Literák: Standardky s Nikym? Jen na sebe mrkneme

Jako správný kapitán dovedl svůj tým za vysněným vítězstvím nad okresním rivalem z Třince.

Fotbalisté Frýdku-Místku si byli před domácím derby s Třincem vědomi, že je případné vítězství může v tabulce posunout daleko od sestupových příček. Navíc Valcíři chtěli nadobro již skoncovat s nepříznivou sérií, když s Třincem nevyhráli předlouhých dvanáct let. Co po utkání řekl frýdecký kapitán Petr Literák?

Pro hráče, kteří ve Frýdku působí již nějaký ten čas, to muselo být traumatizující. Vždyť těch dvanáct let, to je už pěkná řádka neúspěšných utkání?

Máte naprostou pravdu, je to až neskutečné. Přiznám se, že jsem v týdnu před zápasem toho ani moc nenaspal. Pořád jsem musel v hlavně přemýšlet, kdy už je konečně porazíme. Říkal jsem si už, že pokud to nepřijde teď, tak pak už snad nikdy. Nakonec jsme je porazili čtyři jedna, takže to dostali i s úroky.

Třinci jste zasadili tři těžké direkty během patnácti minut. Takhle vydařený první poločas se ve Stovkách pěkně dlouho nehrál…

Já si v té chvíli říkal, že konečně budeme moci odehrát klidné utkání. Spadlo nám tam snad úplně vše, co tam spadnout mohlo. Pokud se nemýlím, tak Třinec toho ani moc neměl.

Vy jste měl prsty hned v té úvodní brance. Třinečtí ale tvrdí, že to byl vlastní gól?

Je to tak. Já vlastně toho jejich obránce donutil, aby si dal vlastní branku.

Utkání rozhodly standardní situace. Jde poznat, že v nich jste s Nicolasem Šumským, který je zahrává, už opravdu sehraní. Jako byste spolu hráli několik let a ne pár měsíců…

My na sebe vždy mrkneme a to už vím, kam mi ten míč pošle. Na tréninku to ani netrénujeme, hodně ale těžím z jeho vynikající kopací techniky.

Proběhly vůbec před zápasem nějaké hecovačky? Přeci jen do týmu soupeře v létě zamířili od vás hned čtyři fotbalisté.

Já osobně jsem nekontaktoval nikoho. Kluci se možná bavili s Ižim (Ižvolt) a Krištem. Přiznám se, že já to nemám moc rád. Před takovými zápasy musí jít kamarádství stranou.

Výhra vás posunula na patnáct bodů, takže jste sestupovým příčkám zase o ten kousek dál.

Je to tak. Třinec měl před utkáním vlastně devět bodů a my dvanáct. Hrálo se prakticky o šest bodů. Teď se můžeme uklidnit a hrát si svou hru. Důležité bude, abychom vyhrávali především před našimi fanoušky. A já jsem opravdu rád, že v posledních dvou zápasech jsme doma vstřelili devět branek. V minulé sezoně jsme si také šance vypracovávali, ale nedokázali je proměňovat. Teď je to úplně jiné.