Báječné! V Top 50 talentů máme čtyři hráče

Deník Sport už tradičně před koncem roku hledá největší české fotbalové talenty.

Ve spolupráci s trenéry mládežnických reprezentací a klubů, které hrají juniorskou či první dorosteneckou ligu, sestavil deník Sport žebříček padesáti nejzajímavějších mladých fotbalistů s ročníkem narození 1998 a mladší. V této padesátce se letos objevila čtyři jména, která v minulosti byla, nebo stále ještě jsou, spojena s klubem MFK Frýdek-Místek.

Tato anketa byla letos vyhlášena již pošesté. Vítězem pro rok 2017 se stal liberecký útočník Martin Graiciar před Michalem Sadílkem z PSV Eidhoven a Alexem Králem z Teplic.

Na 19. místě se umístil záložník Tomáš Ostrák, který z Frýdku-Místku odešel do německého 1. FC Köln.

Tomáš Ostrák: "Určitě mě umístění v této anketě potěšilo. Je to pro mě motivace do další práce být ještě lepším. Jsem hodně rád, že jsem se tam dostal, protože minulý rok jsem tam vůbec nebyl."

Ostrákovi trenéři: Josef Ostrák (otec), Vladislav Carbol, Radek Šmíd, Kamil Raška, Martin Rojíček, Karel Maceček, Milan Heczko, Roman Vojvodík, Miroslav Onufer, Radek Punda, Ralf Aussem, Markus Daun, Kevin McKena, Stefan Ruthenbeck.

Na 31. místě skončil Michal Kubáň, který do našeho klubu zavítal v žákovském věku z Rožnova pod Radhoštěm. Jeho šikovnosti si v dorostu pak všimli zástupci pražské Slavie, kam také přestoupil.

Michal Kubáň: "Umístit se v této anketě je pro mě velkou motivací do další práce. Chci se neustále zlepšovat a snažit se, být příští rok ještě výš."
Kubáňovi trenéři: Robin Galus, Ilona Galusová a Petr Urban v Rožnově, ve Frýdku pak Radek Šmíd, Kamil Raška, Martin Rojíček, Milan Heczko, Karel Maceček, Karel Orel, Milan Šponer, Patrik Krabec a Petr Schmidt. Ve Slavii Milan Titěra, Matěj Laža, Marek Jarolím a Jaroslav Knypl.

Hned na 32. místě nacházíme další jméno frýdecko-místeckého fotbalisty. Je jím stabilní člen naší ligové devatenáctky Michal Fukala.

Michal Fukala: "Strašně mě to potěšilo, nečekal jsem, že bych tam mohl být. Hodně si toho proto vážím, že jsem mezi Top mládežnickými fotbalisty. Je topro mě motivace se posouvat dál. Jde tak vidět, že ve Frýdku je kvalitní mládež, z které se dostávají hráči do zahraničních týmů a patří mezi Top hráče."

Fukalovi trenéři: Radek Šmíd, Kamil Raška, Karel Maceček, Radek Punda, Miroslav Onufer, Roman Vojvodík, Patrik Krabec, Radomír Hlaváč a trenéři z A týmu.

Čtvrtým hráčem, kterého jsme v padesátce nejlepších mladých talentů našli, je Jan Kubala, který v dorosteneckém věku přestoupil ze Stovek do nedalekého Baníku Ostrava. Nyní je Kubala ale hráčem italského Udinese Calcio.

Radek Šmíd (trenér MFK Frýdek-Místek): "Toto ohodnocení kluků, kteří prošli výchovou našeho klubu, je i ohodnocení práce našich trenérů, kteří se jim vmládeži věnovali. Ba co víc, dává to další smysl pokračovat v trenérské práci u nás, pokud bude zájem. Chlapcům přeji, aby pokračovali dál v jejich píli dosáhnout těch nejvyšších cílů, jaké si vytyčili. A my tak budeme moci sledovat jejich úspěšnou kariéru."

Radomír Hlaváč (šéftrenér SCM a trenér MFK Frýdek-Místek U19): "V padesátce nejlepších teenagerů se objevili hned čtyři naši odchovanci, což je obrovský klubový úspěch. V prvé řadě je na místě všem čtyřem chlapcům poblahopřát. Je to samozřejmě zásluhou jejich talentu skloubenou s jejich pílí, cílevědomostí, podloženou rodinným zázemím. Michal Kubáň, Jan Kubala, Michal Fukala a Tomáš Ostrák, od malička až do svých 16, 17 let fotbalově vyrůstali ve Frýdku-Místku. I když už tři z nich v klubu nepůsobí (Ostrák-Köln, Kubala-Udine, Kubáň-Slavia), na rozvoji jejich fotbalového talentu se výraznou měrou podílel MFK FM prostřednictvím trenérů, kteří je od přípravek až po dorost vedli. To je pro každého trenéra asi tou nějvětší odměnou za jejich práci, když jejich bývalí, či současní svěřenci dosahují takových výsledků."

