Nemec: Před hráči musíme smeknout

Po derby s Třincem jsme si popovídali s trenérem Miroslavem Nemcem.

Ještě půlhodinu po zápase chodil v útrobách stadionu a na tváři měl úsměv. Bodejť by se frýdecko-místecký trenér Miroslav Nemec neusmíval, když jeho svěřenci po vysoké výhře nad Vítkovicemi (5:2) smázli doma i dalšího regionálního rivala. Derby s Třincem Valcíři zvládli na jedničku a mohli se tak po závěrečném hvizdu hlavního rozhodčího radovat ze zaslouženého vítězství 4:1.

Sobotní utkání rozhodly především dva faktory. Jednak větší chuť po vítězství a hlavně výborně zvládnuté standardní situace. Právě po nich jsme dokázali zkoprnělému soupeři nasázet během pouhých patnácti minut tři branky. Jak se později ukázalo - tři rozhodující branky. "Ale pozor! Ono vám to nevyjde takhle vždycky. Fotbal je nevyzpytatelný. Podle mého jsme se ale na derby perfektně připravili. Hráči se od úvodních minut na zápas plně koncentrovali a já musím s celým realizačním týmem před nimi smeknout. Udělali skvělou práci a určitě tohle jsou zápasy, které by měly na náš stadion přitáhnout stále více a více diváků," přeje si frýdecko-místecký kouč.

Kde jsou ty časy, kdy na derby dorazilo do Stovek přes sedm tisíc fanoušků. Nyní turnikety prošlo "pouhých" 1253 diváků, ti však ale vůbec nemohli své účasti litovat. Poslední dva domácí zápasy a devět vstřelených branek. Tomu se tedy říká produktivita. "Právě přesně o tom ten fotbal je. Lidé budou na stadiony chodit, pokud jim nabídnete ofenzivní fotbal a budou hlavně padat góly. Některé zápasy vám ale nejvyjdou, jako teď ten s Třincem. Jinak k derby...tady ani není co hodnotit. To bylo zvládnuté od první do poslední minuty. Pro celý náš realizační tým je výsledek neuvěřitelný. Klukům znovu blahopřeji, jak se k zápasu postavili a jakým způsobem jej zvládli," pousmál se Nemec.

Kromě důležité výhry a připsání si dalších tří důležitých bodů do průběžné druholigové tabulky, zvládli Valcíři překonat další překážku. O tom, že svého okresního rivala neporazili předlouhých 12 let, se napsalo už hodně. Teď už to ale neplatí, nepříznivá série konečně skončila. "Myslím si, že hráči, kteří jsou v klubu již dlouho, jako Literák, Švrček či Prepsl, tak měli obrovskou motivaci sérii ukončit. Podle mého se ostatní za tu výhru poprali i za tyto kluky. Musím se však přiznat, že vítězství ve velkém derby je úžasný pocit. Navíc takovým výkonem a způsobem," doplnil frýdecko-místecký stratég.

Čtyři standardky a čtyři góly. Tohle je velká zbraň Valcířů. "Vždy se na tyhle situace v zápase předem připravujeme a standardní situace k tomu samozřejmě také patří. Ale pozor, zase si až tak moc nepřizvukujme. Třinec hrál rovněž náročný fotbal, kterému jsme se ale nepřizpůsobili. Hráli jsme si svou hru. I přes vysokou výhru to byl velmi těžký zápas, není totiž jednoduché pohlídat si všechny nakopávané míče soupeře. Budu se opakovat, ale kluci utkání zvládli perfektně, klaním se jim," uzavřel povídání Miroslav Nemec.

Ten se bude muset v následujícím kole, které Valcíři odehrají v dalekém Sokolově, obejít bez kapitána a velkého bojovníka Petra Literáka. Ten totiž obdržel v samém závěru derby žlutou kartu a jelikož byla pro něj čtvrtá v sezoně, musí si v civilním zaměstnání učitel od fotbalu na jedno kolo odpočinout.