Janša nejlepším sportovcem Uh. Hradiště

Útočník Marek Janša, který za MFK hrával v žákovské i dorostenecké kategorii, se stal nejlepším sportovcem města Uherské Hradiště.

Střílel góly a porazil rakovinu

Fotbalový útočník je hodně žádané zboží. Takový pořádný snajpr, který dokáže svou chladnokrevností rozhodovat zápasy, se platí zlatem. Jeden takový vyrůstá i ve fotbalovém Slovácku. Osmnáctiletý Marek Janša dokázal v dorosteneckém týmu U19 v sezoně 2016/2017 nastřílet 23 branek, a to v celkem32 zápasech, a výraznou měrou se tak podílel na záchraně týmu v I. celostátní soutěži. Postaral se o téměř polovinu všech branek celého týmu. V aktuálním ročníku má na svém kontě zatím čtyři branky. Ovšem v minulém roce nešlo Markovi ani tak o branky, jako spíše o to, jestli ještě někdy bude hrát fotbal. A dalo by se říct, že i o to, jestli vůbec bude ještě nějaké někdy.

„S fotbalem jsem začínal v šesti letech u nás, ve Fryčovicích. Tam jsem vydržel do třinácti. Poté jsem začal hrát na střídavý start ve Frýdku-Místku. Tady mě asi po roce koupili a následně jsem šel na půlroční hostování do Olomouce a poté na přestup do Slovácka, kde jsem druhým rokem. Poprvé jsem oblékl dres Slovácka v kategorii U18,“ popisuje ve stručnosti Marek svou dosavadní fotbalovou kariéru. Aktuálně studuje gymnázium ve Starém Městě a pomalu se chystá na maturitu.

Rozhodující zápas vyhrál

Za fotbalovou sezonu 2016/2017 právem obdržel zlatou kopačku pro nejlepšího střelce I. dorostenecké ligy U19. „Do útoku mě to táhlo vždycky, sice jsem jako malý odchytal i pár zápasů v bráně, ale hrát vepředu mě lákalo víc. Už od Fryčovic jsem jenom stál na půlce a čekal na balón, jakmile přiletěl, už jsem pelášil na bránu. Nejsem moc tvořivý hráč, takže spíš čekám na přihrávky a pak trestám,“ směje se dnes Marek, který ví, že je potřeba více zapracovat na kondici a zlepšit čtení hry. „K zakončení používám levou nohu, občas se podaří něco trefit i pravačkou. I přesto, že nejsem zrovna vysoký útočník, dávám góly i hlavou,“ doplňuje úspěšný střelec. Z množství zápasů, které v sezoně 2016/2017 odehrál a ve kterých nastřílel již zmiňovaných 23 branek, se mu podařilo vstřelit tři hattricky. „Ale vybrat nejlepší zápas je těžko. Možná proti Spartě, kdy jsem dal dva góly, ale nakonec jsme prohráli. V každém utkání nám šlo o body a o záchranu. Každý gól měl svoji váhu. Šlo o to vyhrát, a jestli jsem ty góly dal já, nebo spoluhráči, bylo jedno. Hrajeme za jeden tým a to je hlavní,“ říká Marek Janša. 

Nemoc si vůbec nepřipouštěl

Sezona skončila, Slovácko se zachránilo a Marek se chystal převzít ocenění pro nejlepšího střelce dorostenecké ligy. Jenomže k tomu už nedošlo. „Lékaři pro mě neměli vůbec dobré zprávy. Z bolestí, které jsem občas míval, se vyklubalo onkologické onemocnění,“ upřesnil Marek zdrcující diagnózu, po které se mu hlavou začaly honit různé myšlenky. Naštěstí ale navštívil lékaře včas, takže úspěšnost léčby byla hodně vysoká. „I přesto, že byl nádor zhoubný, díky brzkému odhalení se nedokázal rozšířit dál do těla. Následovala operace a dva cykly chemoterapie,“ pokračuje v nepříjemných vzpomínkách Marek. Po třech měsících od zákroku se pomalu, ale o to úspěšněji vracel do tréninkového procesu. Samotnou léčbu ukončil v listopadu. „A jak se ukázalo, měl jsem štěstí v neštěstí. Rakovinu jako takovou jsem si vůbec nepřipouštěl. Musel jsem ji prostě porazit,“ dodává Marek.

Po třech měsících náročného léčení opět naskočil do fotbalového kolotoče. „Povahou jsem hrozný paličák, takže jsem si vzal do hlavy, že se prostě na trávníky vrátím. Za to hodně vděčím i spoluhráčům, kteří mi pomáhali dostat se z nejhoršího. A jelikož se hodím jenom do té šestnáctky, takže stačilo zamakat na kondici,“ směje se už Marek. Nový ročník tak začal Marek na lavičce a postupně se zapojoval do hry. Napřed na dvacet či třicet minut. Když už to vypadalo, že je vše v pořádku, z ničeho nic píchlo Markovi v koleně. „Je to prostě smůla, koleno muselo na operaci, takže letošní sezona pro mě asi skončila,“ pokrčí rameny kanonýr, kterého na jaře čeká maturita. „Aspoň budu mít víc času na přípravu,“ vidí něco pozitivního na fotbalové absenci.

Nejlepším sportovcem města Uherské Hradiště

Fotbalista Marek Janša a volejbalistka Veronika Grančaiová se ve svých kategoriích mezi jednotlivci stali nejlepšími sportovci města Uherské Hradiště za rok 2017. Markovi tímto gratulujeme a nejen v osobním, ale také i v tom fotbalovém životě, mu držíme pěsti.

Článek byl převzat z webu Dobrý den s kurýrem.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek