V semifinále TL vyzveme Zbrojovku

Fotbalisty Frýdku-Místku čeká další ze série přípravných utkání. V rámci zimního turnaje Tipsport liga se Valcíři střetnou s prvoligovým Brnem.

Zatímco v uplynulé sezoně jsme v největším republikovém turnaji v zemi (Tipsport lize) výsledkově spíš paběrkovali, letos si naši "A" muži reputaci napravili a po třech výhrách v základní skupině se probojovali do závěrečného Final Four. To se odehraje na pražském Vyšehradě a našim semifinálovým soupeřem bude prvoligová Zbrojovka Brno. Právě tým z jižní Moravy považují fotbaloví odborníci společně s Bohemians 1905 za největší adepty čtvrtečního finále. Druholigoví Valcíři ale určitě společně s královehradeckými Votroky (semifinálový soupeř Klokanů) svou kůži lacině neprodají.

Týmy navíc hrají Tipsport ligu uprostřed náročné přípravy. „Na hráčích byla únava znát, máme za sebou tři týdny tréninku. Jsme rádi za výhru ve skupině, máme díky tomu další dva zápasy,“ tvrdí trenér brněnské Zbrojovky Roman Pivarník. Ten s sebou do Prahy vzal dvacet hráčů do pole a tři gólmany. Doma zůstali rekonvalescenti Gomes a Škoda. V semifinále by už ale mohli nastoupit uzdravený Přichystal a také posila Rafael Acosta, který od pondělka trénuje s brněnským týmem. „Na Rafovi vidím, že je silný a jistý na míči. Samozřejmě je pro něj složitější aklimatizace po náročném přesunu. Po dlouhé době výrazně změnil podnebí,“ prohlašuje Pivarník na klubovém webu Zbrojovky. „Proti Frýdku-Místku máme v plánu nasadit dvě sestavy a uvidíme, jak budou vypadat hráči pro čtvrteční závěrečný zápas,“ dodává brněnský stratég.

V podobném duchu mluvil o účasti svých svěřenců v pražském finále také kouč Valcířů Martin Pulpit. „Víme, že nás čeká těžké jaro a k tomu aby bylo úspěšné, vede jenom trnitá a těžká práce. I proto si vážím, že třeba v druhém poločase s Prostějovem mužstvo už předvedlo určité věci, co po nich chceme. Na hráčích je určitá únava vidět. Dalo by se říct, že jsme během těch čtrnácti dní naběhali kolem šedesáti kilometrů. Myslím si, že tohle malý vítězství a postup do Final Four by mohlo být pro hráče povzbuzením. My tím naopak získáme dvě těžká utkání, která teprve ukáží, jak na tom skutečně jsme. Ale zase do těch utkání půjdeme z těžkého tréninku, žádné úlevy hráči mít nebudou,“ řekl trenér Frýdku-Místku.

A jak vyvrcholení prestižního turnaje vnímají v Hradci Králové? "Je dobře, že jsme v tomto lednovém období hráli s prvoligovými týmy. My chceme každý zápas vyhrát,“ řekl Ondřej Prášil, asistent kouče Karla Havlíčka. „A to nejenom kvůli image, ale také kvůli tomu, abychom se přesvědčili o tom, že dokážeme zvládat těžké zápasy, které nás bezesporu na jaře ve druhé lize čekají.“

Ve hře nebude pouze prestiž a vylepšení naší reputace na fotbalové mapě. Na dosah mají totiž všichni čtyři finalisté zlatý pohár a stotisícovou odměnu pro celkového vítěze. Prohrát nechce nikdo. "Náš cíl byl vyhrát skupinu, abychom si zahráli další dva kvalitní zápasy. Když už se nám to povedlo, chceme vyhrát celý turnaj,“ říká obránce Bohemians Daniel Krch. Bonusem jsou ale i peníze. Každý získaný bod ve skupinách znamenal pro kluby 7 tisíc korun, ve Final Four pak 20 tisíc. „Celkem rozdělíme na prémiích až 744 tisíc korun,“ řekl ředitel soutěže Aleš Kolář.

Momentální kádr MFK Frýdek-Místek

B: Buček, Mihálek.

O: Bialek, Biolek (host. z 1. FC Slovácko), M. Fukala (dorostenec), Honiš (host. z Baníku Ostrava), Literák, Memić (na zkoušku z MFK Zvolen), Slaninka, Švrček.

Z: Bala (na zkoušku ze Sigmy Olomouc), Dramé (na zkoušku z VSS Košice), Nzembi (na zkoušku z Fastavu Zlín), J. Fukala (dorostenec), Grussmann, Hruška, Chvěja (host. z Baníku Ostrava), Krčula, Mozol (na zkoušku z SFC Opava), Ondráček (host. ze Slovanu Liberec), Šohaj (dorostenec), Šumský, Willwéber.

Ú: Macej (na zkoušku z Baníku Ostrava), Varadi, Jurča (na zkoušku z Val. Meziříčí).

Na hostování odejdou: Šafner, Velička (1. BFK Frýdlant).