První kolo na půdě Třince

Další ročník Moravskoslezské fotbalové ligy je tady! Frýdek-Místek v prvním kole zavítá na půdu letitého rivala Třince. V minulé sezóně skončila vzájemná utkání vždy vítězstvím domácího týmu. Výkop utkání je v sobotu 3. srpna od 10:15 hod. Pro Lipinské fanoušky bude otevřen sektor hostů.

Trenér Martin Šrámek: Na začátek soutěže derby v Třinci, největšího aspiranta na postup, co víc si mohou fanoušci přát. Kluci se po pohárovém utkání nemůžou dočkat ostrého startu. Jsme si vědomi síly soupeře, ale věříme v naše schopnosti, týmovost a podporu fanoušků stejně jako v nedělním poháru."


Havířov vystavil stopku

Třinečtí fotbalisté v poháru dlouho nevydrželi. Už v předkole totiž narazili na ambiciózní divizní tým z Havířova. avířovský trenér Tomáš Mrázek poslal do hry několik letních posil, mimo jiné Blejchaře, Kuzmanoviče, Varadiho a Teplého. S kapitánskou páskou nastoupil Wojnar, který v minulosti, stejně jako domácí kouč, působil v Třinci.

Hosté pod vedením trenéra Tomáše Hejduška nastoupili s dvěma nováčky – Ivanovičem a Agbem. Trček, Brzóska, Fabisz a Nguyen zůstali připravení na lavičce. První zákrok si připsal hostující gólman Mrózek. Střelu Latoně vyrazil před sebe a pak měl štěstí, že další někdejší hráč Třince, útočník Teplý, z úhlu přestřelil.

Foto: FB MFK Havířov

Po čtvrthodině hry zaútočili také hosté z Třince a hned se radovali z gólu. Z pravého křídla přilétl Bolfův centr do vápna a kapitán René Dedič nohou usměrnil míč mimo dosah brankáře Prokela – 0:1. Zanedlouho Dedič sklepl Mrózkův nákop Ciencialovi, ale jeho pohotová střela se mezi tři tyče nevešla. Slibnou možnost měli posléze také domácí fotbalisté. Přímý kop Waradiho se dostal k Wojnarovi, ten ovšem mezi tyče nezamířil.

O další vzruch se postarali hosté z Třince. Agbo hledal kolmicí Omastu, ale odchovanec Havířova byl u míče později než brankář Prokel. Nebezpečný byl rovněž rychlý výpad Bolfa, domácí se však ubránili. Úvodní část nakonec střetnutí skončila smírně, Indiánům se podařilo vsítit branku do šatny. Varadi našel centrem z křídla Kuzmanoviče a ten rozjásal domácí obecenstvo.

Po změně stran se na zteč domácí brány vydal Agbo. Za cenu žluté karty jej zastavil Skoupý. Následný trestný kop Machuči brankář Prokel vyškrábl na rohový kop. Záhy třinecký středopolař napřáhl ze střední vzdálenosti, Prokela zachránila horní část brankové konstrukce.

Foto: FB MFK Havířov

Bezmála sedm stovek diváků si na nudu nemohlo stěžovat. Nebezpečí se zrodilo ze spolupráce Agba se střídajícím Konečným, po Kuzmanovičově centru hlavičkoval Teplý doprostřed brány. Krátce nato závar před bránou ukončil Kuzmanovič ránou nad břevno. Po stříleném centru Teplého měl Kuzmanovič blízko ke druhému gólu, na míč však nedosáhl.

Poslední možnost měl Kuzmanovič, který zahrával trestný kop z 18 metrů. Podařilo se mu obstřelit zeď, ale Mrózek předvedl výtečný zákrok. Střetnutí tak dospělo do penaltového rozstřelu. Zatímco kapitán Dedič, Machuča a Brak pokutové kopy proměnili, Samiec, Omasta a Bolf neuspěli. I proto nakonec mohli slavit postup domácí fotbalisté, na jejichž straně neuspěli pouze Wojnar a Kuzmanovič.

Pohár nebereme na lehkou váhu, ale pro nás je důležitější soutěž. Hráli jsme proti výbornému soupeři, který by se určitě neztratil ani ve třetí lize. Byl to vyrovnaný zápas před výbornou kulisou, kterému slušela remíza. Prohráli jsme po penaltovém rozstřelu, nechtěl bych z toho dělat nějaké závěry. Teď v nás všech převládá zklamání, ale musíme to hodit za hlavu a od zítřka se už připravovat na první mistrovské utkání,” řekl k utkání trenér Třince Tomáš Hejdušek. (zdroj: fotbaltrinec.cz)

MFK Havířov - FK Třinec pk1:1 (1:1)

