Klub podepsal smlouvu s Janem Hruškou

Jméno Hruška není lipinským fanouškům vůbec cizí. Mnozí z nich si jistě pamatují doby, kdy vytáhlý útočník Roman Hruška sázel góly za tehdejší Válcovny plechu.

No a po několika letech bude v dresu s příčným pruhem přes prsa běhat další Hruška. Tentokráte Jan Hruška (syn Romana - který se v sezoně 1992/93 podílel 15 góly na postupu Válcoven do tehdejší 2. ligy. Kromě postupu si Hruška starší tehdy vystřílel ještě titul nejlepšího kanonýra MSFL). Mladý devatenáctiletý talent frýdecko-místecké kopané podepsal dnes s klubem svou první profesionální smlouvu. 

V létě se ještě Jan Hruška do druholigového kádru "A" mužů neprobojoval. Odešel tedy na zkušenou do divizního Nového Jičína. V letošní zimní přípravě se ale Hruškova situace změnila. Trenér Martin Pulpit dal mladému odchovanci příležitost a ten se jí dokázal chytit. Jan Hruška tak bude moci ve Stovkách navázat na skvělou kariéru svého otce.

Jak si, Honzo, užíváte zimní přípravy pod trenérem Pulpitem? 

Není to moje první zimní příprava s frýdeckým áčkem. Už jsem absolvoval v minulosti dvě, a to pod trenéry Kalvodou a Venglarčíkem. Ale jo, užívám si jí maximálně. Podařilo se mi v přípravě vstřelit dvě branky, takže zatím spokojenost.

Loňský podzim jste strávil v Novém Jičíně, teď to ale vypadá, že byste mohl ve Frýdku-Místku zůstat... 

Určitá šance tam asi je. Kdyby se mi to ale povedlo, byla by to pro mě taková menší pohádka. V Novém Jičíně jsem zpočátku něco odehrál, pak jsem ale začal mít zdravotní problémy a už to nebylo ono. Každopádně to byla pro mě velmi cenná zkušenost, navíc jsme tam měli super kabinu.  

Jak jste dokázal vstřebávat velmi náročné tréninky, které jste během ledna ve Frýdku měli? 

Máte pravdu, že tréninky byly fakt náročné. Chodili jsme každé dopoledne běhat, takže naběhaní snad budeme. Teď už by měl být v tréninku více míč a také bychom se měli hodně věnovat taktice. 

Valcíři už mají za sebou několik přípravných utkání. Jak vůbec hodnotíte dosavadní průběh přípravy? 

Je to takové půl na půl. V té jedné polovině jsme hráli proti soupeřům, kdy jsme více drželi míč my. Pak tam ale byly zase zápasy s Brnem či Hradcem, kde jsme byli většinou tím týmem, který za míčem spíš běhal. 

Vzpomněl jste finálové zápasy Tipsport ligy. Určitě vám ale utkání proti ligovým či exligovým týmům něco dalo...

To každopádně, opravdu velmi dobrá zkušenost. Já hrál proti takovým soupeřům za muže vůbec poprvé. Bylo to dost náročné hrát proti brněnským fotbalistům jako Polák či Pilík.

Jak prožívá vaši kariéru táta, který sám dlouhá léta za frýdecko-místecké Válcovny kopal?

Určitě má radost a přeje mi. Zrovna před utkáním s Otrokovicemi mi mamka slíbila, že pokud se mi povede výkon, tak mi udělá na jídlo smažák. Tak snad jsem něco zahrál. (smích)

Trenér Pulpit vás staví na kraj zálohy, v dorostu jste ale hrával spíš v obraně. Kde se cítíte lépe?

V dorostu se mi hrálo lépe na pravém kraji obrany, jelikož jsem se mohl hodně zapojovat do útočení. V mužích je to více o zodpovědnosti, takže tam se mi hraje lépe v záloze, kde si můžu jako hráč více dovolit.

Přesto oba posty jsou úplně jiné, než kde hrával táta. Ten byl klasickým útočníkem. Do útoku vás to netáhne?

Zatím ještě ne. V útoku je hráč v úplně jiném pohybu a já jsem spíše rychlostním typem. Vyhovuje mi hra v záloze.

V týmu Valcířů patříte k těm nejmladším, s kým si v kabině nejvíce rozumíte?

Dá se říct, že se všemi svými spoluhráči. Velká sranda je s Biolisem (Matějem Biolkem), ale hodně se bavím i s Danem Bialkem.

Už na vás vaší starší spoluhráči vymysleli nějakou kulišárnu? 

Kluci se mi smějí, když jdeme do posilovny a věnujeme se boxu. Asi mám nějaký zvláštní styl. Říkají mi, že tak budu určitě tančit na diskotéce, když v létě zachráníme druhou ligu.

Vy jste Otrokovicím vstřelil již svůj druhý gól za Valcíře. Musel jste za ten první něco do klubové kasy zaplatit?

Zatím mi nikdo z kluků v kabině nic nenaznačil, takže se asi za první gól nic neplatí. 

Tak si schovejte pár drobných do kasy, až budete mít za sebou svůj první start ve druhé lize...

To se pak asi nedoplatím. (smích)

Rozhovor převzat z FM Regionu