Netradičně v neděli s Hranicemi

Ve 29. kole se Frýdek-Místek na domácím půdě utká netradičně v neděli 26. května a to s Hranicemi. Ty se nacházejí těsně nad propastí sestupu, respektive 15. místě. Lipina i přes prohru v Třinci je nadále devátá. Podzimní souboj skončil těsnou výhrou soupeře. Výkop utkání v 17:00 hod.

Kapitán Michal Velner: Nečeká nás lehké utkání. Hranice bojují o udržení v MSFL, my zase o to, abychom se dostali do první poloviny tabulky, což je momentálně náš cíl. Hrajeme doma, je to pro nás značná výhoda. Na Stovkách se nám poslední zápasy daří a budeme to chtít potvrdit právě s Hranicemi, abychom odčinili prohru v Třinci."


Hranice nad propastí

Hranicím se na jaře vůbec nedaří, ale stále se drží těsně nad sestupovou pozicí. Na 16. Uherský Brod má jeden bod náskok. Minulý víkend Hranice uhrály velmi důležitou výhru proti Frýdlantu n. O. Samotné utkání začalo na hranickém trávníku pěkně zostra. Už v 5. minutě šli do vedení domácí, když se přesně trefil Jasenský – 1:0. Frýdlanští bojovníci ovšem našli brzkou odpověď, když o čtyři minuty později srovnával na 1:1 Juříček. 

„Projevilo se to, že jsme tak dlouho nevyhráli, vysvobodila nás až situace před poločasem,“ zmínil lodivod Hranic Radek Malina. Kunovský pak minutu před odchodem do šaten prodloužil na Červenku, který domácím vrátil vedení – 2:1. Po změně stran navíc eskáčko šlo díky brance Cagaše do trháku – 3:1.

„Jenže Frýdlant prostřídal, přišli čerství a zkušení hráči. Vypadalo to, že zápas máme pod kontrolou, měli jsme tam stejně jako v prvním poločase dva, tři úniky, které jsme bohužel nedotáhli. Pak soupeř snížil a přišla velká nervozita,“ popisoval Radek Malina. Vše vyvrcholilo situací z 83. minuty. „Byla to takový trma vrma po centru. Když to dopadlo tak, jak to dopadlo, je to zlatá ruka. Pokud by to skončilo jinak, máte na hřišti o chlapa méně. Fotbal přináší různé situace, nic nejde nalajnovat,“ vyjádřil se hostující kouč k situaci, kdy se míč po centru dostal k Adamu Vardimu a následně vyrovnání zabránil rukou hranický zadák Vavřík.

Hlavní rozhodčí neotálel a domácího obránce vyloučil, navíc nařídil pokutový kop, který však Kuba Teplý neproměnil. „Brankář Andres tak odčinil chybičku před druhou brankou. Pak jsme to uhráli, chtěl bych vyzdvihnout, že jsme pak soupeře už do ničeho nepustili,“ oddechl si Malina. (zdroj: 1bfk.cz)

V průběhu týdne se Hranice utkaly na domácí půdě proti Rosicím. I tentokrát byl nadcházející soupeř Válcoven blízko bodům, ale v 77. minutě poslal Slovan do vedení Goj. Vše ztvrdil v nastavení Fila. Hranie tak prohrály 0:2.

SK Hranice - FC Slovan Rosice 0:2 (0:0)

Branky: 77. Goj, 90. Fila

Sestava HRA: Andres – Kunovský (82. Šíbal), Kuchař (K), Grygar, Jasenský, Vymětalík (66. Zdražil), Červenka, Cagaš (82. Seidl), Koláček, Opatřil (57. Pak), Ilic

Sestava ROS: Jágrik – Zezula (C), Kulík (72. Trtek), Novák, Buchta, Koláčný (86. Adeshina), Moučka (46. Fila), Novotný, Sedláček (55. Charles), Mazuch, Goj


Slast v Bohunicích, za nula v Třinci

Válcovny v sobotu zavítaly na půdu posledních Bohunic. První poločas ještě branku nepřinesl, ale ve druhé přišla frýdeckomístecká smršť. Po brankách Velner, Neumann, Janjuše a vlastním gólu soupeře vyhrála Lipina vysoce 4:0. „K utkání s týmem, který dnes hrál o vše, jsme přistoupili poctivě. První poločas jsme zvládli především vzdušné souboje a to byl základ úspěchu. Ve druhé půli jsme konečně proměnili naše pěkné akce a s přehledem vyhráli. Jak už jsem říkal po domácím utkání, máme nyní klid na práci. Kluci naplno dřou, pochopili o co nám jde a dnes byli odměněni,“ řekl po utkání trenér Šrámek.

Ve vloženém 34. kole se Válcovny vydaly k derby do Třince. V utkání, které přineslo devět žlutých karet, padly dva góly. Třinečtí si opět museli poradit bez zdravotně indisponovaných Braka a kapitána Holíka, ale v průběhu utkání se už na hřiště vrátili Machuča a Yakubu. Valcíři z Frýdku-Místku chtěli potvrdit vysoké vítězství z Bohunic, jenže v úvodním dějství se prakticky k ničemu nedostali. Před pauzou se k zakončení prodral Gorčica, ovšem střela mu vůbec nesedla.

