druhou nejvyšší soutěž. Hary zahrál perfektně, až nad očekávání. První myšlenka přišla od Smrka a celý realizační tým si řekl proč ne. Než přeskupovat řady, tak jsme dali čuchnout hráči, který předvádí v lize dorostu výborné výkony a vyplatilo se. Budu velmi rád, když se do tréninků a zápasů bude zapojovat více a více hráčů z mládeže. Hned druhým dechem dodám, že do mužů musí a budou chodit jedině hráči, kteří si to zaslouží a mají na to kvalitu a předpoklady.

Nyní tebe a tvůj realizační tým čeká v zimní přestávce plno práce. Můžeš už nyní prozradit s jakými mužstvy odehraje Lipina přípravná utkání?

V zimě se utkáme s českými i zahraničními celky. Hrát budeme výhradně na hřištích soupeřů z důvodu již opotřebované umělé trávy na stovkách. Kromě generálky s Hranicemi odehrajeme osm přípravných utkání. Soupeři budou Hlubina, Górnik Zabrze B, Vítkovice, Sigma Olomouc B, Povážská Bystrica, Valašské Meziříčí, Unia Turza a Hranice.

A to nejdůležitější jsou samozřejmě hráči. Po jakých postech budete pokukovat a na druhou stranu, kteří hráči opustí kádr Frýdeckomísteckých?

Tady budu stručný. Tyto věci teprve budeme řešit, takže si fanoušci musí ještě chvíli počkat. Úkolem pro nás je rozhodně udržet osu týmu a pouze jí vhodně doplnit.“