Nejlepší z mládežnických týmů MFK je třináctka

Než nám právě skončenou podzimní část sezony zhodnotí jednotliví šéftrenéři našich věkových kategorií, ohlédněme se ve zkratce za výsledky mládežnických týmů MFK FM.

Starší dorost U19 – 1. Celostátní liga

15. místo (16   5   0  11   10:44   15)

Podruhé v novodobé historii frýdecko-místecké kopané působí naši nejstarší dorostenci v nejvyšší soutěži. Mladí Valcíři tak mají možnost střetávat se a porovnávat s nejlepšími týmy dané věkové kategorie. Proti nim tak ve většině případů stojí velcí talenti české kopané. I to jsou však velmi cenné zkušenosti, které pak následně mohou frýdecko-místečtí mladíci zúročit.

Systém letošní Celostátní dorostenecké ligy je nemilosrdný. Čtyři poslední týmy se totiž s ligou rozloučí. Momentálně jsou na sestupové pozici také mladí Valcíři, pokud by se ale nyní bral v potaz vzájemný zápas, byla by to Mladá Boleslav, která by místo Frýdku sestupovala. Soutěž je ale teprve v polovině, do samého konce chybí klukům odehrát osmnáct těžkých zápasů.

Při pohledu do statistik naší U19ky vyčteme, že během podzimu za tento ročník, který vede šéftrenér SCM Radomír Hlaváč, nastoupilo 26 hráčů. Nejvíce odehraných minut má na svém kontě krajní obránce Jan Ciesarík (1438 min). Stejně jako naši druholigoví muži, tak ani devatenáctka svého vyloženého střeleckého kanonýra nemá. Nejlepším střelcem je totiž dvougólový obránce Vojtěch Kudláček.

V jarních odvetách se ve Stovkách představí takové celky jako Karviná, Sparta, Hradec Králové, plzeňská Viktoria, Slovácko, Slavia Praha, Teplice, Zlín a ligu zakončí pak poslední duel se Sigmou Olomouc. Fanoušci mládeže se mají tedy opravdu nač těšit.

Starší dorost U18 – Moravskoslezská dorostenecká liga

16. místo (16   1  1  14   21:63   4)

Rezervní tým našeho nejstaršího dorostu se na podzim představil v Moravskoslezské dorostenecké lize. Naši hráči jsou v převážné většině o rok mladší, než jejich protivníci v ostatních týmech, každopádně bližší analýzu podzimního vystoupení necháme na trenérech Miroslavu Onuferovi a Lukáši Čerňákovi.

Ve statistických číslech se dočteme, že za „B“ staršího dorostu nastoupilo 5 brankářů a 42 hráčů do pole. Vůbec nejvíce odehraných zápasů má pak na svém kontě obránce Přemysl Kožušník (1430 min) a nejlepším střelcem družstva je šestibrankový Matyáš Blahuta.

Mladší dorost U17 – 1. Celostátní liga

18. místo (16   3  0  13   17:53   10)

Stejně jako pro kluky z U19, tak i pro jejich o dva roky mladší spoluhráče, je Celostátní liga především o sbírání zkušeností. I přes nelichotivé postavení v tabulce, odehráli svěřenci trenérů Jana Žižky a Petra Schmidta, mnoho povedených utkání. Vzpomeňme například cennou remízu 2:2 z Plzně, tedy z půdy vítěze Memoriálu Vlastislava Marečka, či dokonce vítěze Československého poháru v kategorii mladšího dorostu (to ve Stovkách zdolali Plzeňští slovenskou Žilinu 4:1). Velmi smůlovatý zápas odehráli mladí Valcíři v domácím prostředí s brněnskou Zbrojovkou (0:1), kdy inkasovali hned z první akce soupeře, pak ale s vypětím všech sil na kýžené vyrovnání nedosáhli. Cenná je určitě i remíza se Slováckem 2:2 a domácí výhry nad Příbramí (2:1) a Bohemians (3:2 po penaltách). Obrovským zážitkem musel být pro naši sedmnáctku zápas proti pražské Slavii, který se odehrál na hlavním stadionu v Edenu.