Branky: 43. Kuzmanovič – 15. Dedič

Sestava HAV: Prokel – Sylvester, Blejchař, Kuzmanovič, Skoupý, Varadi (66. Kuboš), Teplý, Wojnar, Latoň (81. Pantok), Zavadil (81. Berek), Heller

Sestava TRI: Mrózek – Omasta, Brak, Ivanovič, Bolf – Samiec, Agbo (77. Bartůněk) – Vlachovský (77. Yakubu), Machuča, Cienciala (63. Konečný) – Dedič


Noví hráči úřadovali ve Valašském Meziříčí

V předkole MOL Cupu se tým Frýdku-Místku vydal do Valašského Meziříčí. Vstup do utkání se Valcířům povedlo skvěle, neboť už ve čtvrté minutě se fantasticky trefil odchovanec Vojtěch Hajnoš. Divizní soupeř ovšem srovnal ve dvacáté minutě zásluhou Jonáše Vrány. Ve 35. minutě musel z důvodu zranění vystřídat Marek Neumann. Do poločasové přestávky se šlo za smírného stavu 1:1.

Ve druhé půli už byla dominance převážně na straně Lipiny. V 54. minutě poslal Frýdeckomístecké zpět do vedení Adam Gorčica. O deset minut později jej následoval Američan John Makowiecki, který přinesl dvoubrankové uklidnění. V 76. minutě se nakonec prosadil také další příchozí hráč David Kedroň. Poté už trenér Šrámek poslal na hrací plochu další mládežnické hráče Denise Němce a Jakuba Nalewajku.

„Pohárové utkání jsme zvládli a prosadili jsme se střelecky, i když hřiště moc nenahrávalo kombinační hře. Kluci se časem dokázali s terénem popasovat, zjednodušili jsme přechodovou fázi ve druhém poločase a rozhodli pěknými góly. Jedinou kaňkou zápasu je zranění Neumanna, který byl tvrdým faulem zraněn na začátku utkání," okomentoval utkání Šrámek.

TJ Valašské Meziříčí - FK Frýdek-Místek 1:4 (1:1)

Branky: 20. Vrána - 4. Hajnoš, 54. Gorčica, 64. Makowiecki, 76. Kedroň

Sestava VM: Pobořil - Bílý (60. Gajdoš), Němec, Tkadlec, Žilinský (K), Veselý (46. Dostál), Hrdlička, Koňařík B. (75. Veselý), Vrána (67. Křenek) Kereleišvili, Gomola (60. Koňařík R.)

Sestava FM: Lasák - Coufal, Velner (K) (67. Massaniec), Makowiecki, Neumann (35. Michlík), Kedroň (80. Němec), Obuch, Bialek, Hajnoš (80. Nalewajka), Hykel, Gorčica (67. Šponer)


V loňské sezóně zůstaly body doma

V minulé sezóně se první utkání odehrálo na Stovkách. Defenzíva hostů pod stratégem Pulpitem padla hned třikrát. Branku vsítil v první půli Hykel a ve druhé části jej následovali Střelec s Haldou. Frýdek-Místek zvítězil 3:0.

FK Frýdek-Místek - FK Třinec 3:0 (1:0)

Branky: 27. Hykel, 84. Střelec, 90+1. Halda

Sestava FM: Lasák – Neumann, Coufal, Bialek, Velner (K), Obuch (78. Massaniec), Gorčica (90+2. Šponer), Janjuš (90+2. Nevřela), Hykel (69. Martiník), Rubý (78. Halda), Střelec

Sestava TRI: Adamuška – Bouguetouta (78. Straňák), Brak, Maksić, Vlachovský – Omasta, Samiec (69. Zinhasovič), Machuča, Clement (78. Brodziansky) – Dedič (59. Vučičevič), Holík (K) (59. Barkov)

Ve vloženém 34. kole se Válcovny vydaly k derby do Třince. V utkání, které přineslo devět žlutých karet, padly dva góly. Po brankách Reného Dediče, a frýdeckomísteckým fanouškům známým, Dominikem Konečným, vyhráli domácí poměrem 2:0. Třinec tak Lipině oplatil porážku z podzimu.

FK Třinec - FK Frýdek-Místek 2:0 (1:0)

Branky: 22. Dedič, 90+3. Konečný

Sestava TRI: Adamuška (K) – Omasta, Szewieczek, Dadak, Bolf – Vlachovský (73. Yakubu), Bartůněk (60. Machuča), Zinhasovič (85. Orság), Cienciala (60. Konečný) – Dedič, Samiec (85. Ayoola)

Sestava FM: Lasák – Massaniec (85. Huma), Bialek, Harušťák (76. Kohut), Velner (K) – Obuch (76. Michlík) – Neumann (62. Janjuš), Rubý, Gorčica, Hykel – Imider (62. Ogbu)