Foto: FK Třinec

Třinečtí fotbalisté zahrozili hned v úvodu. Nejprve Samiec poslal Omastův centr zprava hlavou nad břevno a poté po Vlachovského pobídce brankáře Lasáka nepřekvapil Dedič. Po dvaceti minutách už zkušený střelec přijímal gratulace od spoluhráčů. Po centru Vlachovského se René Dedič dostal k míči a usměrnil jej mimo dosah brankáře Lasáka – 1:0.

Přestože domácí fotbalisté kontrolovali míč, žádnou další vyloženou možnost si už nevytvořili. Dvakrát se dostal k zakončení stoper Szewieczek, ale jednou zamířil mimo a podruhé jeho střelu zablokovali protihráči. Po změně stran se obraz hry zásadně změnil. Hosté začali míč více ze hry, pohybovali se častěji na půlce soupeře, ovšem jejich střelecké pokusy postrádaly přesnost. Gorčica bránu trefil, ovšem našel pouze připravenou náruč brankáře Adamušky.

Po hodině hry se trenér Hejdušek pokusil oživit hru svého týmu dvojím střídáním. Málem se to povedlo, ovšem Omastovu gólovou střelu po předchozím Dedičově střeleckém pokusu nepustili za Lasákova záda obránci. Vzápětí si na Vlachovského centr na zadní tyči naběhl Samiec, avšak nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče.

Foto: FK Třinec

V posledních minutách se optická převaha Frýdku-Místku rozplynula. Když už se zdálo, že třinečtí fotbalisté zapíšou nejtěsnější vítězství, Dominik Konečný lobem téměř z poloviny hřiště pokořil brankáře Lasáka podruhé – 2:0. Třinec bodoval naplno počtvrté v řadě, na domácím trávníku je na jaře stoprocentní. (Zdroj: fotbaltrinec.cz)

„Zápas dvou rozdílných poločasů, v prvním dějství byl Třinec silnější na míči i nebezpečnější a z jedné standardní situace po závaru pěkným gólem Dediče skóroval. Po změně stran jsme absolutně ovládli hru my. Zatlačili jsme domácí před vlastní šestnáctku, ale nepodařilo se nám dnes bohužel skórovat. Musím pochválit dorostence Harušťáka, který dnes nahradil zraněného Coufala v základní sestavě a tento těžký zápas proti kvalitnímu soupeři zvládl velmi dobře,“ okomentoval zápas Šrámek.

FK Třinec - FK Frýdek-Místek 2:0 (1:0)

Branky: 22. Dedič, 90+3. Konečný

Sestava TRI: Adamuška (K) – Omasta, Szewieczek, Dadak, Bolf – Vlachovský (73. Yakubu), Bartůněk (60. Machuča), Zinhasovič (85. Orság), Cienciala (60. Konečný) – Dedič, Samiec (85. Ayoola)

Sestava FM: Lasák – Massaniec (85. Huma), Bialek, Harušťák (76. Kohut), Velner (K) – Obuch (76. Michlík) – Neumann (62. Janjuš), Rubý, Gorčica, Hykel – Imider (62. Ogbu)


Na podzim rozhodla penalta

Po dvou vítězstvích v řadě se Lipina ve 12. kole představila v podvečerním utkáním pod umělými světly na půdě Hranic. Do utkání vstoupili lépe domácí. Ti se totiž už ve třetí minutě ujali vedení po brance Adama Dohnálka. Po půl hodině hry šly Hranice již do dvoubrankového vedení zásluhou Davida Koláčka. „Příčina naší prohry byl prosraný první poločas a to jsem slušný. Soupeř hrál z hlubokého bloku na brejky a my si s tím nevěděli rady,“ okomentoval první půli Robert Pištěk.

Úvod druhé části Lipina zachytila hned zpočátku, když už ve 47. minutě vstřelil kontaktní branku Teodor Janjuš. Frýdeckomístečtí pokračovali v nátlaku a o sedm minut posléze bylo srovnáno. Čtvrtou branku v sezóně vstřelil Patrik Rubý. „Do druhého poločasu jsme nastoupili úplně v jiném rozpoložení. Pohyb, kvalita na míči a bylo z toho srovnání,“ řekl Pištěk. Následně se hra opět vyrovnala a v 85. minutě získaly Hranice pokutový kop po ruce hostujícího obránce.

Penaltu si vzal na starost Jakub Rolinc, který zakončil precizně k levé tyči a zajistil tak domácím tři body. „Po druhé brance jsme od hry upustili a bylo zle. Jedeme bez bodu. Obrovská škoda,“ dodal trenér Válcoven.

SK Hranice - FK Frýdek-Místek 3:2 (2:0)

Branky: 3. Dohnálek, 35. Koláček, 85. Rolinc (pk) - 47. Janjuš, 54. Rubý

Sestava HRA: Tomečka – Červenka (54. Cagaš), Cverna, Kundrát (K) (54. Pak), Vavřík, Dohnálek, Berčík, Grygar (60. Hapal), Jasenský (88. Opatřil), Koláček (60. Vymětalík), Rolinc

Sestava FM: Lasák - Neumann, Coufal, Massaniec (82. Bialek), Velner (K), Obuch, Gorčica, Janjuš (82. Halda), Rubý, Hykel, Střelec (73. Martiník)