A co nám říkají statistická čísla? Nejvíce odehraných minut nastřádal Jakub Nezhoda (1042), který se v létě do Stovek vrátil ze Slovanu Liberec. Mezi nejlepší střelce týmu patří Vojtěch Procházka a David Maceček. Oba vstřelili po čtyřech brankách.

Mladší dorost U16 – Moravskoslezská dorostenecká liga

13. místo  (16  3  1  12  34:65  10)

Také naši nejmladší dorostenci se v řadě svých mistrovských zápasů potýkali s fyzickou převahou soupeře. Nutno však říct, že se s tím svěřenci trenérů Radka Pundy a Kamila Rašky, dokázali mnohdy poprat více než se ctí. Nejvíce minut strávil na trávníku pilíř zadních řad Matyáš Merta (1110 min), kterému zdárně sekundoval Tomáš Hammer (1054 min). Jednoznačně nejlepším kanonýrem dorostu je s 10 góly Samuel Šigut. Jen o jednu branku méně nastřílel jeho týmový parťák Giacomo Corriero.

Starší žáci U15 – Žákovská liga TOP – sk. E

9. místo  (17  5  1  11   21:62  16)

Vstup do ligové soutěže se nejstarším žákům Lipiny povedl opravdu famózně. Svěřenci trenérů Karla Orla a Milana Šponera totiž hned na úvod porazili doma silnou Sigmu Olomouc (2:1) a vzápětí přidali další tři body z Hlučína (2:1). Poté už však byly výsledky týmu dosti nevyrovnané. Mezi hráče, kteří na hřišti strávili nejvíce minut, jsou Jan Marciňa (1172 min) a Filip Klimeš (1161 min). Kanonýrem družstva je pak šestigólový Kamil Chalachan.

Starší žáci U14 – Žákovská liga TOP – sk. E

7. místo  (17  5  3  9   24:28  18)

Zatímco patnáctce úvod sezony vyšel na jedničku, čtrnáctka se rozjížděla o něco pomaleji. Kluci pod vedením trenérské dvojice Lubomír Macíček a Miroslav Poledník museli během letních prázdnin zvládnout přechod z malého hřiště (7+1) na velké (10+1). I z toho pohledu může být podzimní sedmé místo dobrým umístěním, jelikož na šestý Zlín ztrácí Valcíři nyní propastných 13 bodů. Opravdu velkou oporou družstva je brankář Jiří Dragon, který do Stovek přišel v létě z Valašského Meziříčí. Nejvíce branek vstřelil útočník Michal Málek. Ten konto svých soupeřů zatížil sedmi góly. Co se týče hráčů, kteří dostali od trenérů nejvíce důvěry, tak jsou to kapitán týmu Tomáš Maloň a Richard Pešek. Oba odehráli shodně 1190 minut.

Mladší žáci U13 – SpSM, sk. Sever

1. místo  (14   11  2  1   112:29   35)

Třináctka patří jednoznačně k nejlepším mládežnickým týmům MFK. Svěřenci trenérů Radka Šmída a Martina Rojíčka totiž zdárně navázali na své výkony z loňské sezony, kdy zcela ovládli severní skupinu SpSM. I nyní jsou mladí Valcíři na první příčce, když během podzimu prohráli pouze jediné utkání, a to doma s Opavou (2:5). Mezi nejlepší střelce družstva patří s 22 góly Ondřej Švrček.

Mladší žáci U12 – SpSM, sk Sever

4. místo  (14   10  0  4   147:64   30)

Naši benjamínci. I oni se stejně jako jejich spoluhráči z U14 museli v krátké letní přípravě popasovat s přechodem z jedné věkové kategorie do druhé. Myšleno z přípravek do žáčků, což přineslo i jiný herní systém. V týmu je mnoho šikovných a talentovaných fotbalistů, na družstvu je vidět rovněž i velká chuť střílet branky. Po Opavě (174) totiž mladí Valcíři nastříleli druhý největší počet gólů v soutěži, a to 147. Nejlepším střelcem družstva, které vedou trenéři Robert Schedling, Petr Vokoun a Ján Balko, je s 37 góly útočník Jáchym Foldyna.