Další pořadí: 1. Martin Graiciar (Liberec), 2. Michal Sadílek (Eidhoven), 3. Alex Král (Teplice), 4. Denis Granečný (Ostrava), 5. Antonín Růsek (Znojmo), 6. Matěj Chaluš (Ml. Boleslav), 7. Ondřej Šašinka (Ostrava), 8. Václav Drchal (Sparta), 9. Christian Frýdek (Sparta), 10. Patrik Hellebrand (Slovácko), 11. Antonín Vaníček (Bohemians), 12. Michal Hlavatý (Sokolov), 13. Ladislav Krejčí (Zbrojovka), 14. David Heidenreich (Atalanta Bergamo), 15. Ondřej Lingr (Karviná), 16. Filip Havelka (Liberec), 17. Richard Sedláček (Sparta), 18. Vítězslav Jaroš (Liverpool FC), 19. Tomáš Ostrák (1. FC Köln), 20. Patrik Žitný (Teplice), 21. Adam Hložek (Sparta), 22. Pavel Zifčák (Olomouc), 23. Jakub Šípek (Hradec Králové), 24. Dominik Janošek (Zbrojovka), 25. Pavel Hezoučký (Sparta), 26. Daniel Turyna (Č. Budějovice), 27. Martin Melichar (Příbram), 28. Michael Hönig (Slavia), 29. Matěj Majka (Sparta), 30. Jakub Rezek (Slovácko), 31. Michal Kubáň (Slavia), 32. Michal Fukala (Frýdek-Místek), 33. Jan Fortelný (Sparta), 34. Jan Kubala (Udine), 35. David Němec (Drážďany), 36. Marek Šíma (Příbram), 37. Lukáš Vorlický (Zbrojovka), 38. Jiří Miker (Hradec Králové), 39. Filip Kubala (Slovácko), 40. Jiří Sláma (Olomouc), 41. David Douděra (Dukla), 42. Martin Jedlička (Mladá Boleslav), 43. Libor Holík (Zlín), 44. Ondřej Štursa (Plzeň), 45. Jan Matoušek (Příbram), 46. Daniel Mareček (Sparta), 47. Daniel Souček (Táborsko), 48. Václav Penc (Vlašim), 49. Martin Zikl (Brno), 50. Vasil Kušej (Drážďany).

Nejslavnější mládežničtí odchovanci Frýdku-Místku v novodobé historii klubu

Václav Svěrkoš (1983) - vítěz Rakouského poháru s Austrií Vídeň (2006/07)
Slezan FM, Baník Ostrava, Borussia M´gladbach (D), Hertha BSC (D), FK Austra Wien (A), Baník Ostrava, FC Sochaux (F), Panionios GSS (GR), Baník Ostrava.

Adam Varadi (1985) - mistrovský titul s Baníkem Ostrava (2003/04) a vítěz Českého poháru se Sigmou Olomouc (2011/12)
Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, FK Viktoria Žižkov, FK Teplice, FC Viktoria Plzeň, FC Baník Ostrava, SK Sigma Olomouc, FK Senica (SK), Dynamo České Budějovice, GKS Tychy (PL), Polonia Bytom (PL), Frýdek-Místek

Hynek Prokeš (1986)
Sport Junior, FC Kozlovice, Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, FC Hlučín, Frýdek-Místek, SFC Opava, FK Fotbal Třinec, Frýdek-Místek, FC Hradec Králové, FK Loko Vltavín, SK Sulko Zábřeh, Kallithea FC (GR), FK Loko Vltavín, Háj ve Slezsku

Petr Lisický (1986)
Brušperk, Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, FK Slávia Orlová, FK Fotbal Třinec, MFK Havířov

Lukáš Kubáň (1987) - vicemistr světa s českou U20 (MS U20 v roce 2007 v Kanadě)
Staříč, Frýdek-Místek, 1. FC Slovácko, 1. FC Brno, FK Fotbal Třinec, GKS Bełchatów (PL), Sandecja Nowy Sącz (PL)

Petr Stýskala (1987)
Frýdek-Místek, 1. FC Slovácko, FK Fotbal Třinec, FC TVD Slavičín, SC Ostbahn XI (AUT), TJ Dolní Němčí, Sokol Ostravice

Filip Korneta (1989)
Hukvaldy, Frýdek-Místek, LKS Nadwiślan Gora (PL), MFK Vítkovice, FC Brig-Glis (SUI), FC Oberwallis Naters (SUI)

Tomáš Vaclík (1989)
Frýdek-Místek, FC Vítkovice, FK Viktoria Žižkov, AC Sparta Praha, FC Basel 1893 (SUI)

Matěj Biolek (1991)
Frýdek-Místek, 1. FC Slovácko, Frýdek-Místek

Dalibor Vašenda (1991)
Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, LKS Nadwiślan Gora (PL), FC Oberwallis Naters (SUI)

Josef Celba (1995)
Staříč, Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, FK Fotbal Třinec

Jakub Šašinka (1995)
Staříč, Frýdek-Místek, FC Baník Ostrava, FK Poprad (SK), FC Baník Ostrava

Dalšími velkými talenty, kteří prošli frýdecko-místeckou líhní, jsou například Rostislav Baďura (nyní Sigma Olomouc), Marek Janša (nyní 1. FC Slovácko) či Vojtěch Wojatschke (nyní FC Baník Ostrava).