Petr Literák: Pokusíme se FNL udržet

Jedinou stálicí druholigového "A" týmu je kapitán Petr Literák. Ten s týmem prožívá jak dobré, tak i ty těžké časy.

Když se člověk podívá na vaši fotbalovou historii, tak jste prakticky nikdy nehrál mimo Frýdek-Místek. Jak je to vůbec možné?
Byl jsem také v Baníku Ostrava a chvíli ve Frýdlantě n. Ostravicí, ale většina mé kariéry je spojena s Frýdkem-Místkem. Jsem tady už dvanáct let. Je to způsobeno i tím, že zde mám zaměstnání, které se mi nechtělo opouštět, a tak jsem se rozhodl tady po celou tu dobu zůstat.

Neměl jste nikdy touhu zkusit to jinde?
Zkoušel jsem to v Baníku, když mi bylo dvacet, pak jsem však šel na vysokou školu a už více upřednostňoval vzdělání před fotbalem. Pak už jsem měl práci a neměl jsem ani nějakou tu touhu jít jinam. Práce je pro mě důležitější než fotbal.

Byly na stole nějaké konkrétní nabídky?
To ano, něco tam bylo. Ale vždy jsem řekl, že jsem ve Frýdku spokojený, a navíc mám ještě práci. Nikam jsem se nehnal, protože ve fotbale to nikdy není stoprocentní. Člověk se může kdykoliv zranit, takže jsem volil raději jistotu než se hnát za fotbalovou kariérou.

Jako ikona klubu jste zažil i postup z MSFL. Jak na to teď vzpomínáte?
Byla to super léta. Hlavně se pořád vyhrávalo, teď ve FNL už tolik výher a radosti nemáme. Měli jsme tehdy skvělý kolektiv i mančaft, takže na to vzpomínám jen v dobrém.

Když porovnáte FM tehdy a teď, co se změnilo?
Tehdy to tady byl takový spíše rodinný klub. Byli tady místní kluci a vše klapalo. Druhá liga je již plně profesionální, i když už tehdy někteří měli profi smlouvu, ale určitě to nebylo na takové úrovni jako teď. To je asi největší rozdíl. Navíc teď se u nás kluci hodně točí, fluktuace hráčů je hodně vysoká.

Nechybí vám trochu ty časy?
To víte, že ano. Od té doby, co jsme postoupili, tak v podstatě pořád hrajeme jen o záchranu. Člověk vždy raději hraje nahoře a o postup, než se někde motat dole a jít do každého zápasu po tlakem.

Kromě jednoho desátého místa to bylo vždy se záchranou jen taktak? Čím to, že se stabilizace ve FNL tolik nepovedla?
To byste se museli zeptat spíše vedení klubu, proč to tak je. Určitě v tom ale hrají roli finanční možnosti. Možná i skauting, kdy někdy nepřišli tak kvalitní hráči. Hlavně se však neustále mění tým i trenéři, takže jsme nedokázali během těch pěti let kádr stabilizovat, naopak každý půlrok je tady deset nových hráčů. Souvisí to všechno se vším.

Hraje roli i fakt, že je kolem tolik druholigových mužstev?

Určitě ano. Pokud těm lepším hráčům někdo dá víc, tak jdou tam. My tady máme velmi silný Třinec, kde nám přetáhli pár šikovných kluků. A ono, když si pak někdo vybírá, kam přestoupí, tak vždy raději půjde ke konkurentovi, který je výše v tabulce než my.

Když si vzpomenu na první druholigové sezóny Lipiny, tak na fotbal chodilo 1500 lidí, fandilo se... Co se stalo?
To ještě panovala euforie ze třetí ligy, navíc jsme to nastartovali výhrou 5:1 a celkově se nám vstup hodně vydařil. Fanoušky samozřejmě táhne dobrý fotbal a tehdy jsme ho i díky té euforii hráli. Postupem času to šlo dolů a stagnovalo. Když nehrajete dobrý fotbal, tak na vás fanoušci chodit nebudou. Chtějí vidět góly, a ne ušmudlané zápasy s výsledkem 1:1 či 0:1. Momentálně se nám to úplně nedaří.

Fanoušci hodně bojují proti současnému vedení a vazbám na Slovensko, jak to vnímáte?
Bez podpory slovenských akcionářů by fotbal ve Frýdku-Místku nebyl na takové úrovni jaké je. Je třeba jim tedy poděkovat, že se snaží fotbal držet. Nevidím do toho úplně, ale kdyby nebylo slovenských akcionářů a města, tak ve Fortuna národní lize nejsme. Fanoušci hlavně nevidí tolik do zákulisí. Ono sice nějaké schůzky s fanoušky probíhají, ale je otázka, jestli je možné jim všechno přesně říct. Pak z toho všeho občas vznikne haló, že je něco hned špatně. Ale oni ani já do toho plně nevidíme, takže to teď nevyřešíme.

Co byste jim vzkázal?
Že jsme v zimní přípravě makali a pokusíme se FNL udržet. Chceme podávat takové výkony, ať je na Stovky zase přitáhneme.

Podzim opět nebyl dle představ, v čem byl největší problém?
Je to o sehranosti, kvalitě hráčů a za sezónu tady jsou tři trenéři, to pochopitelně také nedělá dobrotu. Když se podcení více faktorů, pak jsou z toho pramení takové výsledky a postavení v tabulce.

Podařilo se to zlepšit o zimní přestávce?
Generálka s Prostějovem nám nevyšla a prohráli jsme 1:2, celkově se však z naší strany jednalo o špatný zápas. Musíme doufat, že se to zlepší. Kdo ví, zdali nám klimatické podmínky dovolí odehrát utkání v Třinci. Začátek přípravy byl dobrý, ale teď se to nějak zhoršilo. Máme ještě na čem pracovat

Všechny týmy namočené do záchranářských bojů posílily, přes koho vede cesta k záchraně?
Záchrana vede přes to, že do zápasů dáme všechno, pořádně to odmakáme a výsledek se snad dostaví. Největší problém je střílení gólů, kterých jsme dali nejméně v celé Fortuna národní lize. Nějaká ta nula se nám podařila vzadu uhrát, ale když tým nedá gól, tak nemůže pomýšlet na záchranu.

Velkou osobností týmu je i Nicolas Šumský, který byl ve své době považován za jednoho z největších talentů. Jak během toho roku zapadl do kabiny?
Nicolas je skvělý kluk, dost na sobě maká a je snaživý. Podle mě skvěle zapadl. Možná měl občas nějakou tu slabší chvilku, ale pokud na sobě bude pořád tvrdě pracovat, tak jednou ještě bude někde jinde.

Trenér Pulpit je znám svou náročnou fyzickou přípravou, jak to zvládáte vy osobně?
Jelikož jsem v zimní přípravě zraněný a k tomu mám ještě práci, tak jsem zas tak moc tréninků neměl. Já jsem to tedy přežil. Musím však říct, že kluci opravdu hodně makali a občas jsem jim to, co se dělo na trénincích, fakt nezáviděl. V kariéře už jsem toho zažil hodně, ale tento leden byl jeden z nejtěžších.

Je vám už šestatřicet, jak to vidíte dál se svou fotbalovou budoucností?
Pokud to kope, tak bych chtěl pořád hrát. Smlouva mi končí teď v červnu, takže uvidíme, ja se domluvíme. Hlavně záleží i na tom, jak se nám podaří zvládnout jaro, zdali se zachráníme nebo spadneme. Od toho se bude vše odvíjet.

A co bude dál po vaší aktivní fotbalové kariéře?
Vzhledem k tomu, že jsem učitel, tak mám tak nějak nalajnováno, že budu ve školství a pokud později budu hrát nějakou nižší soutěž nebo se vydám cestou trenéra u mládeže či v nižších soutěžích, to se teprve uvidí.

Rozhovor byl převzat z webu eFotbal.cz (autor: Martin Hruzík)